Феноменални Родопи край Буйново – Кожари, Водни Пад, връх Орлец и Изворите на Въча

Виж снимките

Планината вече е облякла зелената си премяна, безброй цветя са обсипали алпийските пасища и ние се отправяме далеч на юг и разбира се, нагоре! Поемаме по тесните панорамни пътища на Родопите, за да достигнем до село Буйново – „Базовият лагер“ за едно страхотно приключение! Ще направим два чудесни пролетни прехода в района и ще се насладим на кристален въздух, идилични гледки и китни села! Ще изкачим връх Орлец, известен още като Картала, за да останем безмълвни пред безбрежната гледка откриваща се от вишката на върха му. Ще направим преход към село Водни пад – един от бисерите на Родопите, който ще съчетаем с връх Саръ Яр и посещение на Изворите на река Въча! Всичко това щедро гарнирано с Родопско гостоприемство и вкусна храна!


Описание (по дни)

  Заминаване от Паркинга пред Национален стадион "Васил Левски" в 06:15 часа

 • 1

  Отпътуване за околностите на село Буйново. Днес ще направим кръгов маршрут във Виденличкия дял на Родопите. Предстои ни да преминем по полегати черни пътища, които ще ни водят през гори и пролетни поляни, до достигане на кота 1802 метра. Какво има тук? Намираме се на границата с Гърция, но освен издигнатите гранични пирамиди, тук се извисява и изграден наблюдателна вишка с 360-градусови гледки към Гърция и морето от Родопски върхове. Правим снимки, почиваме си и започваме спускане към село Кожари, където може да изпием по бира, преди да преминем по последната отсечка на прехода ни към село Буйново. Настаняваме се в уютна къща за гости. Нощувка.

  Денивелация (+): 750 м. Денивелация (-): 750 м. Разстояние: 14 км.

 • 2

  След закуска се отправяме към вече познатото ни село Кожари, но този път с транспорта ни – от тук ще започне прехода ни.  Днес ни предстои отново кръгов маршрут, в който ще съчетаем няколко отдалечени и рядко посещавани кътчета от планината на Орфей, които определено си заслужават! Плавно започваме изкачване към местността Портата. Черният път ни води през смърчови гори и зелени поля и скоро достигаме най-високата си точка за деня. От тук имаме спускане към село Водни пад – великолепно селце с интересна история и почти обезлюдено. Тук ще направим почивка за обяд, снимки и разходка между къщите, където времето сякаш е спряло и все едно си в приказка! Време е да потегляме към следващата ни цел – връх Саръ яр, разположен на самата граница, откъдето ще се спуснем към долината на река Буйновска. В най-високата ѝ част се намира друг Родопски бисер – Изворите на река Въча! Отново правим почивка и снимки и поемаме по последната отсечка - очаква ни връщането към село Кожари, а преди да отпътуваме за София, ще посетим изпитан ресторант за заслужено похапване! Пристигане в София след 21:00 часа.

  Денивелация (+): 650 м. Денивелация (-): 650 м. Разстояние: 13 км.


Включва:

 • Транспорт от и до град София
 • Нощувка в семеен хотел/къща за гости
 • Професионален планински водач
 • Планинска застраховка

Не включва:

 • Лични разходи, Храни и напитки по време на програмата
 • Непредвидени разходи при форсмажорни обстоятелства (виж: Общи условия)

Нужна екипировка

 • Обувки – В зависимост от метеорологичната прогноза и вида на терена, обувките могат да бъдат ниски (половинки или тричетвърти). Може да си вземете сандали или леки маратонки, които да оставите в транспорта и с които да се преобуете след карая на прехода.
 • Осветление – В случай на по-ранно стъмване поради сезона или удължаване на прехода поради форсмажорни обстоятелства, всеки участник трябва да носи осветление – фенерче или челник. Предимствата на челника са повече и екипът на ТрекМания ви препоръчва да ползвате него. В допълнение на това осветлението ще ви е нужно и при приключенията част от серията КемпингМания, многодневните преходи, където в част от хижите няма ток денонощно или когато за даден връх се тръгва преди изгрев.
 • Облекло за дъжд – В зависимост от прогнозите, преходът може да се осъществи във време на дъжд или временни превалявания. За да се подсигурите комфорта и да бъдете сухи по време на пътуването, всеки участник трябва да разполага с дъждобран или водонепромукаеми яке и панталон. Добре е да помислите и за дъждобран за разница, за да сте сигурни, че вещите ви ще останат сухи. Също така може да опаковате вещите си в „суха торба“ вътре в раницата и да си оставите резервни сухи дрехи за преобличане в транспорта за преобличане след прехода.
 • Раница – при еднодневните/двудневните преходи, раницата не трябва да надвишава 40 литра или 7-10 килограма.
 • Съд за вода – Добре е всеки участник да разполага с поне 1,5 литра вода. Преди всеки преход водачът ще ви даде информация за това дали ще има от къде да се налее вода по време на прехода и с минимум колко вода да тръгнете.
 • Храна – Добре е всеки участник да разполага с храна за прехода в зависимост от това какви хранения са включени в програмата. В допълнение съветваме винаги да имате с вас енергийни храни като шоколад, локум, тахан, мед, ядки или др.
 • Облекло подходящо за сезона и съобразено с терена и прогнозата – къси/дълги удобни за трекинг панталони, тениска, полар, яке и бъфче. При съмнения с какво облекло да тръгнете на прехода, не се колебайте да се свържете с водача за съвет.
 • Гети и ръкавици – в зависимост от сезона е добре да разполагате с гети и ръкавици. Обърнете внимание, че гетите се използват не само при сняг, а и при дъжд, за да опазят краката ви сухи. Също така при очаквани ниски температури или обилен дъжд е добре да разполагате с повече от един чифт ръкавици.
 • Щеки – Щеките имат много предимства и са препоръчитителни за всички маршрути с категория динамичен и по-висока.
 • Медикаменти – препоръчително е всеки участник да има медикаменти за най-често срещаните здравни проблеми. В това число: превързочни материали, хапчета за разстройство и обезболяващи.
 • Канче, ножче и лъжичка/виличка – Винаги е добра идея да имате канче или чашка, както и прибори за хранене. Често по време на преходите имаме почивки-изненада за хапване и кафенце

Времето:

Бисквитките ни помагат да ви предоставяме по-добра услуга. Използвайки нашите услуги, вие се съгласявате с нашето използване на бисквитки. Научи повече