Южна Африка и Свазиленд (Есватини) - Най-високите върхове на Дракенсберг и най-добрите национални паркове

Виж снимките

Необятността на Африканския континент, културното му и природно разнообразие са не само смиряващи, но и вдъхновяващи, а няма по-добър пример за това от Южна Африка! ТрекМания е готова да ви отведе на едно шеметно пътуване от най-високите планини и върхове на Република Южна Африка, до гъмжащите ѝ с бели акули дълбини! Ще прекараме девет дни из клисурите, склоновете, платата и върховете на планините Дракенсберг – Драконовите планини – най-високата и обширна планинска верига в южната част на Африка. Тук ще изкачим трите най-високи върха на Южна Африка и ще видим едни от най-високите ѝ водопади. Втората част от пътуването ще ни отведе до едни от най-атрактивните и впечатляващи национални паркове в страната, където ще опознаем в детайли техните обитатели. Ще имаме две сафарита в Парк Хлухлуве-Имфолози, ще плаваме с лодка във влажните зони на иСимангалисо и ще наблюдаваме китове по бреговете на Сент Лусия. Ще преминем през втората най-малка държава в Африка – Есватини, известна още като Свазиленд и ще направим пешеходен преход през Национален парк Хлане – най-големият в страната, за да видим от близо бели носорози. Ще прекараме три дни в Национален парк Крюгер и ще се насладим максимално на дивият му свят. Ще направим панорамно пътуване до Йоханесбург, посещавайки панорамната площадка „Прозорецът на Бог“ , ще видим третият по големина каньон в света и ще посетим водопадите Лисбон. За финал ще отделим няколко дни на района на Кейптаун – ще се изкачим до панорамната Тейбъл маунтин, ще плуваме с бели акули в океана, ще достигнем до най-южната точка на африканския континент – Иглен нос и ще прекараме ден обикаляйки легендарния нос Добра надежда, наблюдавайки пингвини, тюлени, морски птици и феноменални гледки! Една уникална програма само от ТрекМания!


Описание (по дни)

  Заминаване от Паркинга пред Национален стадион "Васил Левски" в 06:00 часа

 • 1

  Отлитаме за Кейптаун през Истанбул или Доха (ще преценим според цената на билета)

 • 2

  Кацане в Кейптаун около обяд. Кратка почивка на летището и отлитаме към Дърбан, град разположен на брега на Индийския океан. Това ще бъде нашият базов лагер за планините и националните паркове. Настаняваме се в комфортен хотел за дългоочаквана и заслужена почивка. Утре започва същинската част от приключението ни!

 • 3

  Не бързаме да ставаме и закусваме спокойно в хотела. Днес ни предстои само трансфер до Национален парк Роял Натал, където ще се сдобием с първите си впечатления от Драконовите планини – Дракенсберг. Парка се простира на площ от почти 100 кв.км и е част от Световното наследство на ЮНЕСКО. Тук се настаняваме в бунгала за почивка и нощувка в подножието на планините.

 • 4

  Днес е първият ни преход, но той е и един от най-предизвикателните – предстои ни да обходим част от Амфитеатъра на Дракенсберг – една от най-впечатляващите скални стени на Земята, широка около 5 километра и с височина от над 1200 метра! Кратък трансфер ни отвежда до паркинга под връх Сентинел. Оттук започва преходът ни, който върви по полегата пътека, изкачващата се към високопланинското плато, разположено на около 3000 метра височина. Малко преди да излезем на поляните му обаче пред нас се възправя скален праг с височина около 20 метра, който ще трябва да преодолеем с помощта на вериги и метална стълба. Оттук равна пътека ни отвежда до върха на водопада Тугела – според някои – най-високия водопад в света (948 метра). Вероятно тук венецуелците биха спорили, но ние ще оползотворим времето си в снимки и ще попиваме с очи и сърца феноменалния пейзаж! Връщаме се по същия маршрут до паркинга и след кратък трансфер сме обратно в бунгалата ни за вечеря и нощувка.

  Денивелация (+): 950 м. Денивелация (-): 950 м. Разстояние: 13 км.

