Красотата на Врачански Балкан - Кобилини стени и Бегличка могила

Виж снимките

ТрекМания ви представя един незабравим преход през зашеметяващите зелени плата на Врачански балкан, осеяни с пъстър килим от пролетни цветя и дом на красиви стада полудиви коне! Ще се насладим на шеметни панорами към Искърското дефиле, ще надникнем над спиращите дъха пропасти на Кобилини стени и ще направим пълен траверс на зашеметяващия скален венец!  Ще се изкачим до най-високата точка на този Старопланински дял – връх Бегличка могила и ще стъпим още на върховете Пършевица и Кръстанова Могила! Предстои ни епична разходка на точното място в точния момент – включи се и ти!


Описание (по дни)

  Заминаване от Паркинга пред Национален стадион "Васил Левски" в 07:00 часа

 • 1

  Отпътуваме за сърцето на Врачански Балкан. Преходът ни започва по равен черен път, който се вие из вековните букови гори на Балкана, редуващи се с зелени поляни. От време на време през дърветата се прокрадват гледки, но те дори бегло не успяват да ни подготвят за спектакълът, който ни очаква! След около час и половина го напускаме и се изкачваме напряко по зелените  склонове на планината. Преминаваме по осеяните с хиляди цветя през този сезон пасища и ако имаме късмет ще срещнем и някое от стадата полудиви коне, обитаващи района. Скоро достигаме високите части на планината и картината започва драматично да се променя! Наближаваме Кобилини стени – шеметни отвеси, високи стотици метри, спускащи се към река Искър. Ще преминем близо до обгледния им ръб, крачейки спокойно по близките поляни. Първият ни връх за деня е връх Пършевица, висок 1431 метра. От него се спускаме до заоблена седловина и след кратко изкачване достигаме и връх Бегличка могила – най-високата точка на Врачанския Балкан. Опитният ни водач ще ни запознае подробно с ширналата се пред очите ни безкрайна панорама, докато ние си почиваме и правим снимки. Следващата ни цел е връх Кръстанова могила – последния красавец от тази страхотна поредица от панорамни върхове! От него се спускаме до мястото за среща с транспорта и отпътуваме към изпитано местно заведение, за да хапнем и да се освежим с по някоя бира. Връщане в София около 19:30 часа.

  Денивелация (+): 550 м. Денивелация (-): 550 м. Разстояние: 13 км.


Включва:

 • Транспорт от и до град София
 • Професионален планински водач
 • Планинска застраховка

Не включва:

 • Лични разходи, храни и напитки по време на програмата
 • Непредвидени разходи при форсмажорни обстоятелства (виж: Общи условия)
 •  

Нужна екипировка

 • Обувки – В зависимост от метеорологичната прогноза и вида на терена, обувките могат да бъдат ниски (половинки или тричетвърти). Може да си вземете сандали или леки маратонки, които да оставите в транспорта и с които да се преобуете след карая на прехода.
 • Осветление – В случай на по-ранно стъмване поради сезона или удължаване на прехода поради форсмажорни обстоятелства, всеки участник трябва да носи осветление – фенерче или челник. Предимствата на челника са повече и екипът на ТрекМания ви препоръчва да ползвате него. В допълнение на това осветлението ще ви е нужно и при приключенията част от серията КемпингМания, многодневните преходи, където в част от хижите няма ток денонощно или когато за даден връх се тръгва преди изгрев.
 • Облекло за дъжд – В зависимост от прогнозите, преходът може да се осъществи във време на дъжд или временни превалявания. За да се подсигурите комфорта и да бъдете сухи по време на пътуването, всеки участник трябва да разполага с дъждобран или водонепромукаеми яке и панталон. Добре е да помислите и за дъждобран за разница, за да сте сигурни, че вещите ви ще останат сухи. Също така може да опаковате вещите си в „суха торба“ вътре в раницата и да си оставите резервни сухи дрехи за преобличане в транспорта за преобличане след прехода.
 • Раница – при еднодневните/двудневните преходи, раницата не трябва да надвишава 40 литра или 7-10 килограма.
 • Съд за вода – Добре е всеки участник да разполага с поне 1,5 литра вода. Преди всеки преход водачът ще ви даде информация за това дали ще има от къде да се налее вода по време на прехода и с минимум колко вода да тръгнете.
 • Храна – Добре е всеки участник да разполага с храна за прехода в зависимост от това какви хранения са включени в програмата. В допълнение съветваме винаги да имате с вас енергийни храни като шоколад, локум, тахан, мед, ядки или др.
 • Облекло подходящо за сезона и съобразено с терена и прогнозата – къси/дълги удобни за трекинг панталони, тениска, полар, яке и бъфче. При съмнения с какво облекло да тръгнете на прехода, не се колебайте да се свържете с водача за съвет.
 • Гети и ръкавици – в зависимост от сезона е добре да разполагате с гети и ръкавици. Обърнете внимание, че гетите се използват не само при сняг, а и при дъжд, за да опазят краката ви сухи. Също така при очаквани ниски температури или обилен дъжд е добре да разполагате с повече от един чифт ръкавици.
 • Щеки – Щеките имат много предимства и са препоръчитителни за всички маршрути с категория динамичен и по-висока.
 • Медикаменти – препоръчително е всеки участник да има медикаменти за най-често срещаните здравни проблеми. В това число: превързочни материали, хапчета за разстройство и обезболяващи.
 • Канче, ножче и лъжичка/виличка – Винаги е добра идея да имате канче или чашка, както и прибори за хранене. Често по време на преходите имаме почивки-изненада за хапване и кафенце

Времето:

Бисквитките ни помагат да ви предоставяме по-добра услуга. Използвайки нашите услуги, вие се съгласявате с нашето използване на бисквитки. Научи повече