Етиопия за ценители - Най-доброто от планината Симиен, езерото Тана, Данакил и Ерта Але

Виж снимките

Едно дългоочаквано пътешествие е факт - представяме ви перфектната комбинация от най-красивите природни чудеса на Етиопия! ТрекМания ви кани на едно уникално пътешествие от най-високата точка на Етиопия и целия Африкански рог – връх Рас Дашен, до една от най-ниските точки Африканския континент – Данакил.  От бучащите водни талази на водопадите на Сини Нил, до клокочещото езеро от лава на вулкана Ерта Але! Предстоят ни много километри с джип и спане на палатки и директно под звездите, характерни за дивите и отдалечени части на Африка, но внимателно създадената логистика и придвижването с вътрешни полети, ще ни създаде максимален комфорт и ще ни отнеме минимално време! Впусни се в най-извънземното приключение възможно на нашата планета – ела в Етиопия!


Описание (по дни)

  Заминаване от Летище София, Терминал 2 в 06:00 часа

 • 1

  Отлитаме за Етиопия и столицата и Адиса Абеба.

 • 2

  Кацаме в Адиса Абеба и след кратък престой на летището продължаваме с последния от поредицата полети – полета до Гондар. Тук вече ни очакват и след кратък трансфер до хотела се отдаваме на заслужена почивка след дългите полети. Вечерта ще посетим местен ресторант за първа среща с местната вкусна кухня. Нощувка.

 • 3

  След закуска се товарим на джиповете и с багажа само за трека се отправяме към планината. Преминаваме през градчето Дебарк, спираме за снимки на най-панорамните места от атрактивния планински път и достигаме входа на Националния парк обхващащ най-високите части на планините Симиен. Тук преминаваме през малко формалности, към нас се присъединява рейнджър – охрана и продължаваме навътре в планината. До лагера ни Санкабер ни очакват около 2 часа ходене, като по пътя ще имаме възможност да видим големи стада от прочутите Бабуини Гелада, известни още като Бабуините с кървящо сърце, срещащи се единствено в Етиопия! Ако имаме късмет, може да срещнем и Етиопски козирози – друг много рядък животински вид!. Достигаме мястото за лагеруване, където вече ни очакват палатките и вечерята. Първа нощувка на палатки.

  Денивелация (+): 330 м. Денивелация (-): 250 м. Разстояние: 5 км.

 • 4

  Днес ще се придвижим от лагер Сенкабер до лагер Гийч – грубо около 10 киломера, които ще ни отнемат около 5-6 часа. Пътеката е кратка, но по нея ще се насладим на едни от най-феноменалните гледки в цялата планина. Пред нас ще зейне Пропаста Гийч в която се хвърля шеметен водопад, висок стотици метри! Следва едноименното село, където ще поспрем за характерната за Етиопия Кафеена церемония и почивка. Оттук след леко изкачване през склонове покрити с Лобелии достигаме лагера си за тази вечер. Вечеря и нощувка.

  Денивелация (+): 950 м. Денивелация (-): 560 м. Разстояние: 12 км.

 • 5

  Днешния етап от трека ни ще ни остави без дъх! От една страна ще се изкачим към предела от 4000 мера, за аклиматизация и подготовка за същинските изкачвания, които ни предстоя, а от друга страна ще преминем през едни от най-красивите пейзажи в Симиен. Започваме с изкачването на връх Иметгого, панорамата от който не подлежи на описание, просто трябва да се види! Оттук започваме да се спускаме по ръба на Симиенското плато, любувайки се на шеметни гледки към отвесите на планина и долините и селата, разположени на хиляди мери под нас. Достигаме лагера Ченек, където е най-доброто място за наблюдение на местните Бабуини и Козирози. Нощувка.

  Денивелация (+): 880 м. Денивелация (-): 880 м. Разстояние: 15 км.

 • 6

  Преходите ни с всеки изминал ден стават все по-предизвикателни. Днес ще се докоснем до висините на втория по височина връх в планината – Бахит (4430 метра) От него ще имаме възможност да обхванем с поглед цялата планина, да видим и маршрута по който ни предстои да преминем и разбира се заветния ни връх – Рад Дашен. Оттук се спускаме към село Черо Леба, пресичаме река Мешеха и след финално изкачване достигаме село Амбико – нашият базов лагер. Предпоследна нощувка на палатки.

  Денивелация (+): 1000 м. Денивелация (-): 1400 м. Разстояние: 15 км.