 • 5

  Наслаждаваме се на закуска с изглед към скалните стени на планините, които ни обграждат. Приготвяме си багажа за отпътуваме, но преди да сменим местата за нощувка, се отправяме на друг преход към Амфитеатъра – този път отдолу, през клисурата Тугела. Тръгваме по поречието на реката, за да можем да се насладим максимално на водопадите Тугела и да ги снимаме от всички страни. Следобед отпътуваме за подножието на връх Шампейн Кесъл, където ще се настаним в лодж за почивка и нощувка.

  Денивелация (+): 700 м. Денивелация (-): 700 м. Разстояние: 13 км.

 • 6

  Днес започва голямото ни приключение – пълен траверс на 3-те най-високи върха в планината! Основната ни част от багажа, храната и палатките ще бъдат носени от носачи, а ние ще ходим само с еднодневни ранички с вода, храна и нужните за деня дрехи. Днес, като за загрявка, е най-лесната част от прехода. Ще преминем по полегати плата и заоблени хребети, постепенно правейки полукръг около връх Джаянтс Кесъл, ще посетим скалното образувание Сфинкса и в късния следобед ще пристигнем в нашия лагер за през нощта – Кейт Буш кемп. Настаняваме се на палатков лагер за вечеря и нощувка.

  Денивелация (+): 950 м. Денивелация (-): 350 м. Разстояние: 16 км.

 • 7

  Ставаме, пийваме кафе и закусваме, наслаждавайки се на уникалната панорама около нас. Събираме си лагера и носачите го отнасят високо към планинското плато, накъдето сме се отправили и ние. Днес е най-техничната и предизвикателна част от прехода ни в Дракенсберг. Престои ни изкачване до прохода Грей, но дължината на прехода от 4 километра не бива да ни подвежда – за това разстояние ще изкачим близо 1000 метра! Ще ходим бавно и внимателно, ще се наслаждаваме на пейзажа около нас и в ранния следобед ще излезем на високопланинското плато на Дракенсберг. Тук, от едната ни страна, планината ще пропада в бездни от над 1500 метра, а от другата страна ще се простират безкрайни зелени полегати поляни. Правим лагера си до малък планински поток и съзерцаваме залязващото слънце от една от най-величествените скални тераси на света.

  Денивелация (+): 980 м. Денивелация (-): 980 м. Разстояние: 4 км.

 • 8

  Слънцето се издига над хоризонта, а ние го наблюдаваме от ръба на скала, висока повече от километър, удобно поседнали на полянка с чаша кафе в ръка...  Както се казва – безценно! Събираме си лагера без да бързаме  - днешният преход е относително лек – ще изкачим третият по височина връх в Дракенсберг и Южна Африка – Шампейн Кесъл (3377 метра) Тъй като обаче сме нощували на 3000 метра, днешната денивелация няма да е особено предизвикателна. Маршрутът ни преминава по заоблените пасища на планината и по плитките долини на речни потоци. Върхът обаче се издига на ключово място и гледките от него не подлежат на описание!  От него следва спускане до проходът Лесли, където отново ни очаква лагера с вечеря и магичен залез от ръба на скалите.

  Денивелация (+): 550 м. Денивелация (-): 550 м. Разстояние: 12 км.

 • 9

  Отново се радваме на феноменален изгрев. Днес ще изкачим и следващите два върха от короната на Южна Африка – Първенецът Мафади (3446 метра) и подгласника му Нджесути (3410 метра) Теренът ще е подобен на вчерашният и няма да предостави сериозни предизвикателства, а само феноменални панорами! В ранния следобед достигаме лагера си, близо до прохода Корнер – време е за заслужена почивка, вечеря с гледка и нощувка.

  Денивелация (+): 650 м. Денивелация (-): 650 м. Разстояние: 12 км.

 • 10

  Тази сутрин е последната, в която се будим с невероятната гледка край нас, но е време да се отправим към низините, където ни очакват нови и различни приключения. Предстои ни дълго спускане към лагера Инджисути, където ни очаква транспорта, за да ни отведе до комфортния хотел в Дърбан за заслужена почивка, баня и бира. Нощувка.

