Котешкият чал и Муратов връх

Виж снимките

Едно съвсем буквално главозамайващо приключение за всички любители на Пирин и силния адреналин в предстоящия уикенд! Един от най-труднодостъпните и рядко посещаван ридове на Пирин ви предизвиква! Един дълъг и красив скален ръб започва своето начало от връх Банско Суходол и стремително се спуска към подножието на величествения Пирин. Това удивително каменно ребро носи името "Котечкото", а най-високата му точка връх Котешки чал (2715 метра) се издига над живописния циркус на Бански Суходол. Стягайте раниците – предстоят ни два дни по панорамните върхове на Пирин! В допълнение ще загреем с преход до притихналото Муратово езеро и разбира се Муратов връх!

 


Описание (по дни)

  Заминаване от Паркинга пред Национален стадион "Васил Левски" в 07:00 часа

 • 1

  Отпътуваме за хижа Вихрен. Оставяме ненужния за деня багаж и се отправяме към Муратовото езеро. Тук ще направим почивка за снимки преди да изкачим за загрявка извисяващия се над него Муратов връх! Време за снимки и се отправяме надолу към  хижа Вихрен, където ще се отдадем на заслужена почивка. Нощувка.

  Денивелация (+): 700 м. Денивелация (-): 700 м. Разстояние: 9 км.

 • 2

  След закукса - водачът ни раздава каски, слагаме раниците и „захапваме” баира. Изкачваме се към Казана и пред нас започва да се издига великанската Северна стена на връх Вихрен. Продължаваме по маркираната пътека, водеща до легендарния карстов ръб – Кончето. Тактически го подсичаме (то ще е обект на други наши скитания) и продължаваме към едноименния заслон и далеч по-интересната ни цел за деня. Правим почивка на заслона и изкачване до връх Бански Суходол. Ето я целта ни!!! Простира се пред нас като пътека в небето, заобиколена със стръмни и дълбоки циркуси. Следващата част от маршрута ни преминава по самия ръб на "Котечкото" като за финал достига връх Дуниното куче. Гледките от тук просто ни задължават да спрем и да отделим малко време в съзерцание на тази величествена планина! Време за снимки и се отправяме надолу към мястото за среща с транспорта. Отпътуваме за София, като по традиция посещаваме изпитано заведение в района.

  Денивелация (+): 1200 м. Денивелация (-): 1200 м. Разстояние: 16 км.


Включва:

 • Транспорт от и до град София
 • Нощувка в хижа Вихрен
 • Професионален планински водач
 • Планинска застраховка
 • Нужната алпийска екипировка

Не включва:

 • Лични разходи
 • Храни и напитки по време на програмата
 • Непредвидени разходи при форсмажорни обстоятелства (виж: Общи условия)
Бисквитките ни помагат да ви предоставяме по-добра услуга. Използвайки нашите услуги, вие се съгласявате с нашето използване на бисквитки. Научи повече