Есен в Етрополския Балкан – Венеца и Големия Елак

Виж снимките

Само на час път от София се издига Етрополския Балкан - една част от Стара планина, обвита в легенди и стана свидетел на много исторически събития! Най-високите и върхове са познати на всеки – Етрополска Баба, Мара Гидия, Мургана, Звездец… Там където планината завива на север обаче, има една непозната част, която остава винаги пренебрегната! Точно към това интересно местенце се отправяме този уикенд! Ще посетим „връх“ Венеца – славещ се с гледките си към долината на река Бебреш, откъдето ще се насладим на панорами към есенните Старопланински гори и ще видим виадуктите на магистрала Хемус отвисоко! Ще изкачим и връх Големия Елак, покрит с каменни реки и предлагащ великолепен изглед към Звездец и Свищиплаз!


Описание (по дни)

  Заминаване от Паркинга пред Национален стадион "Васил Левски" в 07:00 часа

 • 1

  Отпътуваме за покрайнините на село Бойковец. Маршрутът ни започва по черен път, който плавно се изкачва до седловината Равно Буче – оттук започва Етрополска Стара Планина!  Изкачването продължава по пътека, виеща се сред великолепни гори и скоро достигаме до местността Венеца, отбелязвана на места като връх. Тук ще отпочинем и ще се насладим на панорамите към долината на река Бебреш и виадуктите на магистрала Хемус. Продължаваме по билото, изкачваме с кратко отклонение връх Малкия Елак и се отправяме към по-големия му събрат – връх Големия Елак. Финалната и кратка част от изкачването ще премине директно през каменните реки покриващи върха. Достигаме до най-високата му точка и се отдаваме на съзерцание – панорамата е наистина впечатляваща! Снимки, почивка и започваме спускането си към мястото за среща с транспорта. Отпътуваме за София, като по пътя ще спрем в изпитано заведение, за да полеем страхотния есенен преход! Пристигане в София около 21:30

  Денивелация (+): 870 м. Денивелация (-): 870 м. Разстояние: 17 км.


Включва:

 • Транспорт от и до град София
 • Професионален планински водач
 • Планинска застраховка

Не включва:

 • Лични разходи
 • Храни и напитки по време на програмата
 • Непредвидени разходи при форсмажорни обстоятелства (виж: Общи условия)

Нужна екипировка

 • Обувки – В зависимост от метеорологичната прогноза и вида на терена, обувките могат да бъдат ниски (половинки или тричетвърти). Може да си вземете сандали или леки маратонки, които да оставите в транспорта и с които да се преобуете след карая на прехода.
 • Осветление – В случай на по-ранно стъмване поради сезона или удължаване на прехода поради форсмажорни обстоятелства, всеки участник трябва да носи осветление – фенерче или челник. Предимствата на челника са повече и екипът на ТрекМания ви препоръчва да ползвате него. В допълнение на това осветлението ще ви е нужно и при приключенията част от серията КемпингМания, многодневните преходи, където в част от хижите няма ток денонощно или когато за даден връх се тръгва преди изгрев.
 • Облекло за дъжд – В зависимост от прогнозите, преходът може да се осъществи във време на дъжд или временни превалявания. За да се подсигурите комфорта и да бъдете сухи по време на пътуването, всеки участник трябва да разполага с дъждобран или водонепромукаеми яке и панталон. Добре е да помислите и за дъждобран за разница, за да сте сигурни, че вещите ви ще останат сухи. Също така може да опаковате вещите си в „суха торба“ вътре в раницата и да си оставите резервни сухи дрехи за преобличане в транспорта за преобличане след прехода.
 • Раница – при еднодневните/двудневните преходи, раницата не трябва да надвишава 40 литра или 7-10 килограма.
 • Съд за вода – Добре е всеки участник да разполага с поне 1,5 литра вода. Преди всеки преход водачът ще ви даде информация за това дали ще има от къде да се налее вода по време на прехода и с минимум колко вода да тръгнете.
 • Храна – Добре е всеки участник да разполага с храна за прехода в зависимост от това какви хранения са включени в програмата. В допълнение съветваме винаги да имате с вас енергийни храни като шоколад, локум, тахан, мед, ядки или др.
 • Облекло подходящо за сезона и съобразено с терена и прогнозата – къси/дълги удобни за трекинг панталони, тениска, полар, яке и бъфче. При съмнения с какво облекло да тръгнете на прехода, не се колебайте да се свържете с водача за съвет.
 • Гети и ръкавици – в зависимост от сезона е добре да разполагате с гети и ръкавици. Обърнете внимание, че гетите се използват не само при сняг, а и при дъжд, за да опазят краката ви сухи. Също така при очаквани ниски температури или обилен дъжд е добре да разполагате с повече от един чифт ръкавици.
 • Щеки – Щеките имат много предимства и са препоръчитителни за всички маршрути с категория динамичен и по-висока.
 • Медикаменти – препоръчително е всеки участник да има медикаменти за най-често срещаните здравни проблеми. В това число: превързочни материали, хапчета за разстройство и обезболяващи.
 • Канче, ножче и лъжичка/виличка – Винаги е добра идея да имате канче или чашка, както и прибори за хранене. Често по време на преходите имаме почивки-изненада за хапване и кафенце

Времето:

Бисквитките ни помагат да ви предоставяме по-добра услуга. Използвайки нашите услуги, вие се съгласявате с нашето използване на бисквитки. Научи повече