Хвойнати връх, Муратовото езеро и Влахинските езера

Виж снимките

Ето един приятен еднодневен преход във високите части на втората най-висока планина в България – Пирин! Всеки е виждал и знае къде се намира Хвойнати връх. Попадащ обаче в сянката на първенеца на планината – връх Вихрен, Хвойнати връх често е подценяван и рядко бива посещаван от туристи. Ние обаче ще му посветим това пътуване, за да ви покажем изумтелните гледки към Главното Пиринско било, Влахинския и Бъндеришкия циркус и разбира се към внушителния Елтепе, които се разкриват от най-високата му точка. Ще включим в прехода и легендарното Муратово езеро, за да бъде преживяването ни в Пирин още по-незабравимо!


Описание (по дни)

  Заминаване от Паркинга пред Национален стадион "Васил Левски" в 06:00 часа

 • 1

  Отпътуваме за местността Бъндеришка поляна. Нарамваме раниците и поемаме към седловината Кабата. Маркираната пътека, преминава, през ниски хвойни и няколко каменни сипея преди да излезе на високопланинските поляни под върха. Още малко изкачване и вече сме на седловината отделяща връх Вихрен от Хвойнати връх – Кабата. Тук ще поспрем, ще отпочинем и ако имаме късмет, ще може да снимаме стадо диви кози, живеещо в района! Време е да се отправим и към основната си цел за деня. Тръгваме по каменист рид и след по-малко от час достигаме кота 2635 метра – Хвойнати връх! Гледката към една от най-красвите долини в цял България – тази на Влахинските езера е просто зашеметяваща! Над блестящите езера стотици метри под нас се издига мраморната стена на Главното Пиринско било и скалистия силует на обзорния връх Гредаро! Само на няколкостотин метра от нас се извисяват Муратов връх и първенецът на Пирин – Вихрен, а в далечината доминират профилите на върховете, обгаждащи Бъндеришкия циркус. Гледката е просто казано феноменална! От върха ще се спуснем за кратко без пътека, за да достигнем до Муратово езеро – красиво планинско езеро с невероятно водно огледало, в което се отразяват околните върхове. Не случайно езерото заема почетно място в много от легендите за Пирин. Спускаме се до мястото за среща с транспорта и отпътуваме за София, като по традиция посещаваме изпитано заведение в района.

  Денивелация (+): 700 м. Денивелация (-): 700 м. Разстояние: 11 км.


Включва:

 • Транспорт от и до град София
 • Професионален планински водач
 • Планинска застраховка

Не включва:

 • Лични разходи
 • Храни и напитки по време на програмата
 • Непредвидени разходи при форсмажорни обстоятелства (виж: Общи условия)
Бисквитките ни помагат да ви предоставяме по-добра услуга. Използвайки нашите услуги, вие се съгласявате с нашето използване на бисквитки. Научи повече