Най-доброто от Черногорска Проклетия (БЕЗ НОЩУВКИ НА ПАЛАТКИ)

Виж снимките

ТрекМания ви представя любимата си планина на Балканите – Проклетия! Разположена на границата между Черна Гора и Албания, тя е известна още с имената Албански Алпи, Бешкет и Намуна или Проклетата планина. Суровият народ, който я обитава, непристъпните планински клисури, които я пресичат и още по-непристъпните скалисти върхове, които се извисяват над този див планински мир, са спечелили на планината тези стряскащи, но заслужени имена. ТрекМания обаче ще ви покаже една друга Проклетия! Обзорни и предизвикателни върхове, красиви планински езера и планинско гостоприемство ще бъдат водещите акценти на нашето пътуване! Ще се установим за седмица в черногорската част от планината и ще изкачим най-високия и връх Мая и Езерцес, ще стъпим на отдалечения и красив Мая Росит, ще се разходим по зелените отрупани с боровинки плата на Волушница и за финал ще стъпим на непристъпните Карамфили и най-високия им връх – Северни връх! 


Описание (по дни)

  Заминаване от Метро станция Сливница, обръщалото на автобусите в 06:15 часа

 • 1

  Отпътуваме за Черна гора. Пътят ни за Черна гора преминава през южните части на Сърбия и планинския курорт Копаоник. Планинският ни водач ще ни запознае с историята и особеностите на местата, през които преминаваме и така неусетно достигаме до черногорската граница. Поемам по поречието на река Ибър, а по късно на река Лим и в ранния следобед достигаме малкото градче Плав, разположено на едноименното езеро. Настаняваме се в уютен семеен хотел, който ще е нашият Базов лагер за следващите няколко дни. Време за разходка и разглеждане на забележителностите на града и вечеря. Нощувка.

 • 2

  Ранно ставане и закуска, след които трансфер с джипове ни отвежда до високите части на планината и бившата гранична застава. Нарамваме еднодневните раници и поемаме към границата между Черна гора и Албания. Предстои ни стръмно изкачване из сенчеста гора, след която внезапно преминаваме границата и навлизаме в циркуса Буни и Езерцес. Още около час ходене и вече сме до най-високото от 6-те кристални езера и мястото, където ще направим кратка почивка, преди да се отправим към високите части на планината и целта ни за деня - Мая и Езерцес.  Продължаваме с изкачване покрай най-горното езеро, което ще ни отведе до висяща трогова долина. Оттук през сериозно нагънат карстов терен и няколко снежника ще се изкачим до седловината между Мая и Езерцес и Мая и Кокервакес. Време е за почивка, снимки и разбира се слагане на каски! Следващите няколкостотин метра до върха ще изискват цялата ни съсредоточеност. Опитният планински водач ще ви поведе по най-безопасния път до връхната тока и където се налага ще се грижи за осигуряването ви по маршрута. След около 1,30 часа достигаме най-високата точка на една от най-дивите и непристъпни европейски планини – Май и Езерцес – 2694 метра! Мястото е феноменално а панорамата е изумителна – под нас се вижда долината Валбона, пред нас се издигат скалните стени на Колатите и Мая Росит. При хубаво време ще различим още Джеравица, Мая и Радоинес, както и масивите на Поплукс и Хекурава. Спускаме се по обратния път до бившата застава и джиповете ни връщат до хотела за нощувка.

  Денивелация (+): 1450 м. Денивелация (-): 1450 м. Разстояние: 15 км.

 • 3

   

  Ранно ставане и закуска и по вече познатия ни път джиповете ни отвеждат до граничната застава. Днес обаче с леки ранички ще се отправим към един от най-красивите и обзорни върхове в района – Мая Росит. След около 4 часа достигаме най-високата точка извисяваща се на 2524 метра над долината Валбона! Гледките оттук отново ще ни главозамаят и дълго няма да можем да се откъснем от тази величествена панорама! След почивка и време за снимки на върха се спускаме до мястото за среща с транспорта. Отпътуваме за района на долината Грбая, където ще можем да напазаруваме така жадуваната бира и каквото ни е нужно за идните дни и се настаняваме в уютни къщички с изключително вкусен ресторант към тях. Вечеря с вкусно приготвени домашни гозби и нощувка.

  Денивелация (+): 1250 м. Денивелация (-): 1250 м. Разстояние: 8 км.

 • 4

  Днес ще го раздаваме по-леко. Все пак, ако се заседим, рискуваме да се схванем, затова се отправяме към района на връх Волушница. Този масив покрит с високопланински пасища е известен със своите боровинки, диви ягоди и не на последно място неповторими гледки към най-красивия масив в цялата планина – този на Карамфилите. При хубаво време и желани от групата ще направим и обзорен преход по целия венец на масива през върховете Попадия и Талианка. Спускане обратно до къщичките ни и време за почивка. Вечеря на свободна консумация и нощувка.

  Денивелация (+): 700 м. Денивелация (-): 700 м. Разстояние: 9 км.

