Фарьорските острови - епично Атлантическо приключение

Виж снимките

ТрекМания се отправя към едно магнетично късче земя захвърлено някъде по средата на Атлантическия океан! Всъщност късчетата са няколко десетки и тук, красотата и дивата природа изкристализират в такива извънземни картини, които се менят всяка минута, че човек му е трудно да осъзнае къде се намира! Това са Фарьорските острови – зашеметяващи върхове, издигащи се над бурните вълни н Атлантика, безкрайни зелени поля, осеяни с безгрижни овце, умопомрачителни скални отвеси, забиващи се в морските дълбини, вълшебни водопади, „падащи“ нагоре през по-голямата част от времето, незабравими залези и изпълнени с очакване изгреви! Ще направим пет ТрекМаниашки прехода, изкачвайки едни от най-величествените върхове на архипелага, ще посетим Раят на Пъфините – Микинес и ще яхнем вълните под скалните стени на Вестманна!


Описание (по дни)

  Заминаване от Летище София, Терминал 2 в 17:00 часа

 • 1

  Отпътуваме за международно летище Вагар на едноименния остров от Фарьорския архипелаг. След кратък трансфер достигаме хостела, където ще спим през следващите няколко дена. Настаняване и нощувка.

 • 2

  Събуждаме се рано – нямаме търпение да се впуснем в изследване на тази приказна земя! Днес ще видим едни от най-прочутите пейзажи от остров Вагар. Отправяме се към езерото Лейтисват известно още като Сорвагсватн. Преход около час ще ни отведе до спираща дъха гледка – високата стотици отвесна скала се издига над морето, а кацнало на самия ѝ ръб е притихналото езеро… Водопадът Бьосдалафосур излива водите си директно в океана, а стотици птици кръжат над разбиващите се в скалите океански вълни… Просто картина от сътворението на света! Правим снимки и поемаме към втората ни цел за деня и един от най-красивите водопади на целия Архипелаг – Мулафосур. Тук западните ветрове понякога са толкова силни, че водите на водопада вместо да падат в океана се вият над него в приказен шлейф… Забравена стълба ще ни отведе до подножието на скалите, откъдето са и най-красивите гледки към водопада. Тук честата смяна на времето може да осуети всякакви планове, но летният ден е дълъг и ако имаме късмет, водачът ще ви отведе до връх наблизо, откъдето се разкрива незабравим гледка към скалите на остров Тиндхолмур. Вечерта се връщаме обратно в хостела. Нощувка.

  Денивелация (+): 200 м. Денивелация (-): 200 м. Разстояние: 10 км.

 • 3

  Ранно ставане и отпътуване към пристанището на Сорвагур. Днес (ако времето ни позволява) ще отплаваме за остров Микинес! Островът е достъпен само през летните месеци и е дом на огромна популация на Тъпоклюни Кайри – известни още като Пъфини! Ще прекараме цял ден на острова, ще се разходим до прочутия фар Холмур. Разбира се ще обърнем специално внимание на Пъфините – ще ги снимаме и наблюдаваме, докато опитният ни водач ни разказва за живота и навиците на тези уникални създания. Следобед отплаваме обратно към Сорвагур, а оттам и към хостела ни за нощувка.

  Денивелация (+): 200 м. Денивелация (-): 200 м. Разстояние: 7 км.

 • 4

  Днес ще опознаем остров Стреймой. Започваме обаче с един нестандартен изглед – от водата. Ще направим тур с лодка, под скалите на западното крайбрежие на острова – опитният ни капитан ще влезе с лодката в пещери във високите стотици метри скали, ще наблюдаваме птици, ще се любуваме на недокоснатия от човек пейзаж! След около два часа стъпваме отново на брега и се отправяме към селцето Саксун – популярно с китните си къщи с покриви от торф и закътания залив. В зависимост от прогнозите опитният ни водач ще прецени дали да направим атрактивен трек около крайбрежните върхове край Саксун или изкачване на връх Нугван в района на столицата Торшан. Вечерта се настаняваме в хостел за почивка и нощувка – утре ни очаква дълъг ден!

 • 5

  Днес ще изкачим най-високия връх на архипелага – Слаетаратиндур! С височина 882 метра, върхът се издига в северната част на остров Ейстурой. Макар и кратко при добра видимост изкачването ще ни възнагради с феноменални гледки над всички острови и най-вече към невероятните Калсой и Куной. Спускаме се към мястото за среща с транспорта и отпътуваме за село Гйогв, където ще направим релаксиращ преход покрай крайбрежните скали с гледки към остров Калсой. Вечерта отпътуваме към района на Клаксвик – нашата „база“ за изследването на най-красивите три остров на архипелага! Нощувка в хостел.

  Денивелация (+): 500 м. Денивелация (-): 500 м. Разстояние: 4 км.

 • 6

  Пригответе се за посещение на най-красивия инфинити басейн в света! Преди това обаче ще плаваме с ферибот, ще преминаваме по тунели под планини, ще преминем през красиви селца и ще достигнем най-северната част на остров Калсой. Тук ще направим преход към най-известния фар на Фарьорите – Катлурин. Обграден отвсякъде с отвесни скали, с кръжащи край него пъфини и безбрежния океан на север – това е едно от най-специалните места в целия Атлантик!  А над него се издига почти отвесна, висока стотици метри скала – именно нейният връх е целта ни за днес. Опитният ни водач ще ни отведе по подходяща пътечка до горе, където ни очаква изненада! Езеро обградено от 3 страни с отвесни скали – истинско бижу! Правим снимки и почиваме – време е да се отпътуваме обратно към хостела – утре ни очаква сериозен преход.

