Каймакчал, Десилица, Плешивото и Плешкото езеро

Виж снимките

ТрекМания ви предизвиква с един запомнящ се преход в Северен Пирин. Макар и само на крачка от популярните маршрути, местата до които ще ви отведем този уикенд са само за ценители! Отправяме се към далечния край на Полежанското било, там където скалните зъбери на Ушиците и Голяма Стража се стапят в тревистата седловина Десилишкия циркус. Тук се издигат два великолепни върха – величествения Каймакчал и отличителния от всички посоки връх Десилица! В техните поли са скътани няколко прелестни езера, а от тях с големината си се отличават Плешивото (Локвата) и Плешкото езеро. Точно към този малко познат край на Пирин, само на крачка от Безбог и Полежан ще ви заведем – готови ли сте?


Описание (по дни)

  Заминаване от Паркинга пред Национален стадион "Васил Левски" в 06:30 часа

 • 1

  Отпътуваме за хижа Гоце Делчев. Кратък трансфер и достигаме хижа Безбог, където се подготвяме за предстоящия преход. Първата ни цел е Десилишкия циркус, в който навлизаме по тясна пътека, обградена от всички страни с клек. Пресичаме потоците на река Десилица и изкачвайки се по склоновете на циркуса излизаме на открито извън клека и на бреговете на първото ни езеро за деня – Плешивото езеро, известно още като Локвата. Правим кратка почивка за снимки и започваме с първото си и основно стръмно изкачване за деня – това към връх Десилица. Изкачването преминава през тревисти и каменисти склонове и не след дълго достигаме – 2713 метра – котата на върха! Оттук може да обхванем с поглед маршрута за деня ни и да се насладим на страхотен изглед към сърцето на Пирин. Кратко спускане и отново се изкачваме – този път за последно по време на прехода ни – пред нас е склонът на Каймакчал! Заравненото му каменисто чело не представлява трудност, но гледката която ни разкрива спира дъха ни! Няма да ни стигне мястото тук да опишем всички върхове и планини, които се виждат, но едно е сигурно: панорамата си заслужава всяка стъпка нагоре! Правим снимки, почиваме и започваме спускането си към Плешкото езеро, наричано още Плеше. Неговите закътани брегове, обградени от клек и скали, рядко посрещат посетители, а ние ще се насладим на тишина и уединение, нереални за летния сезон. Оттук кратка обградена от клек пътека ни отвежда в просторните мурови гори през които ще се спуснем до мястото за среща с транспорта. Отпътуваме за София, като по пътя ще спрем в изпитано заведение, за да полеем страхотния преход! Пристигане в София около 21:30

  Денивелация (+): 700 м. Денивелация (-): 1350 м. Разстояние: 13 км.


Включва:

 • Транспорт от и до град София
 • Професионален планински водач
 • Планинска застраховка

Не включва:

 • Лични разходи, Храни и напитки по време на програмата
 • Непредвидени разходи при форсмажорни обстоятелства (виж: Общи условия)

Нужна екипировка

 • Обувки – В зависимост от метеорологичната прогноза и вида на терена, обувките могат да бъдат ниски (половинки или тричетвърти). Може да си вземете сандали или леки маратонки, които да оставите в транспорта и с които да се преобуете след карая на прехода.
 • Осветление – В случай на по-ранно стъмване поради сезона или удължаване на прехода поради форсмажорни обстоятелства, всеки участник трябва да носи осветление – фенерче или челник. Предимствата на челника са повече и екипът на ТрекМания ви препоръчва да ползвате него. В допълнение на това осветлението ще ви е нужно и при приключенията част от серията КемпингМания, многодневните преходи, където в част от хижите няма ток денонощно или когато за даден връх се тръгва преди изгрев.
 • Облекло за дъжд – В зависимост от прогнозите, преходът може да се осъществи във време на дъжд или временни превалявания. За да се подсигурите комфорта и да бъдете сухи по време на пътуването, всеки участник трябва да разполага с дъждобран или водонепромукаеми яке и панталон. Добре е да помислите и за дъждобран за разница, за да сте сигурни, че вещите ви ще останат сухи. Също така може да опаковате вещите си в „суха торба“ вътре в раницата и да си оставите резервни сухи дрехи за преобличане в транспорта за преобличане след прехода.
 • Раница – при еднодневните/двудневните преходи, раницата не трябва да надвишава 40 литра или 7-10 килограма.
 • Съд за вода – Добре е всеки участник да разполага с поне 1,5 литра вода. Преди всеки преход водачът ще ви даде информация за това дали ще има от къде да се налее вода по време на прехода и с минимум колко вода да тръгнете.
 • Храна – Добре е всеки участник да разполага с храна за прехода в зависимост от това какви хранения са включени в програмата. В допълнение съветваме винаги да имате с вас енергийни храни като шоколад, локум, тахан, мед, ядки или др.
 • Облекло подходящо за сезона и съобразено с терена и прогнозата – къси/дълги удобни за трекинг панталони, тениска, полар, яке и бъфче. При съмнения с какво облекло да тръгнете на прехода, не се колебайте да се свържете с водача за съвет.
 • Гети и ръкавици – в зависимост от сезона е добре да разполагате с гети и ръкавици. Обърнете внимание, че гетите се използват не само при сняг, а и при дъжд, за да опазят краката ви сухи. Също така при очаквани ниски температури или обилен дъжд е добре да разполагате с повече от един чифт ръкавици.
 • Щеки – Щеките имат много предимства и са препоръчитителни за всички маршрути с категория динамичен и по-висока.
 • Медикаменти – препоръчително е всеки участник да има медикаменти за най-често срещаните здравни проблеми. В това число: превързочни материали, хапчета за разстройство и обезболяващи.
 • Канче, ножче и лъжичка/виличка – Винаги е добра идея да имате канче или чашка, както и прибори за хранене. Често по време на преходите имаме почивки-изненада за хапване и кафенце

Времето:

Бисквитките ни помагат да ви предоставяме по-добра услуга. Използвайки нашите услуги, вие се съгласявате с нашето използване на бисквитки. Научи повече