 • 5

  Ранно ставане. Очаква ни дълго и сериозно изкачване. Целта ни за днес е масивът Кармфили и извисяващият се над останалите се събратя в него Велики връх (2490 метра). Пътеката преминава за кратко през гората, с която е обрасла ниската част на долината Грбая и скоро излизаме на открито по стръмните ѝ склонове. С къси серпентини набираме височина и след няколко часа достигаме висящ сух циркус високо над долината. По стръмен сипей достигаме до седловината Крошнина врата. Тук слагаме каските и с повишено внимание продължаваме по финалното изкачване. Маршрутът преминава по стръмен скалист участък, завършващ с отвеси пропадащи стотици метри към дъното на долината Ропояна. Опитният водач ще бъде до вас през цялото време, за да ви осигури помощ и опора, където е нужно. След около 40 минути след превала вече сме на върха! И гледката за пореден път ни изумява. Огромното разнообразие от върхове, долини и релеф в тази планина винаги може да ни изненада с нещо ново! И от тази гледка се откъсваме трудно особено като знаем, че това е последният ни ден в планината по време на това пътуване. Спускаме се по обратния път до мястото за нощувка и изпиваме по бира (или няколко) в чест на неподправената красота на тази величествена планина! Нощувка.

  Денивелация (+): 1200 м. Денивелация (-): 1200 м. Разстояние: 13 км.

 • 6

  Сутринта отпътуваме за България и пристигаме в София в късния следобед.


Включва:

 • Транспорт съобразно описаната програма
 • Трансферите с джипове в планината
 • 5 нощувки в къщи за гости/семейни хотели
 • Професионален български планински водач
 • Нужната екипировка за осигуряване
 • Застраховка „Асистанс при пътуване в чужбина“

Не включва:

 • Храна по време на екскурзията 
 • Такси за посещение на туристически обекти, музеи , забележителности и лифтове
 • Бакшиши, Лични разходи, разходи при напускане на програмата по време на пътуването
 • Непредвидени разходи при форсмажорни обстоятелства (виж: Общи условия)

За влизането в Сърбия и Черна гора не се изисква отрицателен тест или сертификат за ваксина.

При влизане в България се попълва декларация за карантина, която се премахва при представяне на отрицателен PCR тест, до 24 часа след влизането в страната.

При представяне на сертификат за ваксинация влизането в България е свободно.

Нужна екипировка

 • Обувки – В зависимост от метеорологичната прогноза и вида на терена, обувките могат да бъдат ниски (половинки или тричетвърти). Може да си вземете сандали или леки маратонки, които да оставите в транспорта и с които да се преобуете след карая на прехода.
 • Осветление – В случай на по-ранно стъмване поради сезона или удължаване на прехода поради форсмажорни обстоятелства, всеки участник трябва да носи осветление – фенерче или челник. Предимствата на челника са повече и екипът на ТрекМания ви препоръчва да ползвате него. В допълнение на това осветлението ще ви е нужно и при приключенията част от серията КемпингМания, многодневните преходи, където в част от хижите няма ток денонощно или когато за даден връх се тръгва преди изгрев.
 • Облекло за дъжд – В зависимост от прогнозите, преходът може да се осъществи във време на дъжд или временни превалявания. За да се подсигурите комфорта и да бъдете сухи по време на пътуването, всеки участник трябва да разполага с дъждобран или водонепромукаеми яке и панталон. Добре е да помислите и за дъждобран за разница, за да сте сигурни, че вещите ви ще останат сухи. Също така може да опаковате вещите си в „суха торба“ вътре в раницата и да си оставите резервни сухи дрехи за преобличане в транспорта за преобличане след прехода.
 • Раница – при еднодневните/двудневните преходи, раницата не трябва да надвишава 40 литра или 7-10 килограма.
 • Съд за вода – Добре е всеки участник да разполага с поне 1,5 литра вода. Преди всеки преход водачът ще ви даде информация за това дали ще има от къде да се налее вода по време на прехода и с минимум колко вода да тръгнете.
 • Храна – Добре е всеки участник да разполага с храна за прехода в зависимост от това какви хранения са включени в програмата. В допълнение съветваме винаги да имате с вас енергийни храни като шоколад, локум, тахан, мед, ядки или др.
 • Облекло подходящо за сезона и съобразено с терена и прогнозата – къси/дълги удобни за трекинг панталони, тениска, полар, яке и бъфче. При съмнения с какво облекло да тръгнете на прехода, не се колебайте да се свържете с водача за съвет.
 • Гети и ръкавици – в зависимост от сезона е добре да разполагате с гети и ръкавици. Обърнете внимание, че гетите се използват не само при сняг, а и при дъжд, за да опазят краката ви сухи. Също така при очаквани ниски температури или обилен дъжд е добре да разполагате с повече от един чифт ръкавици.
 • Щеки – Щеките имат много предимства и са препоръчитителни за всички маршрути с категория динамичен и по-висока.
 • Медикаменти – препоръчително е всеки участник да има медикаменти за най-често срещаните здравни проблеми. В това число: превързочни материали, хапчета за разстройство и обезболяващи.
 • Канче, ножче и лъжичка/виличка – Винаги е добра идея да имате канче или чашка, както и прибори за хранене. Често по време на преходите имаме почивки-изненада за хапване и кафенце
Бисквитките ни помагат да ви предоставяме по-добра услуга. Използвайки нашите услуги, вие се съгласявате с нашето използване на бисквитки. Научи повече