Мальовишката виа ферата и Ушите - адреналин и гледки

Виж снимките

Там нейде в позната на всички Мальовишка долина се извисява една недотам позната пътека. Метална стълба право към върховете води началото си от едноименната хижа и се извисява високо в облаците – Мальовишката виа ферата е нашата цел и доза адреналин в този съботен ден. Феноменалните гледки на познатата трогова долина са в краката, докато метър след метър стъпваме нагоре. Ще се изкачите ли с ТрекМания към небето, за да преминете заедно към един от малкото подобни маршрути в България, за да достигнем и до връх Ушите – връх с удивителна панорама към долината на Урдина река и циркуса на Урдините езера!


Описание (по дни)

  Заминаване от Паркинга пред Национален стадион "Васил Левски" в 07:00 часа

 • 1

  Отпътуване за местността Меча поляна в Мальовишката долина. След кратък преход се озоваваме пред очакващата ни хижа Мальовица. Кратка почивка за чай или кафе и потегляме не към познатата пътека за Първа тераса, а в противоположна посока, към основата на една от малкото изградени виа ферати в България. Тук под зоркия поглед на нашия водач слагаме каските, екипираме се и получаваме инструктаж как да се движим по маршрута над нас. Скалите са стабилни, крачките лесни, а въжето успокояващо, но въпреки това трябва да бъдем през цялото време нащрек за това предизвикателство. Неусето набираме голяма височина и ижата там долу в краката ни изглежда съвсем малка и далечна. Пред погледите ни се извисяват познатите величествени върхове от нов ъгъл. Запътили се към високата част на Калбура и свикнали с отвесите достигаме и до края на железния ни път към небето, Стъпили отново на твърда земя се отправяме към най-високата за деня точка – връх Ушите. Затревените склонове на върха, по които ще се изкачим, рязко контрастират с шеметните отвеси и паметните гледки към Урдиния циркус, които ни очакват от другата му страна. Правим заслужена почивка за снимки или просто да попием с очи тази безгранична красота, която ни обгражда. Спускане до мястото за среща с транспорта и отпътуване към одобрена механа в подножието на планината, за да се разхладим с по бира преди да отпътуваме обратно към София.

  Денивелация (+): 800 м. Денивелация (-): 800 м. Разстояние: 12 км.


Включва:

 • Транспорт от и до град София
 • Професионален планински водач
 • Нужната алпийска екипировка
 • Планинска застраховка

Не включва:

 • Лични разходи
 • Храни и напитки по време на програмата
 • Непредвидени разходи при форсмажорни обстоятелства (виж: Общи условия)
Бисквитките ни помагат да ви предоставяме по-добра услуга. Използвайки нашите услуги, вие се съгласявате с нашето използване на бисквитки. Научи повече