  Денивелация (+): 300 м. Денивелация (-): 1950 м. Разстояние: 18 км.

 • 11

  Нов ден и изцяло ново приключение. Опаковаме екипировката си за планина, приготвяме фотоапаратите и се отправяме на сафари, което ще запомним завинаги. Предстои ни преминаване през няколко национални парка, от дълбините на океана до обширните савани на Африка. Целта ни за днес е Парк Хлухлуве-Имфолози – най-старият природен резерват в цяла Африка. Тук освен Голямата Петорка (Лъв, Леопард, Бивол, Носорог и Слон) може да наблюдавате още над 80 редки вида животни сред които : Гепарди, петнисти хиени, малките антилопи Суни и Дюйкер, Ивичесто Гну и разбира се – Ниалата (тук е едно от най-добрите места за наблюдението ѝ) Пристигаме в парка около обяд и се настаняваме. Следобед е първото ни сафари на територията му, което ще продължи до залез. Връщаме се в лоджа за вечеря и нощувка.

 • 12

  Ставаме преди изгрев и се качваме на джиповете за второто ни сафари в парка. Около обяд отпътуваме за Сент Лусия и покрайнините на Парка за влажни зони на иСимангалисо. Тук се настаняваме в лодж за почивка и вечеря. Вечерта се отправяме на нощно сафари за наблюдение на животни, където на светлината на фенери ще наблюдаваме моменти от живота в дивото, често недостъпни през деня. Вечеря и нощувка.

 • 13

  Закусваме в лоджа и се отправяме на едно малко по-различно сафари от тези на които сме свикнали в Африка – ще наблюдаваме китове. Тук брега на Индийския океан е едно от добрите места на които може да се наблюдават Гърбати китове, Кашалоти и кит Минки. След това ни чака още едно приключение с лодка – този път в Естуара на Сейнт Лусия – един от най-големите в Африка. С дължина от около 85 километра и 25 км в най-широката си част, естуара е дом на над 800 хипопотама, 1200 нилски крокодила и над 530 вида птици. След разходката с лодка ще направим финално сафари из парка, преди да се приберем в лоджа за вечеря и нощувка.

 • 14

  Днес отпътуваме за една от най-малките държави в Африка. Държавата Есватини, до скоро позната като Свазиленд, е втората най-малка държава на континента след Гамбия. Тук наша цел ще бъде Кралския Национален парк Хлане. Разположен на територия от 300 кв.км, парка е дома на лъвове, импали, Южноафрикански жирафи, слонове и гепарди. Най-интересните обитатели на парка обаче са белите носорози. Ще направим пешеходно сафари, за да се приближим максимално до тези невероятни животни! Вечерта се връщаме в лоджа за вечеря и нощувка.

 • 15

  След закуска отпътуваме за Национален парк Крюгер. Той е най-големият на територията на Южна Африка и обхваща почти 20 хиляди квадратни километра! Невъзможно е да се обходи за едно пътуване такава територия, но ние сме ви подбрали най-добрите за наблюдение на животни лагери.  Днес се настаняваме в района на Скукуза.

 • 16

  Днес ще имаме целодневно сафари в този район на парка, а вечерта ще се върнем обратно в района на Скукуза. Крюгер е един най-големите паркове в Африка и едно от най-доброто място за наблюдение на животни. Тук се срещат почти 150 вида бозайници, около 500 вида птици и 100 вида влечуги.

 • 17

  Днес отново имаме еи вечерно сафари, но този път ще се придвижим към южната по-хълмиста част на парка. Вечерта ще прекараме в кемпа Бергендал.

 • 18

  Днес е последният ни ден в Крюгер. Очаква ни сутрешно сафари в района на Бергендал и свободен следобед, в който желаещите ще могат да направят финално вечерно сафари. Вечеря и нощувка.

