Еделвайсите на връх Козя стена

Виж снимките

В Национален парк „Централен Балкан“ има цели 8 резервата, а един от най-уникалните е резерват „Козя стена“. Знаете ли, че за пръв у нас еделвайс е намерен именно в този резерват? Той опазва една от само двете популации на еделвайси в България! Отправяме се на еднодневно приключение по билото на Балкана, в което ще изкачим личния връх Козя стена, отличаващ се с тесния скалист ръб, великолепните панорами и уникалната си флора! Професионалният планински водач ще ни преведе по атрактивното Старопланинско било до скалистия връх и ще ни запознае с удивителната история и живот на легендарната планинска звезда – еделвайса!


Описание (по дни)

  Заминаване от Паркинга пред Национален стадион "Васил Левски" в 07:00 часа

 • 1

  Отпътуваме за район на Беклемето. Поемаме на запад по билото на Балкана и полека изкачваме полегатото затревено било на Горялата планина. Веднъж стъпили на най-високата му точка погледът ни веднага се спира на красивия силует на връх Козя Стенам, издигащ се пред нас. Спускаме се към седловината, която ни отделя от него и хващаме обзорна пътека по самия ръб на билото. От едната ни стара са северните му стени, пропадащи десетки метри под нас, от другата ни страна са лежерните алпийски пасища, а ние вървим по пътека по средата! Така неусетно се изкачваме до 1670 метра – най-високата точка на връх Козя Стена! От тук билото се стеснява до тесен атрактивен ръб, осигурен от въжета, и всеки участник може да избере дали да вдигне адреналина си или да подсече участъка по удобна пътека. След вълнуващото изкачване следва частта от пътуването ни посветена на еделвайсите. Опитният ни планински водач ще ни отведе до място, където може да видим това удивително растение и ще ни разкаже удивителната му история! Внимание – еделвайсът е защитен и рядък вид и всеки дръзнал да откъсне това планинско съкровище, подлежи на санкции от закона! След снимки и почивка се отправяме към мястото за среща с транспорта. Разбира се преди да отпътуваме за София ще посетим одобрено местно заведение с вкусна храна и студена бира!

  Денивелация (+): 400 м. Денивелация (-): 400 м. Разстояние: 13 км.


Включва:

 • Транспорт от и до град София
 • Професионален планински водач
 • Планинска застраховка

Не включва:

 • Лични разходи
 • Храни и напитки по време на програмат
 • Непредвидени разходи при форсмажорни обстоятелства

 

Нужна екипировка

 • Обувки – В зависимост от метеорологичната прогноза и вида на терена, обувките могат да бъдат ниски (половинки или тричетвърти). Може да си вземете сандали или леки маратонки, които да оставите в транспорта и с които да се преобуете след карая на прехода.
 • Осветление – В случай на по-ранно стъмване поради сезона или удължаване на прехода поради форсмажорни обстоятелства, всеки участник трябва да носи осветление – фенерче или челник. Предимствата на челника са повече и екипът на ТрекМания ви препоръчва да ползвате него. В допълнение на това осветлението ще ви е нужно и при приключенията част от серията КемпингМания, многодневните преходи, където в част от хижите няма ток денонощно или когато за даден връх се тръгва преди изгрев.
 • Облекло за дъжд – В зависимост от прогнозите, преходът може да се осъществи във време на дъжд или временни превалявания. За да се подсигурите комфорта и да бъдете сухи по време на пътуването, всеки участник трябва да разполага с дъждобран или водонепромукаеми яке и панталон. Добре е да помислите и за дъждобран за разница, за да сте сигурни, че вещите ви ще останат сухи. Също така може да опаковате вещите си в „суха торба“ вътре в раницата и да си оставите резервни сухи дрехи за преобличане в транспорта за преобличане след прехода.
 • Раница – при еднодневните/двудневните преходи, раницата не трябва да надвишава 40 литра или 7-10 килограма.
 • Съд за вода – Добре е всеки участник да разполага с поне 1,5 литра вода. Преди всеки преход водачът ще ви даде информация за това дали ще има от къде да се налее вода по време на прехода и с минимум колко вода да тръгнете.
 • Храна – Добре е всеки участник да разполага с храна за прехода в зависимост от това какви хранения са включени в програмата. В допълнение съветваме винаги да имате с вас енергийни храни като шоколад, локум, тахан, мед, ядки или др.
 • Облекло подходящо за сезона и съобразено с терена и прогнозата – къси/дълги удобни за трекинг панталони, тениска, полар, яке и бъфче. При съмнения с какво облекло да тръгнете на прехода, не се колебайте да се свържете с водача за съвет.
 • Гети и ръкавици – в зависимост от сезона е добре да разполагате с гети и ръкавици. Обърнете внимание, че гетите се използват не само при сняг, а и при дъжд, за да опазят краката ви сухи. Също така при очаквани ниски температури или обилен дъжд е добре да разполагате с повече от един чифт ръкавици.
 • Щеки – Щеките имат много предимства и са препоръчитителни за всички маршрути с категория динамичен и по-висока.
 • Медикаменти – препоръчително е всеки участник да има медикаменти за най-често срещаните здравни проблеми. В това число: превързочни материали, хапчета за разстройство и обезболяващи.
 • Канче, ножче и лъжичка/виличка – Винаги е добра идея да имате канче или чашка, както и прибори за хранене. Често по време на преходите имаме почивки-изненада за хапване и кафенце

Времето:

Бисквитките ни помагат да ви предоставяме по-добра услуга. Използвайки нашите услуги, вие се съгласявате с нашето използване на бисквитки. Научи повече