Килиманджаро, Ол Дойньо Ленгай, Тарангире, Нгоронгоро и езерото Натрон

Виж снимките

ТрекМания ви представя една програма без аналог на европейския пазар! Ще комбинираме 2 вулкана от световна величина в едно шеметно приключение на Екватора. Ще стъпим на най-високия връх на Африка и един от Седемте континентални първенци – величествения Килиманджаро и връх Ухуру. Този път ще поемем по един от най-красивите и разнообразни пътища в планината –маршрута Мачаме, докосвайки се до всички възможни природни зони на планината! Следващата ни цел ще бъде едно от райските кътчета на планетата Земя и вероятно най-красивото сафари в Танзания – това във вулканичния кратер Нгоронгоро! За финал се отправяме към едно малко познато кътче, но отличаващо се с извънземни гледки – езерото Натрон и единствения активен вулкан в Танзания – Ол Дойньо Лeнгай – Божията планина. Вулканът се отличава с единствената по рода си лава в света и е главен виновник за удивителното разнообразие от животни, което го заобикаля. Ще се опитаме да станем вероятно първата българска група достигнала върха му и погледнала над Серенгети от високо! А като бонус ще прекараме един цял ден в Национален парк Тарангире! Разбира се, всичко това в най-подходящия сезон – сезона на Великата Миграция!


Описание (по дни)

  Заминаване от Паркинга пред Национален стадион "Васил Левски" в 00:00 часа

 • 1

  Отпътуваме за Танзания.

 • 2

  Кацаме на Международно летище Килиманджаро и преминаване през граничните формалности. Следва кратък трансфер до хотела и настаняване за заслужена почивка. Вечеря на свободна консумация.

 • 3

  Закуска. Натоварваме се на транспорта ни за кратък трансфер до Мачаме гейт. Отново преминаваме през формалностите за регистрация в националния парк и навлизаме в джунглите на планината. И тъй като сме в джунгла, трябва да се подготвени за краткотрайни валежи и повечко кал по пътеката. По пътя ще похапнем приготвения от домакините ни сух пакет и след около 6 часа преход ще достигнем лагера Мачаме, където ни очакват палатките ни. Готвача ще превари вода за пиене и ще ни приготви и сервира вечерята. Предстои ни първата нощ на палатки и въпреки че сме „само“ на 3000 метра, температурите могат да паднат под нулата.

  Денивелация (+): 1200 м. Денивелация (-): 100 м. Разстояние: 11 км.

 • 4

  Ставаме и закуската вече ни очаква. Наливаме си от приготвената за нас вода, взимаме леките си раници и потегляме към следващия лагер. Маршрутът ни днес се изкачва над джунглата и преминава през алпийския пояс, зает от храсти и ниска растителност. Правим почивка за обяд и след това поемаме по стръмен реди, отвеждащ ни на платото Шира. Оттук може да видим впечатляващите склонове на Кибо и неговите глетчери.  След кратък преход достигаме лагер Шира на 3840 метра. Отново ще ни преварят вода за пиене и ще ни приготвят и сервират вечеря. Нощувка на палатки.

  Денивелация (+): 800 м. Денивелация (-): 50 м. Разстояние: 5 км.

 • 5

  Ставаме и закусваме. Днес ни предстои предизвикателен и разнообразен ден. Ще преминем през полупустинни зони, а след това и по скалисти склонове и след около 5 часа преход ще достигнем лагера Лава тауър на 4630 метра. Тук ще направим дълга почивка за обяд в специално предназначено място за целта. Следва спускане по сипей до лагер Баранко, намиращ се на над 600 метра по-надолу. Спускането ще трае около 2 часа и ще ни даде възможност да направим красиви снимки към склоновете на масива Кибо и ледниците му! Достигаме лагера и се настаняваме  в платките ни. Страхотното разположение на лагера ще ни даде възможност да се любуваме на красив залез, докато вечерята ни стане готова. Нощувка.

  Денивелация (+): 800 м. Денивелация (-): 600 м. Разстояние: 11 км.

 • 6

  Закусваме рано сутринта – време е да се отправим към върха! Подготовката започва с изкачване до лагер Барафу. Пътеката ни продължава да подсича западните склонове на Кибо, предоставяйки ни страхотни гледки, а финалната и част се изкачва стръмно към лагера по каменист рид. Палатките са опънати на скалист и тесен ръб, затова ще трябва да внимаваме, когато излизаме по тъмно от палатките. Настаняваме и се отдаваме веднага на почивка, храна и сън. Върхът е на една ръка разстояние и 1300 метра по вертикала и ще го атакуваме още тази вечер. Приготвяме си багажа, наливаме си вода и заспиваме за кратко

  Денивелация (+): 700 м. Денивелация (-): 0 м. Разстояние: 11 км.