 • 19

  Днес ни очаква дълъг път и ден наситен с много емоции. Ще преминем по известния Панорамен път към Йоханесбург. Първата ни спирка е панорамната площадка „Прозореца на Бог“, даваща възможност за гледки към дълбока 300 метра речна клисура. Оттук се отправяме към речното корито на река Блайд, където бързеите и падналите от склоновете на каньона камъни, са образували интересни форми в скалите през които преминава реката. Следва скалната формация от три причудливи скални върха в обла форма. Последната природна забележителност за деня ще бъде водопада Лисбон висок около 94 метра. За финал преди да пристигнем в Йоханесбург, ще посетим за кратко малкото градче Пилгримс Рест. Късно следобед достигаме до Йоханесбург и се настаняваме в хотел близо до летището. Нощувка

 • 20

  Кратък трансфер ни отвежда до летището за полет до Кейптаун. Транспортът ни очаква, за да ни отведе до хотела на брега на Атлантическия океан с гледка към Тейбъл Маунтин. Следобед ще се изкачим с лифт до върха на планината, за страхотен изглед към залива Тейбъл, остров Роббен и атлантическото крайбрежие. Вечерта ще посрещнем залеза с круиз в залива Грейнджър. Нощувка в хотела.

 • 21

  След закуска се отправяме към Гансбаай – ТрекМания да ви затвори в клетка и да ви хвърли на Белите акули! Тук е едно от най-атрактивните места за плуване с акули в света! Желаещите ще могат да застанат лице в лице под водата с Голямата бяла Акула! След това се отправяме към Иглен нос – това е най-южната точка на целият Африкански континент и мястото където се срещат Атлантическия с Индийския океан. Затова тук понякога вълните са огромни а гледките невероятни и човек се чувства като на края на света! Изследваме района и неговите плажове и останки от разбили се в миналото кораби. Вечерта се връщаме обратно до хотела ни в Кейптаун.

 • 22

  Днес ще посветим денят на Нос Добра Надежда! Това легендарно място дълги години е било ужас за моряците и дори днес вдъхва страхопочитание! За туристите като нас обаче, той може да предостави страхотни гледки и изживявания. Ще преминем по панорамен път който ще ни отведе до малко китно градче – Хоут Бей. Тук ще се качим на лодка, за да посетим остров Дюйкер и неговите колонии от морски птици и тюлени. От Хоут Бей, пътят ще навлезе в планински масив. Тук пътят е издълбан във вертикалната скала над красив плаж далеч под нас и ни позволява да се насладим на великолепни гледки. Следващата ни цел е Националния парк на Полуостров Кейп.  Паркът концентрира в себе си едно от най-големите разнообразия на растения в света, някои от които не се срещат на друго място. Освен това дава дом на диви котки, фламинги и много други птици. Достигаме на далечната точка на полуострова с известния фар и се любуваме на гигантските вълни разбиващи се в скалите. Следобед се връщаме обратно към Кейптаун, като по пътя ще спрем на плажа Боудър, където ще видим колония от Африкански пингвини. Нощувка в хотела ни.

 • 23

  Сутринта имаме свободно време да си стегнем багажа и да закусим на спокойствие. Около обяд отпътуваме за летището за полет към България.


Включва:

 • Транспорт според програмата в комфортен бус с климатик
 • Транспорт със сафари джипове на територията на Националните паркове по време на сафаритата, както са описани по програма
 • 2 нощувки в лодж, 3 нощувки в хотел и 4 нощувки в палатки
 • 10 закуски и 9 вечери по време на сафаритата
 • 9 нощувки в лоджове/хотели 3*или 4*на база двойни и тройни стаи
 • 2 нощувки в 4* хотел в Кейпатун
 • 2 вечери, 2 закуски и 1 обяд в Кейптаун
 • Всички входове за национлните паркове
 • Професионален български планински водач
 • Професионален местен английско говорящ планински водач
 • Професионален сафари водач и шофьор по време на сафаритата в парковете
 • Носачи и готвач по време на планинската част
 • Палатки и къмпинг оборудване по време на планинската част
 • Екскурзовод на английски по време екскурзиите около Кейптаун и към Йоханесбург
 • Посещение на Тейбъл Маунтин и лифт за него
 • Круиз по залез в залива Грейнджър
 • Гмуркане с Белите акули (с водолазен костюм, със шнорхел и маска или наблюдение от лодката – опция по желание)
 • Екскурзия до Нос Добра Надежда
 • Посещение на колонията с Африкански пингвини
 • Медицинска застраховка „Асистанс“ на стойност 15 000 евро

