Купените, Попова капа и Ловница - шеметен Рилски траверс

Виж снимките

Един шеметен траверс през върховете в една от най-алпийските части на Рила. Ще изкачим Голяма Попова капа и ще погледнем над стръмните му склонове към потайното Сухо езеро и мистичното Страшно езеро. Ще преминем по тесните пътеки на скални била обградени от шеметни долини, за да стъпим на връх Голям Купен – първенец на Северозападна Рила и за финал ще изкачим исполина Ловница, за да погледнем от него към великолепното Рилецко било и десетките му езера!


Описание (по дни)

  Заминаване от Паркинга пред Национален стадион "Васил Левски" в 07:00 часа

 • 1

  Отпътуване за местността Меча поляна в Мальовишката долина. От тук поемаме към Йончевото езеро, където ще се запознаем с историята на името му и още легенди от този край на България. Вървейки все нагоре, достигаме до Страшното езеро, където ще направим кратка почивка преди да се отправим към скалните зъбери, които го обграждат. Началото на този, спиращ дъха скален венец, започва от Голяма Попова капа – нашата първа цел! Изкачвайки се на върха пред нас, ще се открие панорама, която бързо ще ни накара да забравим ежедневните грижи и ще ни потопи в магията на Рила планина. От върха тясната и атрактивна пътека ще ни отведе до най-високата точка за деня и най-висок връх в цяла Северозападна Рила и в Мальовишкия дял - връх Голям Купен (2731 метра) Следва най-интересната част преминаване покрай шеметните скали Иглите и изкачване на красивия връх Ловница. От тук ще надникнем в бездната на Белия улей и ще останем безмълвни пред стената на Злия зъб! Спускане до мястото за среща с транспорта и отпътуване към одобрена механа в подножието на планината, за да се разхладим с по бира преди да отпътуваме обратно към София.

  Денивелация (+): 1300 м. Денивелация (-): 1300 м. Разстояние: 14 км.


Включва:

 • Транспорт от и до град София
 • Професионален планински водач
 • Планинска застраховка

Не включва:

 • Лични разходи
 • Храни и напитки по време на програмата
 • Непредвидени разходи при форсмажорни обстоятелства (виж: Общи условия)
Бисквитките ни помагат да ви предоставяме по-добра услуга. Използвайки нашите услуги, вие се съгласявате с нашето използване на бисквитки. Научи повече