  Денивелация (+): 700 м. Денивелация (-): 700 м. Разстояние: 6 км.

 • 7

  Ранно ставане и отпътуване към остров Бордой. Днес ще изкачим може би най-красивия връх от нашето Фарьорско приключение – Витлингадалсфетл. Заобиколен от величествени фиорди, бурния океан и с китното селце Видарейди в подножието му, върхът е истинско предизвикателство за планинари и пътешественици, а гледките от високата му 844 метра кота са просто незабравими! Спускаме се обратно до мястото за среща с транспорта и се връщаме рано следобед в хостела. Днес ще отпочинем и ще презаредим – утре ни очаква най-сериозното предизвикателство  - билен преход по гребена на остров Куной! Нощувка.

  Денивелация (+): 800 м. Денивелация (-): 800 м. Разстояние: 8 км.

 • 8

  Ранно ставане и отпътуване към селището Куной на едноимения остров. Тук в зависимост от прогнозата ще направим билен преход в най-алпийската част на Фарьорите и ще изкачим един или няколко върха с височина над 800 метра! Хавнартиндур, Мидагсфятл или Кунойарнаккур – Фарьорите ще решат до кой ще ни допуснат! Късно вечерта отпътуваме за столицата Торшан, където ще е последната ни нощувка на острова.

  Денивелация (+): 800 м. Денивелация (-): 800 м. Разстояние: 6 км.

 • 9

  Ранен трансфер до летището на остров Вагар. Излитане за България.


Включва:

 • 6 нощувки в къщи за гости
 • 2 нощувки в хотел 3* със закуски
 • Транспорт на Фарьорските острови според програмата
 • Професионален планински водач
 • Тур на остров Микнес, Разходка с лодка при скалите Вестманна, вход за трека до Сорвагсватн, вход за трека до Енниберг, Фериботи до остров Микинес и Калсой (всичко около 500 лв)
 • Такси за тунели
 • Застраховка

Не включва:

 • Самолетни билети: София – Вагар – София
 • Храна по време на пътуването извън описаната като включена
 • Такси за посещение на музеи и туристически обекти извън описаните като включени
 • Бакшиши, Лични разходи, Разходи при напускане на програмата по време на пътуването
 • Непредвидени разходи при форсмажорни обстоятелства (виж: Общи условия)

Нужна екипировка

 • Обувки – В зависимост от метеорологичната прогноза и вида на терена, обувките могат да бъдат ниски (половинки или тричетвърти). Може да си вземете сандали или леки маратонки, които да оставите в транспорта и с които да се преобуете след карая на прехода.
 • Осветление – В случай на по-ранно стъмване поради сезона или удължаване на прехода поради форсмажорни обстоятелства, всеки участник трябва да носи осветление – фенерче или челник. Предимствата на челника са повече и екипът на ТрекМания ви препоръчва да ползвате него. В допълнение на това осветлението ще ви е нужно и при приключенията част от серията КемпингМания, многодневните преходи, където в част от хижите няма ток денонощно или когато за даден връх се тръгва преди изгрев.
 • Облекло за дъжд – В зависимост от прогнозите, преходът може да се осъществи във време на дъжд или временни превалявания. За да се подсигурите комфорта и да бъдете сухи по време на пътуването, всеки участник трябва да разполага с дъждобран или водонепромукаеми яке и панталон. Добре е да помислите и за дъждобран за разница, за да сте сигурни, че вещите ви ще останат сухи. Също така може да опаковате вещите си в „суха торба“ вътре в раницата и да си оставите резервни сухи дрехи за преобличане в транспорта за преобличане след прехода.
 • Раница – при еднодневните/двудневните преходи, раницата не трябва да надвишава 40 литра или 7-10 килограма.
 • Съд за вода – Добре е всеки участник да разполага с поне 1,5 литра вода. Преди всеки преход водачът ще ви даде информация за това дали ще има от къде да се налее вода по време на прехода и с минимум колко вода да тръгнете.
 • Храна – Добре е всеки участник да разполага с храна за прехода в зависимост от това какви хранения са включени в програмата. В допълнение съветваме винаги да имате с вас енергийни храни като шоколад, локум, тахан, мед, ядки или др.
 • Облекло подходящо за сезона и съобразено с терена и прогнозата – къси/дълги удобни за трекинг панталони, тениска, полар, яке и бъфче. При съмнения с какво облекло да тръгнете на прехода, не се колебайте да се свържете с водача за съвет.
 • Гети и ръкавици – в зависимост от сезона е добре да разполагате с гети и ръкавици. Обърнете внимание, че гетите се използват не само при сняг, а и при дъжд, за да опазят краката ви сухи. Също така при очаквани ниски температури или обилен дъжд е добре да разполагате с повече от един чифт ръкавици.
 • Щеки – Щеките имат много предимства и са препоръчитителни за всички маршрути с категория динамичен и по-висока.
 • Медикаменти – препоръчително е всеки участник да има медикаменти за най-често срещаните здравни проблеми. В това число: превързочни материали, хапчета за разстройство и обезболяващи.
 • Канче, ножче и лъжичка/виличка – Винаги е добра идея да имате канче или чашка, както и прибори за хранене. Често по време на преходите имаме почивки-изненада за хапване и кафенце
Бисквитките ни помагат да ви предоставяме по-добра услуга. Използвайки нашите услуги, вие се съгласявате с нашето използване на бисквитки. Научи повече