Есенната магия на Марагидик

Виж снимките

ТрекМания ви предизвиква с шеметно изкачване в една от най-красивите части на Балкана в най-красивият сезон! Отправяме се към скалистата красавица Марагидик и то в най-живописния сезон! Очакват ни величествени букови гори, покрити с феноменална есенна премяна, тънки мъгли разкъсвани от зъберите на Северозападния ръб по който ще се качим и панорами достойни за всеки един четирихилядник в Алпите! Това е есенна Стара планина и тя няма равна! Ела и се увери сам ;)


Описание (по дни)

  Заминаване от Паркинга пред Национален стадион "Васил Левски" в 06:15 часа

 • 1

  Отпътуваме за района на село Априлци. Поемаме за кратко по долината на Стойновски дол, но само докато загреем… Скоро свиваме надясно и „захапваме“ покритите с букови гори склонове на Стара планина. Скоро достигаме първата си значителна височина и разбира се страхотна гледка! От поляната на която почиваме пред очитени ще се разкрие Марагидик в цялата си мощ! Величествената каменна снага се издига над главите ни и ние тръгваме висините. Очаква ни стръмно изкачване, през което всяка стъпка нагоре ще ни възнаграждава с великолепни гледки и все по-обширен хоризонт! Достигаме паметника на Цанко Дюстабанов и присядаме за почивка и малко история. Оттук ни предстои финалното изкачване, отвеждащо ни на кота 1889 метра – връх Марагидик, известен още като Русалка. Нямаме думи с които да опишем заобикалящата ни красота, затова ще оставим сами да откриете магията на Балкана. След подобаваща почивка и време за снимки се отправяме обратно надолу по по-лек и щадящ маршрут, който ще ни отведе обратно до транспорта. Отпътуваме за София, като преди това ще посетим митичния Кайзер!

  Денивелация (+): 1250 м. Денивелация (-): 1250 м. Разстояние: 13 км.


Включва:

 • Транспорт от и до град София
 • Професионален планински водач
 • Планинска застраховка

Не включва:

 • Лични разходи
 • Храни и напитки по време на програмата
 • Непредвидени разходи при форсмажорни обстоятелства (виж: Общи условия)

Нужна екипировка

 • Обувки – В зависимост от метеорологичната прогноза и вида на терена, обувките могат да бъдат ниски (половинки или тричетвърти). Може да си вземете сандали или леки маратонки, които да оставите в транспорта и с които да се преобуете след карая на прехода.
 • Осветление – В случай на по-ранно стъмване поради сезона или удължаване на прехода поради форсмажорни обстоятелства, всеки участник трябва да носи осветление – фенерче или челник. Предимствата на челника са повече и екипът на ТрекМания ви препоръчва да ползвате него. В допълнение на това осветлението ще ви е нужно и при приключенията част от серията КемпингМания, многодневните преходи, където в част от хижите няма ток денонощно или когато за даден връх се тръгва преди изгрев.
 • Облекло за дъжд – В зависимост от прогнозите, преходът може да се осъществи във време на дъжд или временни превалявания. За да се подсигурите комфорта и да бъдете сухи по време на пътуването, всеки участник трябва да разполага с дъждобран или водонепромукаеми яке и панталон. Добре е да помислите и за дъждобран за разница, за да сте сигурни, че вещите ви ще останат сухи. Също така може да опаковате вещите си в „суха торба“ вътре в раницата и да си оставите резервни сухи дрехи за преобличане в транспорта за преобличане след прехода.
 • Раница – при еднодневните/двудневните преходи, раницата не трябва да надвишава 40 литра или 7-10 килограма.
 • Съд за вода – Добре е всеки участник да разполага с поне 1,5 литра вода. Преди всеки преход водачът ще ви даде информация за това дали ще има от къде да се налее вода по време на прехода и с минимум колко вода да тръгнете.
 • Храна – Добре е всеки участник да разполага с храна за прехода в зависимост от това какви хранения са включени в програмата. В допълнение съветваме винаги да имате с вас енергийни храни като шоколад, локум, тахан, мед, ядки или др.
 • Облекло подходящо за сезона и съобразено с терена и прогнозата – къси/дълги удобни за трекинг панталони, тениска, полар, яке и бъфче. При съмнения с какво облекло да тръгнете на прехода, не се колебайте да се свържете с водача за съвет.
 • Гети и ръкавици – в зависимост от сезона е добре да разполагате с гети и ръкавици. Обърнете внимание, че гетите се използват не само при сняг, а и при дъжд, за да опазят краката ви сухи. Също така при очаквани ниски температури или обилен дъжд е добре да разполагате с повече от един чифт ръкавици.
 • Щеки – Щеките имат много предимства и са препоръчитителни за всички маршрути с категория динамичен и по-висока.
 • Медикаменти – препоръчително е всеки участник да има медикаменти за най-често срещаните здравни проблеми. В това число: превързочни материали, хапчета за разстройство и обезболяващи.
 • Канче, ножче и лъжичка/виличка – Винаги е добра идея да имате канче или чашка, както и прибори за хранене. Често по време на преходите имаме почивки-изненада за хапване и кафенце

Времето:

Бисквитките ни помагат да ви предоставяме по-добра услуга. Използвайки нашите услуги, вие се съгласявате с нашето използване на бисквитки. Научи повече