Големият траверс на Мусаленския венец

Виж снимките

ТрекМания ви предизвиква с един ТрекМаниашки шеметен преход! Ще направим за ден траверс на най-високия масив на Балканите и неговите върхове! Ще премине последователно през Алеко и Безименния, за да стъпим на българския и балкански първенец - Мусала. Ще продължим по впечатляващите зъбери на Трионите и ще изкачим Малка Мусала и Иречек!  Предстоят ни феноменални гледки, много емоции и адреналин! Идваш ли?


Описание (по дни)

  Заминаване от Паркинга пред Национален стадион "Васил Левски" в 06:45 часа

 • 1

  Отпътуваме за Боровец и Долна лифтова станция. Следва каратък трансфер с лифта и вече сме на Ястребец – старта на наши алпийски маратон за днес. Преходът ни започва със загрявка по относително равното било над пистите на Маркуджиците, отвеждащо ни до същинската част от прехода – връх Алеко! Изкачването по неговия ръб ще бъде първото ни предизвикателство  и страхотно начало на дългия ден, който ни предстои. Следващата ни цел е Безименния връх, доближаващ ни до най-високата точка на Балканите, но… не съвсем! Финално изкачване и сме на връх Мусала! Правим почивка, пийваме чай, похапваме и се любуваме на безкрайния простор. Оттук започва интересната част от прехода – преминаването през Трионите, свързващи Мусала и Малка Мусала. Движим притаили дъх, без да можем да откъснем очи от феноменалните гледки, които ни заобикалят! Скоро стъпваме и на Малка Мусала, където отново присядаме за почивка, преди финалната част от траверса – изкачването на връх Иречек. Неговата височина не е много впечатляваща в сравнение с околните му събратя – само 2852 метра. Уникалното му местоположение обаче предоставя панорами достойни дори за Алпите! Правим финални снимки към Балканската корона и започваме спускането си към Сфинкса, а от него към хижа Мусала и Боровец. В зависимост от времето и как се движи групата ще можем да хванем лифта и да спестим малко спускане или ще продължим по Мусаленска пътека до мястото за среща с транспорта. Време е за заслужена студена бира и похвапване в изпитано заведение!

  Денивелация (+): 740 м. Денивелация (-): 1740 м. Разстояние: 19 км.


Включва:

 • Транспорт съобразно програмата
 • Лицензиран планински водач
 • Застраховка

Не включва:

 • inБилет за лифта
 • Лични разходи
 • Храни и напитки по време на програмата
 • Непредвидени разходи при форсмажорни обстоятелства (виж: Общи условия)

Нужна екипировка

 • Обувки – В зависимост от метеорологичната прогноза и вида на терена, обувките могат да бъдат ниски (половинки или тричетвърти). Може да си вземете сандали или леки маратонки, които да оставите в транспорта и с които да се преобуете след карая на прехода.
 • Осветление – В случай на по-ранно стъмване поради сезона или удължаване на прехода поради форсмажорни обстоятелства, всеки участник трябва да носи осветление – фенерче или челник. Предимствата на челника са повече и екипът на ТрекМания ви препоръчва да ползвате него. В допълнение на това осветлението ще ви е нужно и при приключенията част от серията КемпингМания, многодневните преходи, където в част от хижите няма ток денонощно или когато за даден връх се тръгва преди изгрев.
 • Облекло за дъжд – В зависимост от прогнозите, преходът може да се осъществи във време на дъжд или временни превалявания. За да се подсигурите комфорта и да бъдете сухи по време на пътуването, всеки участник трябва да разполага с дъждобран или водонепромукаеми яке и панталон. Добре е да помислите и за дъждобран за разница, за да сте сигурни, че вещите ви ще останат сухи. Също така може да опаковате вещите си в „суха торба“ вътре в раницата и да си оставите резервни сухи дрехи за преобличане в транспорта за преобличане след прехода.
 • Раница – при еднодневните/двудневните преходи, раницата не трябва да надвишава 40 литра или 7-10 килограма.
 • Съд за вода – Добре е всеки участник да разполага с поне 1,5 литра вода. Преди всеки преход водачът ще ви даде информация за това дали ще има от къде да се налее вода по време на прехода и с минимум колко вода да тръгнете.
 • Храна – Добре е всеки участник да разполага с храна за прехода в зависимост от това какви хранения са включени в програмата. В допълнение съветваме винаги да имате с вас енергийни храни като шоколад, локум, тахан, мед, ядки или др.
 • Облекло подходящо за сезона и съобразено с терена и прогнозата – къси/дълги удобни за трекинг панталони, тениска, полар, яке и бъфче. При съмнения с какво облекло да тръгнете на прехода, не се колебайте да се свържете с водача за съвет.
 • Гети и ръкавици – в зависимост от сезона е добре да разполагате с гети и ръкавици. Обърнете внимание, че гетите се използват не само при сняг, а и при дъжд, за да опазят краката ви сухи. Също така при очаквани ниски температури или обилен дъжд е добре да разполагате с повече от един чифт ръкавици.
 • Щеки – Щеките имат много предимства и са препоръчитителни за всички маршрути с категория динамичен и по-висока.
 • Медикаменти – препоръчително е всеки участник да има медикаменти за най-често срещаните здравни проблеми. В това число: превързочни материали, хапчета за разстройство и обезболяващи.
 • Канче, ножче и лъжичка/виличка – Винаги е добра идея да имате канче или чашка, както и прибори за хранене. Често по време на преходите имаме почивки-изненада за хапване и кафенце

Времето:

Бисквитките ни помагат да ви предоставяме по-добра услуга. Използвайки нашите услуги, вие се съгласявате с нашето използване на бисквитки. Научи повече