 • 7

  Днес ни предстои сериозно изкачване, но усилията ще си заслужават! Ставаме преди изгрев и се отправяме нагоре по каменистите склонове на Рас Дашен. Предстои ни около 6 часа изкачване, но финала е на върха на най-високата планина на Африканския Рог и една от най-високите в цяла Африка и си заслужава всяка крачка. Достигаме върха и се наслаждаваме на страхотния момент. Правим снимки и заслужена почивка, преди да започнем спускането си обратно към базовия лагер в село Амбико. Последна нощувка на палатки.

  Денивелация (+): 1600 м. Денивелация (-): 1600 м. Разстояние: 19 км.

 • 8

  Днес след кратък преход (около час) достигаме мястото за среща с нашите джипове и отпътуваме директно за Гондар. По пътя отново ще спрем за снимки на най-панорамните места, но в ранния следобед вече ще разпускаме в комфортния хотел и ще се радваме на удобствата на цивилизацията – баните :) Следобед ще направим разходка из Гондар и ще посетим Двореца Фасил Гхеби. Вечерта ще полеем с бира успешното изкачване и ще се поглезим с вкусни ястия. Нощувка.

 • 9

  След закуска ни предстоят около 180 километра до градчето Бахир Дар, разположено на брега на езерото Тана. Езерото е най-голямото в Етиопия и оттук води началото си Сини Нил. Площта му може да достигне 3500 квадратни километра, а сред водите му се намират няколко острова, на които са изградени древни манастири. След като се настаним в хотел и отпочинем, ще се отправим на юг и ще посетим околностите на градчето Тасисат. Тук ни очаква Тис Абай или Големия пушек – с това име са известни водопадите на Сини Нил. Правим снимки на бурните води спускащи се от повече от 40 метровите прагове на реката и отпътуваме обратно към Бахир Дар за нощувка в хотел.

 • 10

  Сутринта ни предстои тур с лодка по водите на езерото Тана до полуостров Зегхие, където ще посетим два от най-старите манастири в района – Азуа Мариам и Бетре Мариам. Около обяд се връщаме в Бахир Дар за почивка и обяд преди трансфера ни до летището. Полет до Адис Абеба и трансфер до комфортен хотел. Нощувка.

 • 11

  Рано сутринта ни предстои полет до региона Афар и столицата му - град Семера. В Афар се намират едни от най-уникалните геоложки феномени не само в Етиопия, но и в цяла Африка. Точно към тях сме се запътили и  ние. Джиповете вече ни очакват, товарим се  и отпътуваме за региона на Афдера. Тук си взимаме разрешителните за региона, към нас се присъединява въоръжена охрана и продължаваме към езерото Афрера. Това езеро е с площ около 100 квадратни километра и от него се добива около 85% от солта, консумирана в Етиопия. Правим обяд около бреговете му и продължаваме към лагера Додум – базовият ни лагер за  вулкана Ерта Але. С наближаването на залеза, докато местния екип изгражда лагера ни и приготвя вечерята, ние се отправяме към ръба на кратера и едно от най-големите чудеса на планетата – врящо езеро от лава, клокочещо само на метри от нас! Изчакваме да падне мрака, любувайки се на уникалната гледка и правейки страхотни снимки!. Връщаме се до лагера за вечеря и нощувка.

 • 12

  Преди изгрев, който желае ще може да се изкачи до езерото от лава за втори път и да погледне във врящите земни недра на фона на изгряващото слънце. Спускаме се до лагера за закуска и оттам до мястото за среща с джиповете, които ни откарват към следващите чудеса. Целта за деня е едно отдалечено и изключително бедно село Хамед Елла, в чиито покрайнини ще бивакуваме – това е вратата към Депресията Далол. Преди това обаче ще посрещнем залеза по бреговете на езерото Асале, известно още като Карум и второто солено езеро на региона Афар. Оттук са тръгвали и тръгват и днес кервани с камили натоварени със сол. Нощувка под звездите в района на Хамед Елла

 • 13

  Ставаме с първите лъчи и се отправяме към Далол – природно чудо в Данакилската депресия в Големия Рифт намираща се на 116 метра под морското равнище! Тук се намира голям геотермален комплекс от извори, мини гейзери и кални ями с нереални цветове и форми! Правим снимки и посещаваме максималния брой природни феномени. Следобед отпътуваме обратно към столицата на Афар – Семера за нощувка в хотел.

