Ильов връх и Алабурун - красавците на Малешевска планина

Виж снимките

ТрекМаниаци, отправяме се към Малешевска планина – едно малко познато кътче от България, но изключително богато на панорами и диви места! Ще се изкачим до първенеца на планината Ильов връх (1802,5 метра) и ще направим обзорен преход по най-високите била. Ще изкачим още връх Алабрун (1605 метра) и ще се насладим на великолепен изглед към Пирин и долината на река Струма. Готовили сте за един нестандартен преход в уникалната Малешевска планина?


Описание (по дни)

  Заминаване от Паркинга пред Национален стадион "Васил Левски" в 07:00 часа

 • 1

  Отпътуваме за подножието на Малешевска планина. Маршрутът ни започва по черен път, който на широки серпентини ще и отведе над гористия пояс на планината. Панорамите започват и дълго време ще са наши спътници! Рила, Пирин, Влахина, десетки Македонски планини... Неусето достигаме до граничната пирамида, отбелязваща най-високата точка на планината – Ильов връх, известен още като Джама. Защо – това ще научим от водача. Маршрутът ни продължава за известно време по границата на България с Македония, но след това ще се спуснем към живописната седловина Череша, откъдето ще започнем изкачването на втория си връх за деня – Алабрун. Въпреки че най-високата му точка е заета от Радио-кула и не е достъпна, гледката от склоновете му е впечатляваща. Великолепните есенни цветове на гората ще направят спускането ни през нея към мястото за среща с буса истинска фотографска феерия! Отпътуваме за София и разбира се няма да пропуснем да посетим местно заведение и да полеем успешното изкачване!

  Денивелация (+): 1000 м. Денивелация (-): 1000 м. Разстояние: 15 км.


Включва:

- Транспорт от и до град София

- Професионален планински водач

- Планинска застраховка

Не включва:

- Лични разходи

- Храни и напитки по време на програмата

- Непредвидени разходи при форсмажорни обстоятелства (виж: Общи условия)

Нужна екипировка

 • Обувки – В зависимост от метеорологичната прогноза и вида на терена, обувките могат да бъдат ниски (половинки или тричетвърти). Може да си вземете сандали или леки маратонки, които да оставите в транспорта и с които да се преобуете след карая на прехода.
 • Осветление – В случай на по-ранно стъмване поради сезона или удължаване на прехода поради форсмажорни обстоятелства, всеки участник трябва да носи осветление – фенерче или челник. Предимствата на челника са повече и екипът на ТрекМания ви препоръчва да ползвате него. В допълнение на това осветлението ще ви е нужно и при приключенията част от серията КемпингМания, многодневните преходи, където в част от хижите няма ток денонощно или когато за даден връх се тръгва преди изгрев.
 • Облекло за дъжд – В зависимост от прогнозите, преходът може да се осъществи във време на дъжд или временни превалявания. За да се подсигурите комфорта и да бъдете сухи по време на пътуването, всеки участник трябва да разполага с дъждобран или водонепромукаеми яке и панталон. Добре е да помислите и за дъждобран за разница, за да сте сигурни, че вещите ви ще останат сухи. Също така може да опаковате вещите си в „суха торба“ вътре в раницата и да си оставите резервни сухи дрехи за преобличане в транспорта за преобличане след прехода.
 • Раница – при еднодневните/двудневните преходи, раницата не трябва да надвишава 40 литра или 7-10 килограма.
 • Съд за вода – Добре е всеки участник да разполага с поне 1,5 литра вода. Преди всеки преход водачът ще ви даде информация за това дали ще има от къде да се налее вода по време на прехода и с минимум колко вода да тръгнете.
 • Храна – Добре е всеки участник да разполага с храна за прехода в зависимост от това какви хранения са включени в програмата. В допълнение съветваме винаги да имате с вас енергийни храни като шоколад, локум, тахан, мед, ядки или др.
 • Облекло подходящо за сезона и съобразено с терена и прогнозата – къси/дълги удобни за трекинг панталони, тениска, полар, яке и бъфче. При съмнения с какво облекло да тръгнете на прехода, не се колебайте да се свържете с водача за съвет.
 • Гети и ръкавици – в зависимост от сезона е добре да разполагате с гети и ръкавици. Обърнете внимание, че гетите се използват не само при сняг, а и при дъжд, за да опазят краката ви сухи. Също така при очаквани ниски температури или обилен дъжд е добре да разполагате с повече от един чифт ръкавици.
 • Щеки – Щеките имат много предимства и са препоръчитителни за всички маршрути с категория динамичен и по-висока.
 • Медикаменти – препоръчително е всеки участник да има медикаменти за най-често срещаните здравни проблеми. В това число: превързочни материали, хапчета за разстройство и обезболяващи.
 • Канче, ножче и лъжичка/виличка – Винаги е добра идея да имате канче или чашка, както и прибори за хранене. Често по време на преходите имаме почивки-изненада за хапване и кафенце
Бисквитките ни помагат да ви предоставяме по-добра услуга. Използвайки нашите услуги, вие се съгласявате с нашето използване на бисквитки. Научи повече