Лаугавегур и Фимвьортухалс - Най-красивите пътеки на Исландия

ТрекМания ви предизвиква с епичен трек без аналог у нас! Отправяме се към най-красивите и отдалечени места в Исландия за най-дивото приключение от серията КъмпингМания до сега! Ще поемем по двата най-популярни многодневни пешеходни маршрута в Исландия, за да се изправим срещу сурови климатични предизвикателства, безчет вулкани, буйни реки, кипящи от лавата под тях, ледници и неописуема красота! Ще къмпингуваме в пустошта 6 дни, ще пресичаме пълноводни реки и лавови полета, ще видим Исландия в най-чистата ѝ форма! Ще започнем шеметното приключение от уникалния Ландманналаугар – магично кътче от Природния резерват Фятлабак, ще достигнем Скритата долина на Тор – Торсмьорк! Втората пътека ще ни отведе високо по склоновете на прочутия вулкан Ейяфятлайокутл, за да направим високопланинския траверс на Петте каменни пирамиди, който ще ни отведе до неземния водопад Скогафос! Приключението на живота ти те очаква – идваш ли?


Описание (по дни)

  Заминаване от Летище София, Терминал 2 в 13:20 часа

 • 1

  Отпътуваме за Исландия. Кацаме в на летище Кеплавик и след кратък трансфер се озоваваме в центъра на исландската столица – Рейкявик. Настаняваме се в хостел/къща за гости и се отдаваме на заслужена почивка след дългия полет – утре започва приключението ни!

 • 2

  Ден за приготовления, пазар и разходки в Рейкявик. Нощувка в хостела.

 • 3

  Ставаме рано и стягаме багажа си – ненужния за преход багаж, ще оставим където сме нощували на съхранение. Ако имаме нужда от последен пазар, ще имаме време до обяд в столицата, за да можем да попълним запасите си от храна, екипировка и информация. В ранния следобед отпътуваме с обществения транспорт за Ландманналаугар – мястото от което започва пътеката Лаугавегур. Тук има хижа и къмпинг в който ще опънем палатките си. Залезът ще посрещнем от някой от околните върхове, за да обходим за първи път извънземната местност през която ни предстои да преминем! Вечерта можем да се потопим в близката река…. и да се сгреем! Да, тук магмените полета намиращи се близо до изворите на реката сгряват водата и тя буквално извира вряла! Първа нощувка на палатки!

 • 4

  Ранно ставане и събиране на лагера. Поемаме по първия етап от трека. Днес прехода ще е относително кратък, за да можем да свикнем с нелеките раници, необичайния терен и времето. Започваме със заобикаляне на лавовото поле до лагера, преминаваме през геотермалната област Бренщайнсалда и изкачваме едноименния връх. Правим снимки на разкрилата се пред очите ни красота и след кратко спускане започваме по-дългото но далеч по-плавно изкачване към лавовото плато след което се намира къмпинга за нощувка. По средата на изкачването ще спрем за почивка край Сториквер – малък гейзер, заобиколен от пищна растителност, контрастираща на марсианския пейзаж. Достигаме мястото за нощувка – Храфтинускер и разпъваме палатките. Ако имаме късмет, имаме сили и времето го позволява ще се разходим до съседния връх, от който ще видим следващия етап, който ни очаква. Нощувка на палатки.

  Денивелация (+): 500 м. Денивелация (-): 200 м. Разстояние: 12 км.

 • 5

  Ставаме рано, закусваме и събираме лагера. Днес е първият ни по-сериозен преход, но ако времето е хубаво ще видим пейзажи, които ще останат завинаги в сърцата ни! Започваме с кратко спускане, което ни отвежда до дъното на дълга долина, прорязана от потоци и дерета, които прекосяваме едно по едно и достигаме от другата страна на долината. Следва изкачване по склоновете ѝ, стъпваме на Йокултунгур, откъдето се разкриват зашеметяващи гледки към три големи ледника – Тиндфятляйокутл, Ейяфятлайокутл и Мирдалсйокутл! Спускаме се по скалистите склонове на Йокултунгур и достигаме подножието му, където ни очаква първото сериозно пресичане на река – реката Грасхагаквисл. Оттук по равно достигаме езерото Афтаватн, където е разположен къмпинг за нощувка. Тъй като следваща част от пътеката върви по равен и лесен терен, стига времето да позволява, ще пропуснем този кемп и ще се отправим към следващия – Кваннгил. Тук ще разпънем лагера си и ще нощуваме.

  Денивелация (+): 750 м. Денивелация (-): 300 м. Разстояние: 16 км.

 • 6

  Ставаме рано, закусваме и събираме лагера. Денят ни започва с пресичане на река Калдаклофсквисл по мост, но следващата – Блафятлаквисл ще изисква цялото ни внимание. Оттук маршрутът преминава по лесен, равен терен и в повечето от времето по почвен път. Пресичаме обширни пясъчни полета, по които често духа силен вятър и вдига пясъчни вихрушки. Пътеката преминава през пролом между две планини – Ютигонгухьофтар и достига лагера при Емструр. Разпъваме палатките си и се отдаваме на заслужена почивка. Ако времето позволява ще се разходим до ръба на близкия каньон Маркарфльотсглюфур – гигантски ‚белег‘ в земните недра! Нощувка на палатки.

