Юрушки чал - Десетият по височина връх в Рила

Виж снимките

Предизвикваме ви с един страхотен еднодневен преход до десетият по височина връх в Рила – връх Юрушки чал! Носещ името си заради овчарите и многобройните стада пасли някога по склоновете му, върхът се издига над язовир Искър и е само на ръка разстояние от първенецът на планината – Мусала! Ще поседнем и на брега на Грънчарското езеро и ще се полюбуваме на циркуса му и заобикалящите го върхове.


Описание (по дни)

  Заминаване от Паркинга пред Национален стадион "Васил Левски" в 06:00 часа

 • 1

  Отпътуваме за района на курорта Трещеник и местността Нехтеница. Оттук по широк черен път се отправяме към хижа Грънчар. Заобикалящите ни клекове започват да се разреждат и скоро пред нас се открива циркуса на Грънчарските езера и едноименната хижа. Тук правим кратка почивка преди да се отправим към същинската част приключението ни! Започваме с изкачването до седловината Джанка, откъдето за първи път ще съзрем язовир Искър. Следващото изкачване ще е последното ни за деня, но ще ни се стори безкрайно – 400 метра денивелация ни делят от котата на върха! С всяка крачка нагоре обаче сякаш ни поникват криле, защото панорамите стават все по обширни а гледките все по завладяващи! Достигаме 2768 метра – връх Юрушки чал и сядаме за заслужена почивка и да обходим с очи заобикалящите ни върхове. След като направим задължителни снимки, започваме дългото спускане по обратния път, като за почивка ще поспрем край бреговете на езерото Грънчар. Отпътуваме за София и ако ни е останало време ще поспрем за заслужена почерпка в изпитано заведение. Пристигане в София след 21:00 часа.

  Денивелация (+): 900 м. Денивелация (-): 900 м. Разстояние: 16 км.


Включва:

 • Транспорт от и до град София
 • Професионален планински водач 
 • Планинска застраховка

Не включва:

 • Лични разходи, храни и напитки по време на програмата
 • Непредвидени разходи при форсмажорни обстоятелства (виж: Общи условия)

Нужна екипировка

 • Обувки – В зависимост от метеорологичната прогноза и вида на терена, обувките могат да бъдат ниски (половинки или тричетвърти). Може да си вземете сандали или леки маратонки, които да оставите в транспорта и с които да се преобуете след карая на прехода.
 • Осветление – В случай на по-ранно стъмване поради сезона или удължаване на прехода поради форсмажорни обстоятелства, всеки участник трябва да носи осветление – фенерче или челник. Предимствата на челника са повече и екипът на ТрекМания ви препоръчва да ползвате него. В допълнение на това осветлението ще ви е нужно и при приключенията част от серията КемпингМания, многодневните преходи, където в част от хижите няма ток денонощно или когато за даден връх се тръгва преди изгрев.
 • Облекло за дъжд – В зависимост от прогнозите, преходът може да се осъществи във време на дъжд или временни превалявания. За да се подсигурите комфорта и да бъдете сухи по време на пътуването, всеки участник трябва да разполага с дъждобран или водонепромукаеми яке и панталон. Добре е да помислите и за дъждобран за разница, за да сте сигурни, че вещите ви ще останат сухи. Също така може да опаковате вещите си в „суха торба“ вътре в раницата и да си оставите резервни сухи дрехи за преобличане в транспорта за преобличане след прехода.
 • Раница – при еднодневните/двудневните преходи, раницата не трябва да надвишава 40 литра или 7-10 килограма.
 • Съд за вода – Добре е всеки участник да разполага с поне 1,5 литра вода. Преди всеки преход водачът ще ви даде информация за това дали ще има от къде да се налее вода по време на прехода и с минимум колко вода да тръгнете.
 • Храна – Добре е всеки участник да разполага с храна за прехода в зависимост от това какви хранения са включени в програмата. В допълнение съветваме винаги да имате с вас енергийни храни като шоколад, локум, тахан, мед, ядки или др.
 • Облекло подходящо за сезона и съобразено с терена и прогнозата – къси/дълги удобни за трекинг панталони, тениска, полар, яке и бъфче. При съмнения с какво облекло да тръгнете на прехода, не се колебайте да се свържете с водача за съвет.
 • Гети и ръкавици – в зависимост от сезона е добре да разполагате с гети и ръкавици. Обърнете внимание, че гетите се използват не само при сняг, а и при дъжд, за да опазят краката ви сухи. Също така при очаквани ниски температури или обилен дъжд е добре да разполагате с повече от един чифт ръкавици.
 • Щеки – Щеките имат много предимства и са препоръчитителни за всички маршрути с категория динамичен и по-висока.
 • Медикаменти – препоръчително е всеки участник да има медикаменти за най-често срещаните здравни проблеми. В това число: превързочни материали, хапчета за разстройство и обезболяващи.
 • Канче, ножче и лъжичка/виличка – Винаги е добра идея да имате канче или чашка, както и прибори за хранене. Често по време на преходите имаме почивки-изненада за хапване и кафенце

Времето:

Бисквитките ни помагат да ви предоставяме по-добра услуга. Използвайки нашите услуги, вие се съгласявате с нашето използване на бисквитки. Научи повече