Легенди от Пиринските върхове

Виж снимките

Предстоят ни два дни по две от най-легендарните Пирински била! Първата част от маршрута ни ще ни отведе от Муратов връх през връх Георгийца до любимия ни Пирински връх – Синаница! Ще надзърнем в приказните циркуси на Влахинските езера, Гергийските езера и разбира се ще се ще гледаме как звездите се отразяват в спокойните води на Синанишкото езеро на фона на едноименния връх! Втората част от приключението ни отвежда дори по-високо! Ще достигнем исполинския Бъндеришки Чукар, извисяващ се над Бъндеришкия, Башлийския и Спанополския циркус. Ще преминем по ефектния гребен на Дончови Караули и ще разпуснем след прехода край бреговете на Дългото езеро!


Описание (по дни)

  Заминаване от Паркинга пред Национален стадион "Васил Левски" в 06:00 часа

 • 1

  Отпътуваме за хижа Вихрен. Навлизаме във високата част на Бъндеришката долина и след кратко стръмно изкачване сме вече на Муратово езеро. След кратка почивка и ново изкачване попадаме на Бъндеришката порта. Височината ни опиянява и просто не се сдържаме – поемаме към първия за деня връх – Муратов връх. Висок 2669 метра, върхът е основен орографски възел, дарен от природата със запомнящи се гледки към цели 4 циркуса! Кои са те и какви легендарни събития са станали свидетели? Ще научите от водача на групата. От върха се вижда и следващата ни цел Георгийца. Със своите 2598 метра тя е последното ни изпитание преди да достигнем връх, който няма как да сбъркаме с никой друг – Синаница! Финалното изкачване по ефектни ръбчета и стръмни склонове с гледки към долината на Струма, Централните части на Пирин и Синанишкия циркус ще ни отведе на върха. От него по алтернативен маршрут се спускаме към хижата, където ще се отдадем на заслужена почивка. Нощувка.

  Денивелация (+): 1000 м. Денивелация (-): 700 м. Разстояние: 9 км.

 • 2

  След закуска се изкачваме до Синанишката порта. Сутрешен Пирин е все още притихнал и имаме възможност да се насладим на планината, която е само за нас. Преминаваме през високите части на Голямо Спано поле и достигаме до подножието на Дончови караули. Време е да вдигнем нивото на адреналина и да преминем по ефектния скален гребен, който ще ни отведе до едноименния връх висок 2533 метра. Гледката, която ще се разкрие пред нас напълно ще оправдае славата на Бъндеришки чукар на истински исполин. Мощните му склонове се издигат над три циркуса и са увенчани от въздушна и панорамна връхна точка. Въпреки че продължителното изкачване до нея ще ни поумори, удовлетворението и панорамите от върха ще са чисто и просто незаменими! От тук до мястото за среща с буса сме само надолу! Преминаваме по цялата дължината Бъндеришкия циркус, покрай изумрудените му езера и бреговете им, подканящи ни към почивка и релакс. Няма как да устоим на такава покана. А в допълнение към това ще посетим и изпитано заведение, за да се разхладим и наградим с по някоя студена бира.

  [900,1200,13]

   


Включва:

 • Транспорт от и до град София
 • Нощувка в хижа Синаница
 • Професионален планински водач
 • Планинска застраховка

Не включва:

 • Лични разходи
 • Храни и напитки по време на програмата
 • Непредвидени разходи при форсмажорни обстоятелства (виж: Общи условия)
Бисквитките ни помагат да ви предоставяме по-добра услуга. Използвайки нашите услуги, вие се съгласявате с нашето използване на бисквитки. Научи повече