Голям Купен, Кръстците и Костенурката - алпийският Балкан

Виж снимките

Стягайте раниците и фотоапаратите и се пригответе за огромна доза Старопланинска красота и адреналин! ТрекМания ще ви отведе до едни от най-непристъпните скални върхове в Стара планина – Костенурката, Кръстците и Голям Купен – алпийската част на Балкана! Ще преминем още през резерват Стара река и ще научим интересни факти за животните и растенията, които го обитават, ще посетим Карловското пръскало и ще прекараме една незабравима вечер сред уюта на хижа Левски!


Описание (по дни)

  Заминаване от Паркинга пред Национален стадион "Васил Левски" в 07:00 часа

 • 1

  Отпътуваме за Карлово. Днес целта ни е хижа Левски. Поемаме по долината на Стара Река и последователно преминаваме през хижа Хубавец и Балкански Рози. Ще имаме възможност да се насладим на обширните Старопланински склонове, покрити с вековни букови и елови гори и да се запознаем с животински и растителен свят на района. След около 5 часа достигаме хижа Левски и се настаняваме. Без багаж ще отскочим до Карловското пръскало – красив водопад, скътан само на 20 минути от хижата. Време за снимки и отново се връщаме в планинския дом. Посрещаме залеза от верандата с бира в ръка. Вечеря на свободна консумация и нощувка.

  Денивелация (+): 1000 м. Денивелация (-): 0 м. Разстояние: 7 км.

 • 2

  Ранно ставане – очаква ни дълъг ден, наситен с много емоции и ходене. Поемаме по пътеката, която ни отвежда над горите на Стара Река. След продължително изкачване по склоновете на главното Старопланинско било. След около 2 часа, вече дишаме по-свободно, а панорамите край нас се разкриват във всички посоки! Първата ни цел за деня връх Костенурката (2038 метра) Оттук последователно ще преминем през Кръстците и ще се изкачим до най-високата точка на връх Голям Купен! Почивка за обяд и снимки и започваме дългото си спускане към Карлово. Отново ще преминем през хижа Хубавец, където ще отдъхнем и ще пием чай или кафе, преди да поемем към финалното спускане до изпитана механа в Карлово. Отпътуваме за София и пристигане около 20:00 часа.

  Денивелация (+): 1400 м. Денивелация (-): 2400 м. Разстояние: 19 км.


Включва:

 • Нощувка на хижа
 • Транспорт от и до град София
 • Професионален планински водач
 • Планинска застраховка

Не включва:

 • Лични разходи, Храни и напитки по време на програмата
 • Непредвидени разходи при форсмажорни обстоятелства (виж: Общи условия)

Нужна екипировка

 • Обувки – В зависимост от метеорологичната прогноза и вида на терена, обувките могат да бъдат ниски (половинки или тричетвърти). Може да си вземете сандали или леки маратонки, които да оставите в транспорта и с които да се преобуете след карая на прехода.
 • Осветление – В случай на по-ранно стъмване поради сезона или удължаване на прехода поради форсмажорни обстоятелства, всеки участник трябва да носи осветление – фенерче или челник. Предимствата на челника са повече и екипът на ТрекМания ви препоръчва да ползвате него. В допълнение на това осветлението ще ви е нужно и при приключенията част от серията КемпингМания, многодневните преходи, където в част от хижите няма ток денонощно или когато за даден връх се тръгва преди изгрев.
 • Облекло за дъжд – В зависимост от прогнозите, преходът може да се осъществи във време на дъжд или временни превалявания. За да се подсигурите комфорта и да бъдете сухи по време на пътуването, всеки участник трябва да разполага с дъждобран или водонепромукаеми яке и панталон. Добре е да помислите и за дъждобран за разница, за да сте сигурни, че вещите ви ще останат сухи. Също така може да опаковате вещите си в „суха торба“ вътре в раницата и да си оставите резервни сухи дрехи за преобличане в транспорта за преобличане след прехода.
 • Раница – при еднодневните/двудневните преходи, раницата не трябва да надвишава 40 литра или 7-10 килограма.
 • Съд за вода – Добре е всеки участник да разполага с поне 1,5 литра вода. Преди всеки преход водачът ще ви даде информация за това дали ще има от къде да се налее вода по време на прехода и с минимум колко вода да тръгнете.
 • Храна – Добре е всеки участник да разполага с храна за прехода в зависимост от това какви хранения са включени в програмата. В допълнение съветваме винаги да имате с вас енергийни храни като шоколад, локум, тахан, мед, ядки или др.
 • Облекло подходящо за сезона и съобразено с терена и прогнозата – къси/дълги удобни за трекинг панталони, тениска, полар, яке и бъфче. При съмнения с какво облекло да тръгнете на прехода, не се колебайте да се свържете с водача за съвет.
 • Гети и ръкавици – в зависимост от сезона е добре да разполагате с гети и ръкавици. Обърнете внимание, че гетите се използват не само при сняг, а и при дъжд, за да опазят краката ви сухи. Също така при очаквани ниски температури или обилен дъжд е добре да разполагате с повече от един чифт ръкавици.
 • Щеки – Щеките имат много предимства и са препоръчитителни за всички маршрути с категория динамичен и по-висока.
 • Медикаменти – препоръчително е всеки участник да има медикаменти за най-често срещаните здравни проблеми. В това число: превързочни материали, хапчета за разстройство и обезболяващи.
 • Канче, ножче и лъжичка/виличка – Винаги е добра идея да имате канче или чашка, както и прибори за хранене. Често по време на преходите имаме почивки-изненада за хапване и кафенце

Времето:

Бисквитките ни помагат да ви предоставяме по-добра услуга. Използвайки нашите услуги, вие се съгласявате с нашето използване на бисквитки. Научи повече