Гранд тур Белмекен

Виж снимките

Венец от върхове се издига над сините спокойни води на язовир Белмекен. Ето перфектната възможност да изкачим повечето от тях и да си вземем дозата висока планина само за един ден! Ще изкачим тревистите куполи на магнетичния Белмекен, суровия Сивричал и панорамните Каменити чал и Ортачал. През цялото време пред нас ще се издигат бялото мраморно било на Пирин и зеленото море от родопски върхове!


Описание (по дни)

  Заминаване от Паркинга пред Национален стадион "Васил Левски" в 07:00 часа

 • 1

  Отпътуване за язовир Белмекен, където ще оставим транспорта и ще поемем към високите части на планината. Красив и висок връх се издига точно над нас и се оглежда в спокойните води на язовира. Това е връх Белмекен – нашата първа цел! Изкачваме се по обзорно ребро, наслаждавайки се на постоянно менящите се гледки към язовира и родопските върхове и долини. След около 2 часа достигаме най-високата точка на върха – 2626 метра! Сядаме около връхната пирамида и не можем да свалим очи от хоризонта – цяла Стара планина е пред нас като макет! Време за почивка и снимки и обръщаме взор към следващия връх от поредицата изкачвания, които ни очакват – Сивричал. Изкачването на този суров на външен вид връх ще направим по ефектно скално ребро, удобно подсигурено с метален парапет. Под нас блестят водите на Сухото езеро, а под него се ширят стръмните склонове на Айрандере. Веднъж изкачили се до 2640 метра – най-високата точка на Сивричал, гледката отново ни омайва, този път обаче в противоположна посока. Вече гледаме на юг и пред нас са застиналите скални вълни на пиринските върхове.На тази гледка ще се радваме и от следващите два върха, които ще изкачим като на шега – Каменити чал и Ортачал. След този ден, изпълнен с разнообразни панорами, е време да се спуснем до мястото за среща с транспорта. Отпътуваме към одобрена механа в подножието на планината, за да се разхладим с по бира преди да отпътуваме обратно към София.

  Денивелация (+): 1150 м. Денивелация (-): 1150 м. Разстояние: 15 км.


Включва:

 • Транспорт от и до град София
 • Професионален планински водач
 • Планинска застраховка

Не включва:

 • Лични разходи, Храни и напитки по време на програмата
 • Непредвидени разходи при форсмажорни обстоятелства (виж: Общи условия)

Здравейте, Трекманиаци,

За утре прогнозата я смениха няколко пъти, но най-вероятно ще има дъжд и ще бъде студено. Който иска да се откаже от резервацията си, моля да пише на имейла ни, за да я анулиране ние (в този случай ще се генерира ваучер). За останалите, които ще ходят на прехода, вземете си по-топли дрехи, ръкавици и дъждобрани.

Нужна екипировка

 • Обувки – В зависимост от метеорологичната прогноза и вида на терена, обувките могат да бъдат ниски (половинки или тричетвърти). Може да си вземете сандали или леки маратонки, които да оставите в транспорта и с които да се преобуете след карая на прехода.
 • Осветление – В случай на по-ранно стъмване поради сезона или удължаване на прехода поради форсмажорни обстоятелства, всеки участник трябва да носи осветление – фенерче или челник. Предимствата на челника са повече и екипът на ТрекМания ви препоръчва да ползвате него. В допълнение на това осветлението ще ви е нужно и при приключенията част от серията КемпингМания, многодневните преходи, където в част от хижите няма ток денонощно или когато за даден връх се тръгва преди изгрев.
 • Облекло за дъжд – В зависимост от прогнозите, преходът може да се осъществи във време на дъжд или временни превалявания. За да се подсигурите комфорта и да бъдете сухи по време на пътуването, всеки участник трябва да разполага с дъждобран или водонепромукаеми яке и панталон. Добре е да помислите и за дъждобран за разница, за да сте сигурни, че вещите ви ще останат сухи. Също така може да опаковате вещите си в „суха торба“ вътре в раницата и да си оставите резервни сухи дрехи за преобличане в транспорта за преобличане след прехода.
 • Раница – при еднодневните/двудневните преходи, раницата не трябва да надвишава 40 литра или 7-10 килограма.
 • Съд за вода – Добре е всеки участник да разполага с поне 1,5 литра вода. Преди всеки преход водачът ще ви даде информация за това дали ще има от къде да се налее вода по време на прехода и с минимум колко вода да тръгнете.
 • Храна – Добре е всеки участник да разполага с храна за прехода в зависимост от това какви хранения са включени в програмата. В допълнение съветваме винаги да имате с вас енергийни храни като шоколад, локум, тахан, мед, ядки или др.
 • Облекло подходящо за сезона и съобразено с терена и прогнозата – къси/дълги удобни за трекинг панталони, тениска, полар, яке и бъфче. При съмнения с какво облекло да тръгнете на прехода, не се колебайте да се свържете с водача за съвет.
 • Гети и ръкавици – в зависимост от сезона е добре да разполагате с гети и ръкавици. Обърнете внимание, че гетите се използват не само при сняг, а и при дъжд, за да опазят краката ви сухи. Също така при очаквани ниски температури или обилен дъжд е добре да разполагате с повече от един чифт ръкавици.
 • Щеки – Щеките имат много предимства и са препоръчитителни за всички маршрути с категория динамичен и по-висока.
 • Медикаменти – препоръчително е всеки участник да има медикаменти за най-често срещаните здравни проблеми. В това число: превързочни материали, хапчета за разстройство и обезболяващи.
 • Канче, ножче и лъжичка/виличка – Винаги е добра идея да имате канче или чашка, както и прибори за хранене. Често по време на преходите имаме почивки-изненада за хапване и кафенце

Времето:

Бисквитките ни помагат да ви предоставяме по-добра услуга. Използвайки нашите услуги, вие се съгласявате с нашето използване на бисквитки. Научи повече