Кралство Мумджидам - тайната на Родопите

Виж снимките

ТрекМания ви предизвиква с един уникален преход, част от серията маршрути КъмпингМания! Вилнее ярката зеленина на пролетния сезон и няма по-приказно място да ѝ се насладим от Родопите – свежи гори, осеяни с цветя, диви и красиви кътчета и разбира се ТрекМаниашки преходи! Отправяме се към сърцето на планината, към забравените пътеки, към необитаваните махали и към мястото, където стъпват малцина. Станалата митична махала на едноименниа рид Мумджидам ни очаква. В комбинация с изкачване на изключително панорамния връх Чиляка и уникалните скални образования Саръ кая и Асар кая със сигурност ще усетим духа на Родопите. Предстои ни незабравимо приключение – заповядайте с нас!


Описание (по дни)

  Заминаване от Паркинга пред Национален стадион "Васил Левски" в 06:15 часа

 • 1

  Отпътуваме за района на село Безводно. В ранния предиобед достигаме началото на нашия маршрут. Нарамваме раниците и се впускаме в дългоочакваната Родопска приказка. Маршрутът ни минава покрай водопад, за който някои смятат, че е най-високият в Родопите, когато в него тече вода през пролетта или след сериозни дъждове. Снимаме водните отвеси и продължаваме към връх Челяка, от който при хубаво време има гледка чак до Стара Планина. Оттук започва и нашето приключение, напускаме маркираната пътека и поемаме по такава, на която стъпват няколко души годишно. Първата ни спирка е махала Жълтуш, а след нея ни очаква 60-метровия скален феномен Саръ кая. На фона на жълтите цветя по поляните и зелените склонове гледката е като от друг свят. След почивката тук продължаваме дълбоко надолу към дерето на река Дереси преди да направим финалното изкачване към бленуваната ни цел – кралство Мумджидам. Приготвяме се за нощуване сред вечността на Родопите! Очаква ни една незабравима вечер под студената светлина на далечни звезди и сред сгряващата компания на добри приятели! Вечер изпълнена с истории за близки и далечни места, с песните на щурците и с мелодията на гората!

  Денивелация (+): 1000 м. Денивелация (-): 900 м. Разстояние: 10 км.
  Носене на бивачна екипировка: 10 км.

 • 2

  Ставане рано и посрещане на изгрева с чаша кафе или чай и с незабравима гледка в очите! Няма по-магична гледка от тази на събуждащия се ден в планината! Закусваме и се приготвяме за втория ни преход. След като сме готови се насочваме към съседната Гяур махала, откъдето се спускаме към скалното образувание Асар кая, различно от носещата същото име при село Женда скална гъба. Заобикаляме язвоир Боровица и се излягаме за приятна и заслужена почивка край бреговете му. Транспортът ни посреща и ни отвежда към изпитано заведение за заслужено хапване и студена бира. А в съзнанието ни остава дълбоко в тайните кътчета на Родопите, по старите пътеки, край вековните махали и безкрайните зелени склонове, където царува спокойствието и безвремието... Връщане в София около 21:00 часа.

  Денивелация (+): 450 м. Денивелация (-): 900 м. Разстояние: 9 км.
  Носене на бивачна екипировка: 9 км.


Включва:

 • Транспорт от и до град София
 • Професионален планински водач
 • Екипировка – палатка (1 на двама души), спален чувал и надуваемо шалте
 • Планинска застраховка

Не включва:

 • Плик-чаршаф за спален чувал - задължително!
 • Лични разходи
 • Храни и напитки по време на програмата
 • Непредвидени разходи при форсмажорни обстоятелства (виж: Общи условия)
Бисквитките ни помагат да ви предоставяме по-добра услуга. Използвайки нашите услуги, вие се съгласявате с нашето използване на бисквитки. Научи повече