 • 7

  Ставаме малко преди 00:00 часа. Хапваме лека закуска от чай и бисквити и се гмуркаме в нощта. Предстои ни най-трудното физическо и психическо изкачване за цялото ни пътуване. Пътеката ни вие стръмно по скалите сипеи по склона на вулканичния кратер и след около 6 часа ни отвежда до Стела Поинт (5685 метра) Оттук ще се насладим на феноменален изгрев над Мауензи и ще се отправим към финалното ни изкачване към Ухуру, което ще ни отнеме около 2 часа. Усещането да си на най-високата точка на Африка в ранна утрин е неописуемо! Правим снимки, почиваме за кратко и потегляме надолу. Всяко по-дълго задържане на тази височина може да е фатално. След 8 часа изкачване спускането ще ни отнеме само 3 часа! Достигаме лагера Барафу и обядваме. След като си съберем багажа започваме финалното си спускане за деня – трябва да достигнем лагер Муека. Последна нощувка на палатки в планината.

  Денивелация (+): 1250 м. Денивелация (-): 2900 м. Разстояние: 17 км.

 • 8

  Ставаме и закусваме. Финалният преход през джунглите на Кили ни отвежда до Муека гейт, а от там и до село Муека. Предстои ни кратък трансфер до хотела, където ни очакват горещ обяд и дълго жадуван душ! Отдаваме се на заслужена почивка. Нощувка.

   [0,1410,10]

 • 9

  Днес ще се докоснем до уникалната природа на Танзания и удивителния ѝ животински свят! След закуска натоварваме багажа си на джипове и потегляме на Сафари! Първата ни цел е Национален Парк Тарангире. Тук ще може да наблюдаваме стада от антилопи Гну, зебри, слонове, антилопи Орикс, както и много боабаби. Вечерта се настаняваме в подножието на кратера Нгоронгоро.

 • 10

  Ранно сутрин закусваме и се отправяме на най-красивото сафари в цяла Танзания – това в кратера Нгоронгоро! Тук ще можем да наблюдаваме Черен носорог, прайдове от лъвове, огромни стада от антилопи Гну и зебри, слонове и биволи, хипопотами и розови фламинго. Ако имаме късмет може да видим гепарди, леопарди и хиени. Късно следобед напускаме резервата и се отправяме към комфортен хотел за вечеря и нощувка.

 • 11

  Ставаме рано и се отправяме към едно от отдалечените и магични места на Танзания – езерото Натрон. Езерото е разположено в Голямата Рифова Долина  в подножието на единствения активен вулкан в Танзания – Ол Дойньо Лeнгай. Около неговите брегове живеят масаите и техните стада с добитък и ако групата има желание може да посетим някое от техните села. Тук ще се настаним в лагер с постоянни комфортни палатки с бани и тоалетни. Следобед ще се разходим по бреговете на езерото и ще посетим близкия водопад. Лягаме рано, защото ще ставаме в полунощ!

 • 12

  Ставаме около 00:00 - предстои ни изкачване до един от най-невероятните вулкани в целия свят! Лавата изригваща от него е уникалана, и не се среща никъде по света, а плодородната пепел изхвърляна от кратера му е причината за плодородието на Серенгети и биоразнообразието на Танзания и Южна Кения! Перфектния конус се издига направо от тревистата савана и буквално крепи небето! Тази красота обаче, идва на своята цена – очакват ни близо 2000 метра за изкачване! Около изгрев слънце достигаме най-високата възможна точка (зависи от активността на вулкана) и просто занемяваме. Няма думи които да опишат гледката от този връх и емоцията. Ние сме вероятната първата Българска група стъпила на върха на този вулкан! Правим снимки и започваме спускането. Около обяд ще достигнем лагера си за заслужена почивка и душ, а след това ще отпътуваме към Аруша, за последна нощувка в Танзания.

   [2000,2000,15]

 • 13

  Отпътуваме за София


Включва:

 • всички вътрешни трансфери в Танзания
 • 3 нощувки в хотел,  
 • 5 нощувки на палатки
 • 2 нощувки в сафари лоджове и 1 на Сафари палатка по време на сафарито
 • всички хранения описани в програмата
 • местни английско-говорящи планински водачи и опитен български планински водач
 • английско-говорящ сафари водач-шофьор
 • носачи (15 кг на човек)
 • готвач
 • Всички паркови такси, такси за спасителни дейности в случай на нужда, такси за хижи и съпровождащ екип
 • По маршрута Мачаме: Висококачествена къмпинг екипировка, комфортна групова палатка за хранене, Топла вода за миене всеки ден, Портативна тоалетна за групата, Аварийна бутилка кислород в случай на нужда
 • Осигурена евакуация в случай на нужда с AMREF flying Doctors
 • Застраховка „Асистанс при пътуване в чужбина“ на стойност 25 000 евро, Застраховка Отмяна от пътуване, включваща Covid-19 и застраховка покриваща разходи по заразяване или карантиниране с Covid-19  по време на пътуването