Не включва:

 • Полетите София – Кейптаун – София (около 750 евро)
 • Вътрешните полети Кейптаун – Дърбан; Йоханесбург – Кейптаун (около 200 евро)
 • Допълнителни нощувки преди или след програмата ако полетите го налагат
 • Храна извън упоменатата като включена, напитки и алкохол
 • Екскурзии и входове за музеи и атракции извън упоменатите
 • Бакшиши, Лични разходи и разходи при напускане на програмата по време на пътуването или при форсмажорни обстоятелства
 •  

Нужна екипировка

 • Обувки – В зависимост от метеорологичната прогноза и вида на терена, обувките могат да бъдат ниски (половинки или тричетвърти). Може да си вземете сандали или леки маратонки, които да оставите в транспорта и с които да се преобуете след карая на прехода.
 • Осветление – В случай на по-ранно стъмване поради сезона или удължаване на прехода поради форсмажорни обстоятелства, всеки участник трябва да носи осветление – фенерче или челник. Предимствата на челника са повече и екипът на ТрекМания ви препоръчва да ползвате него. В допълнение на това осветлението ще ви е нужно и при приключенията част от серията КемпингМания, многодневните преходи, където в част от хижите няма ток денонощно или когато за даден връх се тръгва преди изгрев.
 • Облекло за дъжд – В зависимост от прогнозите, преходът може да се осъществи във време на дъжд или временни превалявания. За да се подсигурите комфорта и да бъдете сухи по време на пътуването, всеки участник трябва да разполага с дъждобран или водонепромукаеми яке и панталон. Добре е да помислите и за дъждобран за разница, за да сте сигурни, че вещите ви ще останат сухи. Също така може да опаковате вещите си в „суха торба“ вътре в раницата и да си оставите резервни сухи дрехи за преобличане в транспорта за преобличане след прехода.
 • Раница – при еднодневните/двудневните преходи, раницата не трябва да надвишава 40 литра или 7-10 килограма.
 • Съд за вода – Добре е всеки участник да разполага с поне 1,5 литра вода. Преди всеки преход водачът ще ви даде информация за това дали ще има от къде да се налее вода по време на прехода и с минимум колко вода да тръгнете.
 • Храна – Добре е всеки участник да разполага с храна за прехода в зависимост от това какви хранения са включени в програмата. В допълнение съветваме винаги да имате с вас енергийни храни като шоколад, локум, тахан, мед, ядки или др.
 • Облекло подходящо за сезона и съобразено с терена и прогнозата – къси/дълги удобни за трекинг панталони, тениска, полар, яке и бъфче. При съмнения с какво облекло да тръгнете на прехода, не се колебайте да се свържете с водача за съвет.
 • Гети и ръкавици – в зависимост от сезона е добре да разполагате с гети и ръкавици. Обърнете внимание, че гетите се използват не само при сняг, а и при дъжд, за да опазят краката ви сухи. Също така при очаквани ниски температури или обилен дъжд е добре да разполагате с повече от един чифт ръкавици.
 • Щеки – Щеките имат много предимства и са препоръчитителни за всички маршрути с категория динамичен и по-висока.
 • Медикаменти – препоръчително е всеки участник да има медикаменти за най-често срещаните здравни проблеми. В това число: превързочни материали, хапчета за разстройство и обезболяващи.
 • Канче, ножче и лъжичка/виличка – Винаги е добра идея да имате канче или чашка, както и прибори за хранене. Често по време на преходите имаме почивки-изненада за хапване и кафенце
Бисквитките ни помагат да ви предоставяме по-добра услуга. Използвайки нашите услуги, вие се съгласявате с нашето използване на бисквитки. Научи повече