 • 14

  Сутрешен полет за Адис Абеба и  настаняване в хотел. Следобед ще посетим Националния музей и ще направим обиколка на забележителностите на столицата. Вечерта отпътуваме за летището и отлитаме за България

 • 15

  Кацане в София

   


Включва:

 • Всички вътрешни наземни трансфери в Етиопия
 • 6 нощувки в хотел
 • 5 нощувки на палатки и 2 нощувки в лагер под звездите (в района Афар)
 • Пълен пансион в Национален парк Симиен и по време на къмпинга в Данакил
 • Вода по време на цялата програма
 • местни английско-говорящи планински водачи
 • опитен български планински водач
 • Пренасяне на багажа с камили/джипове по време на трековете
 • готвач
 • Всички входни такси за национални паркове, села, племенни райони и т.н
 • Полудневен тур с лодка по езерото Тана
 • Придружаващ полицай/военен по време на престоят ни в Афар
 • Разрешителни за Данакил
 • Застраховка „Асистанс при пътуване в чужбина“ на стойност 25 000 евро и застраховка покриваща разходи по заразяване или карантиниране с Covid-19  по време на пътуването

Не включва:

 • Самолетните билети София – Адис Абеба– София и Вътрешните полети
 • Ваксинации / Covid-19 Тестове / Застраховка Отмяна от пътуване
 • Виза
 • Храна извън упоменатата - основно обедите
 • Личен спален чувал (Температура на комфорт около -2 градуса)
 • Такси за снимане, Бакшиши 
 • Лични разходи при напускане на програмата по време на пътуването
 • Непредвидени разходи при форсмажорни обстоятелства (виж: Общи условия)

Нужна екипировка

 • Обувки – В зависимост от метеорологичната прогноза и вида на терена, обувките могат да бъдат ниски (половинки или тричетвърти). Може да си вземете сандали или леки маратонки, които да оставите в транспорта и с които да се преобуете след карая на прехода.
 • Осветление – В случай на по-ранно стъмване поради сезона или удължаване на прехода поради форсмажорни обстоятелства, всеки участник трябва да носи осветление – фенерче или челник. Предимствата на челника са повече и екипът на ТрекМания ви препоръчва да ползвате него. В допълнение на това осветлението ще ви е нужно и при приключенията част от серията КемпингМания, многодневните преходи, където в част от хижите няма ток денонощно или когато за даден връх се тръгва преди изгрев.
 • Облекло за дъжд – В зависимост от прогнозите, преходът може да се осъществи във време на дъжд или временни превалявания. За да се подсигурите комфорта и да бъдете сухи по време на пътуването, всеки участник трябва да разполага с дъждобран или водонепромукаеми яке и панталон. Добре е да помислите и за дъждобран за разница, за да сте сигурни, че вещите ви ще останат сухи. Също така може да опаковате вещите си в „суха торба“ вътре в раницата и да си оставите резервни сухи дрехи за преобличане в транспорта за преобличане след прехода.
 • Раница – при еднодневните/двудневните преходи, раницата не трябва да надвишава 40 литра или 7-10 килограма.
 • Съд за вода – Добре е всеки участник да разполага с поне 1,5 литра вода. Преди всеки преход водачът ще ви даде информация за това дали ще има от къде да се налее вода по време на прехода и с минимум колко вода да тръгнете.
 • Храна – Добре е всеки участник да разполага с храна за прехода в зависимост от това какви хранения са включени в програмата. В допълнение съветваме винаги да имате с вас енергийни храни като шоколад, локум, тахан, мед, ядки или др.
 • Облекло подходящо за сезона и съобразено с терена и прогнозата – къси/дълги удобни за трекинг панталони, тениска, полар, яке и бъфче. При съмнения с какво облекло да тръгнете на прехода, не се колебайте да се свържете с водача за съвет.
 • Гети и ръкавици – в зависимост от сезона е добре да разполагате с гети и ръкавици. Обърнете внимание, че гетите се използват не само при сняг, а и при дъжд, за да опазят краката ви сухи. Също така при очаквани ниски температури или обилен дъжд е добре да разполагате с повече от един чифт ръкавици.
 • Щеки – Щеките имат много предимства и са препоръчитителни за всички маршрути с категория динамичен и по-висока.
 • Медикаменти – препоръчително е всеки участник да има медикаменти за най-често срещаните здравни проблеми. В това число: превързочни материали, хапчета за разстройство и обезболяващи.
 • Канче, ножче и лъжичка/виличка – Винаги е добра идея да имате канче или чашка, както и прибори за хранене. Често по време на преходите имаме почивки-изненада за хапване и кафенце
Бисквитките ни помагат да ви предоставяме по-добра услуга. Използвайки нашите услуги, вие се съгласявате с нашето използване на бисквитки. Научи повече