  Денивелация (+): 150 м. Денивелация (-): 150 м. Разстояние: 18 км.

 • 7

  Ставаме рано, закусваме и събираме лагера. Днес ще достигнем края на пътеката Лаугавегур, отвеждаща ни в недрата на Скритата долина на Тор – Торсмьорк! Преди това обаче, трябва да преминем последния етап, започващ с преминаване на моста Сидри – Емструа. Пътеката върви успоредно на каньона Маркарфльотсглюфур, пресича няколко странични притоци и скоро започваме да виждаме първите дървета в дивата природа – определено ще ни се сторят необичайна гледка сред този лунен пейзаж! Към края на маршрута ни очаква поредното предизвикателство – форсирането на река Трьонга, която може да бъде доста буйна, ако е валяло предните дни. Оттук навлизаме в приятна гора и достигаме Лангидалур – първият възможен кемп в който можем да останем. Предвид дългият ни преход на следващия ден обаче, ще направим едно финално за днес усилие и ще пресечем долината на река Кросса и ще се настаним в Кемп Басар. Нощувка.

  Денивелация (+): 550 м. Денивелация (-): 450 м. Разстояние: 17 км.

 • 8

  РЕЗЕРВЕН ДЕН!

  В случай, че всичко върви по план и времето е било добро през предните дни и ще бъде добро през следващите, днес ще направим ‚почивка‘ и ще изследваме резервата Торсмьорк. Който желае ще мързелува, а останалите ще се изкачим до връх, чието име трудно се помни – Утигьонгухьофди, но гледки от който няма да забравите никога! Издигащ се в центъра на Долината на Тор, върхът предоставя ненадмината панорама, както към нея, така и към извисяващия се над нас вулкан – Ейяфятлайокутл, доминиращ над хоризонта с ледниците си! В случай на неблагоприятно време, оттук ще можем и да отпътуваме обратно към Рейкявик и да импровизираме последващия си престой в Исландия. Нощувка в лагера.

  Денивелация (+): 600 м. Денивелация (-): 600 м. Разстояние: 10 км.

 • 9

  Днес ни предстои най-трудната част от прехода ни и ставаме много рано. Събираме лагера, хапваме и потегляме към вулканичното плато и прохода между вулканите Катла и Ейяфятлайокутл. Започваме с изкачване по сравнително тесен хребет, който набира височина и ни отвежда до равно плато от вулканична пепел – Хайдархорн. Пресичаме го и след преминаването на пътеката по теснина в хребета започваме основното стръмно изкачване, отвеждащо ни до двете най-млади планини –вулкани в района – Магни и Моди. Намираме се на вулканичното плато и тук времето може да бъде изключително сурово, а пътеката обичайно е покрита със сняг. Ако имаме видимост обаче, ще видим, че се намираме на гигантско вулканично поле, заключено между два впечатляващи ледника! Пресичаме платото и започваме спускането си към лагера Балдвинскали, където ще направим последната си нощувка на палатки!

  Денивелация (+): 1000 м. Денивелация (-): 350 м. Разстояние: 13 км.

 • 10

  Последния етап от пътеката Фимвьортухалс ни спуска покрай каньона на река Скога, по чието поречие са разположени над 26 водни пада. Тази поредица от водопади, разсича еидиличен тревен склон и завършва с феноменалния водопад Скогафос, чието величие ще ни смае въпреки прекараните дни в най-причудливата земя на Европа! Тук ни очаква и ресторант с вкусна храна, в който ще отпразнуваме завършването на двете епични пътеки - Лаугавегур и Фимвьортухалс! Нощувка в Скогар на палатки

  Денивелация (+): 50 м. Денивелация (-): 850 м. Разстояние: 12 км.

 • 11

  Отпътуваме за Рейкявик с редовната автобусна линия и се настаняваме във вече познатия ни хостел/къща за гостим където ни очаква багажа и горещ душ. Вечерта ще пийнем местна крафт бира и ще похапнем подобаващо в изпитам ресторант. Нощувка.

 • 12

   

  В полунощ отпътуваме за България.


Включва:

 • Транспорт с редовни автобусни линии според програмата
 • 2 нощувки в семейни хотели/къщи за гости в Рейкявик
 • 7 нощувки на палатки (включени са таксите за къмпинг)
 • Къмпинг екипировка - шалте, спален чувал, палатка (1 за двама души)
 • Професионален български планински водач
 • Екскурзоводски услуги
 • Застраховка „Асистанс при пътуване в чужбина“

Не включва:

 • Самолетни билети София – Кефлавик (Кеплавик) - София
 • Такси за ползване на душовете, зареждане на телефоните и т.н в къмпингите
 • Храна по време на екскурзията
 • Разходи при напускане по-рано на маршрута и програмата заради времето или лични причини
 • Разходи за оползотворяване на резервния ден или дните останали свободни при по-ранно напускане на програмата
 • Бакшиши, Лични разходи и Непредвидени разходи при форсмажорни обстоятелства (виж: Общи условия)

ВАЖНО!!!