Не включва:

 • Самолетните билети София – Международно Летище Килиманджаро – София
 • Ваксинации / Covid-19 Тестове
 • Виза (50$)
 • Храна извън планината, в почивния ден и вечерите в Аруша
 • Личен спален чувал (Температура на комфорт около -6 градуса)
 • Такси за снимане, Бакшиши (около 250$)
 • Лични разходи при напускане на програмата по време на пътуването
 • Непредвидени разходи при форсмажорни обстоятелства (виж: Общи условия)

Цената е валидна при минимум 7 участника

Последен срок за записване - 01.01.2022

Нужна екипировка

 • Обувки – Обувките трябва да са високи, стабилни и непремокаеми с мембрана и в зависимост от терена и надморската височина може да се наложи да са с жлеб за котки
 • Осветление – В случай на по-ранно стъмване поради сезона или удължаване на прехода поради форсмажорни обстоятелства, всеки участник трябва да носи осветление – фенерче или челник. Предимствата на челника са повече и екипът на ТрекМания ви препоръчва да ползвате него. В допълнение на това осветлението ще ви е нужно и при многодневните преходи, където в част от хижите няма ток денонощно или когато за даден връх се тръгва преди изгрев.
 • Облекло за дъжд – В зависимост от прогнозите, преходът може да се осъществи във време на дъжд или снеговалеж. За да се подсигурите комфорта и да бъдете сухи по време на пътуването, всеки участник трябва да разполага с дъждобран или водонепромукаеми яке и панталон. Добре е да помислите и за дъждобран за разница, за да сте сигурни, че вещите ви ще останат сухи.
 • Раница – при еднодневните/двудневните преходи, раницата не трябва да надвишава 40 литра или 7-10 килограма. Имайте предвид, че зимата може да се наложи на разницата да се закачат щеки, снегоходки или пикел. Затова раницата трябва да разполага с достатъчно катарами и приспособления за закачане на допълнителна екипировка.
 • Съд за вода – Добре е всеки участник да разполага с поне 1,5 литра вода. Преди всеки преход водачът ще ви даде информация за това дали ще има от къде да се налее вода по време на прехода и с минимум колко вода да тръгнете. За зимата е добра идея да си носите термос вместо шише за вода. В него може да носите както топли течности, така и да служи като съд в който водата да не замръзва.
 • Храна – Добре е всеки участник да разполага с храна за прехода в зависимост от това какви хранения са включени в програмата. В допълнение съветваме винаги да имате с вас енергийни храни като шоколад, локум, тахан, мед, ядки или др.
 • Облекло подходящо за сезона и съобразено с терена и прогнозата –удобни ветро/водоустойчиви панталони за трекинг, термо бельо, полар, яке мембрана, пухенка и бъфче/балаклава. При съмнения с какво облекло да тръгнете на прехода, не се колебайте да се свържете с водача за съвет.
 • Гети и ръкавици – Зимата е задължително да имате гети и ръкавици. Обърнете внимание, че гетите се използват не само при сняг, а и при дъжд, за да опазят краката ви сухи. Също така при очаквани ниски температури или обилен дъжд/снеговалеж е добре да разполагате с повече от един чифт ръкавици. В зависимост от температурите и влажността може да комбинирате различните видове тъкавици – с мембрана, поларени, вълнени.
 • Щеки – Щеките са задължителни за всички преходи със снегоходки.
 • Медикаменти – препоръчително е всеки участник да има медикаменти за най-често срещаните здравни проблеми. В това число: фолио за оцеляване, превързочни материали, хапчета за разстройство и обезболяващи.
 • Котки, пикел, снегоходки – Във всички програми на ТрекМания, снегоходките са включени в цената и се осигуряват от фирмата. Котките и пикелите са лична екипировка, която всеки участник трябва да си набави сам. ТрекМания предлага котки и пикели под наем в ограничени количества. Ако някой участник има лични снегоходки, котки или пикел не е проблем да ги ползва.
 • Уормъри – това са химически грейки за крака или ръце, кото се продават във всички магазини за екипировка. Ако знаете, че ръцете и краката ви мръзнат бързо, добра идея е да се снабдите с няколко.
 • Канче, ножче и лъжичка/виличка – Винаги е добра идея да имате канче или чашка, както и прибори за хранене. Често по време на преходите имаме почивки-изненада за хапване и кафенце

 

Бисквитките ни помагат да ви предоставяме по-добра услуга. Използвайки нашите услуги, вие се съгласявате с нашето използване на бисквитки. Научи повече