Из дивите долини на Сушица и Юговска река

Виж снимките

ТрекМания ви представя едно двудневно приключение без аналог, част от серията маршрути КъмпингМания! Ще се впуснем в шеметен преход по дивите долини на Сушица и Юговска река, покрай забравени меандри и древни Римски мостове. Ще преминем по ръбовете на шеметни скални отвеси, по каменни ребра и вековните гори на Марциганица! Ще се изкачим до множество върхове и всеки следващ ще е с по-въздействаща панорама от предишния! Готовили сте да преминете по забравени пътеки и да се почувствате изследователи?


Описание (по дни)

  Заминаване от Паркинга пред Национален стадион "Васил Левски" в 07:30 часа

 • 1

  Отпътуваме за района на Югово. От тук започваме прехода си за деня с леки раници. Спускаме се в долината на река Юговска и започваме да следваме меандрите ѝ. Пролетната гора и пълноводната река ни омагьосват, но скоро напускаме речното корито и започваме изкачването си по скалист планински рид, по който пътеката ни отвежда до все по-висока и все по панорамна площадка! Преваляме и последния си връх за деня и се озоваваме в покрайнините на китно Родопско селце, където ще нощуваме. Приготвяме се за нощуване на обзорна поляна с гледка неподлежаща на описание! Очаква ни една незабравима вечер под студената светлина на далечни звезди и сред сгряващата компания на добри приятели! Вечер изпълнена с истории за близки и далечни места, с песните на щурците и с мелодията на гората!

  Денивелация (+): 970 м. Денивелация (-): 450 м. Разстояние: 9 км.
  Носене на бивачна екипировка: 0 км.

 • 2

  Ставане рано и посрещане на изгрева с чаша кафе или чай и с незабравима гледка в очите! Пред нас от морето от мъгли изплуват неизброими върхове, скални отвеси и наглед безкрайни гори. Селата в далечината се събуждат за живот и ние също се приготвяме за поредния изпълнен с емоции ден! Тръгваме в 7:30 и с леки раници се впускаме в дивата долина на река Сушица. Ще преминем през затънтените ѝ гори кипящи от живот и ще достигнем хижа Марциганица около обяд. Правим почивка за обяд преди да потеглим отново по панорамна пътека водеща ни по самия ръб на долината. Редуват се върхове с изгледи към долината и гори, напъпили със свежа зеленина. Достигаме последния си за деня връх и започваме спускането си към мястото за среща с транспорта. Прибиране в София около 21:00 часа, като преди това ще похапнем заслужено в изпитано заведение и да се освежим следена бира.

  Денивелация (+): 1200 м. Денивелация (-): 1700 м. Разстояние: 15 км.
  Носене на бивачна екипировка: 0 км.


Включва:

 • Транспорт съобразно програмата
 • Лицензиран планински водач
 • Екипировка – палатка (1 на двама души), спален чувал и надуваемо шалте
 • Застраховка

Не включва:

 • Плик-чаршаф за спален чувал - задължително!
 • Лични разходи
 • Храна и напитки по време на програмата
 • Непредвидени разходи при форсмажорни обстоятелства (виж: Общи условия)
Бисквитките ни помагат да ви предоставяме по-добра услуга. Използвайки нашите услуги, вие се съгласявате с нашето използване на бисквитки. Научи повече