- Самолетните билети се закупуват, след като пътуването е потвърдено! В случай, че участник не желае или не може да закупи самолетния си билет сам, Екипът на ТрекМания може да закупи самолетните билети от негово име без допълнителни такси!

- До всеки Кемп има хижа, нощувката в която е възможна (около 65 евро), но много ранна резервация е задължителна. След като групата се събере и ако има все още има свободни места в някоя от хижите, може да заявите резервация за нея (ако желаете) 

- Тази програма е предвидена и се организира с нощувки на палатки. Включване със спане само на хижи не е възможно да се организира преди Къмпинг групата да се сформира.

- ТрекМания и водачът си запазват правото да променят или прекъсват маршрута според прогнозата за времето и да преценят на място дали и как да се използва Резервния ден!

Нужна екипировка

 • Палатка/Спален чувал/Шалте – Къмпинг екипировката за приключенията от серията КъмпингМания е включена в цената и се предоставя от фирмата. Всеки участник, който има лична екипировка и предпочита нея – може да я използва.
 • Обувки – В зависимост от метеорологичната прогноза и вида на терена, обувките могат да бъдат ниски (половинки или тричетвърти). Може да си вземете сандали или леки маратонки, които да оставите в транспорта и с които да се преобуете след карая на прехода.
 • Осветление – В случай на по-ранно стъмване поради сезона или удължаване на прехода поради форсмажорни обстоятелства, всеки участник трябва да носи осветление – фенерче или челник. Предимствата на челника са повече и екипът на ТрекМания ви препоръчва да ползвате него. В допълнение на това осветлението ще ви е нужно и при приключенията част от серията КемпингМания, многодневните преходи, където в част от хижите няма ток денонощно или когато за даден връх се тръгва преди изгрев.
 • Облекло за дъжд – В зависимост от прогнозите, преходът може да се осъществи във време на дъжд или временни превалявания. За да се подсигурите комфорта и да бъдете сухи по време на пътуването, всеки участник трябва да разполага с дъждобран или водонепромукаеми яке и панталон. Добре е да помислите и за дъждобран за разница, за да сте сигурни, че вещите ви ще останат сухи. Също така може да опаковате вещите си в „суха торба“ вътре в раницата и да си оставите резервни сухи дрехи за преобличане в транспорта за преобличане след прехода.
 • Раница – Добре е раницата да е между 40 и 60 литра и да има достатъчно място за събиране на обемен багаж – спален чувал, шалте, палатка или да има достатъчно катарами за закачане на допълнтелна екипировка на нея.
 • Съд за вода – Добре е всеки участник да разполага с поне 1,5 литра вода. Преди всеки преход водачът ще ви даде информация за това дали ще има от къде да се налее вода по време на прехода и с минимум колко вода да тръгнете.
 • Храна – Добре е всеки участник да разполага с храна за прехода в зависимост от това какви хранения са включени в програмата. В допълнение съветваме винаги да имате с вас енергийни храни като шоколад, локум, тахан, мед, ядки или др. За вечерята на палатки е добре да имате храна, която може да приготвите на огън, на котлонче (ако си носите) или няма нужда от термична обработка.
 • Облекло подходящо за сезона и съобразено с терена и прогнозата – къси/дълги удобни за трекинг панталони, тениска, полар, яке и бъфче. При съмнения с какво облекло да тръгнете на прехода, не се колебайте да се свържете с водача за съвет.
 • Гети и ръкавици – в зависимост от сезона е добре да разполагате с гети и ръкавици. Обърнете внимание, че гетите се използват не само при сняг, а и при дъжд, за да опазят краката ви сухи. Също така при очаквани ниски температури или обилен дъжд е добре да разполагате с повече от един чифт ръкавици.
 • Щеки – Щеките имат много предимства и са препоръчитителни за всички маршрути с категория динамичен и по-висока.
 • Медикаменти – препоръчително е всеки участник да има медикаменти за най-често срещаните здравни проблеми. В това число: превързочни материали, хапчета за разстройство и обезболяващи.
 • Канче, ножче и лъжичка/виличка – Винаги е добра идея да имате канче или чашка, както и прибори за хранене. Често по време на преходите имаме почивки-изненада за хапване и кафенце
 • Котлонче/Газ – може да си носите котлонче на газ, с което да си стоплите вода за кафе/чай или да си приготвите вечерята или закуската
 • Запалка/Кибрит
 • Репелент срещу насекоми

 

Бисквитките ни помагат да ви предоставяме по-добра услуга. Използвайки нашите услуги, вие се съгласявате с нашето използване на бисквитки. Научи повече