Дракенсберг - Най-високите върхове на Драконовите планини в Южна Африка

Виж снимките

Необятността на Африканския континент, културното му и природно разнообразие са не само смиряващи, но и вдъхновяващи, а няма по-добър пример за това от Южна Африка! ТрекМания е готова да ви отведе на едно шеметно пътуване из най-високите планини и върхове на Република Южна Африка! Ще прекараме девет дни из клисурите, склоновете, платата и върховете на планините Дракенсберг – Драконовите планини – най-високата и обширна планинска верига в южната част на Африка. Тук ще изкачим трите най-високи върха на Южна Африка и ще видим едни от най-високите ѝ водопади. Умерени преходи без багаж, нощувки под звездите, придружени с незабравими изгреви и залези и гледки надминаващи всички ваши очаквания! Една уникална програма само от ТрекМания!


Описание (по дни)

  Заминаване от Паркинга пред Национален стадион "Васил Левски" в 12:00 часа

 • 1

  Отлитаме за Кейптаун през Истанбул или Доха (ще преценим според цената и графика на полета)

 • 2

  Кацане в Кейптаун около обяд. Кратка почивка на летището и отлитаме към Дърбан, град разположен на брега на Индийския океан. Това ще бъде нашият базов лагер за планините и националните паркове. Настаняваме се в комфортен хотел за дългоочаквана и заслужена почивка. Утре започва същинската част от приключението ни!

 • 3

  Не бързаме да ставаме и закусваме спокойно в хотела. Днес ни предстои само трансфер до Национален парк Роял Натал, където ще се сдобием с първите си впечатления от Драконовите планини – Дракенсберг. Парка се простира на площ от почти 100 кв.км и е част от Световното наследство на ЮНЕСКО. Тук се настаняваме в бунгала за почивка и нощувка в подножието на планините.

 • 4

  Днес е първият ни преход, но той е и един от най-предизвикателните – предстои ни да обходим част от Амфитеатъра на Дракенсберг – една от най-впечатляващите скални стени на Земята, широка около 5 километра и с височина от над 1200 метра! Кратък трансфер ни отвежда до паркинга под връх Сентинел. Оттук започва преходът ни, който върви по полегата пътека, изкачващата се към високопланинското плато, разположено на около 3000 метра височина. Малко преди да излезем на поляните му обаче пред нас се възправя скален праг с височина около 20 метра, който ще трябва да преодолеем с помощта на вериги и метална стълба. Оттук равна пътека ни отвежда до върха на водопада Тугела – според някои – най-високия водопад в света (948 метра). Вероятно тук венецуелците биха спорили, но ние ще оползотворим времето си в снимки и ще попиваме с очи и сърца феноменалния пейзаж! Връщаме се по същия маршрут до паркинга и след кратък трансфер сме обратно в бунгалата ни за вечеря и нощувка.

  Денивелация (+): 950 м. Денивелация (-): 950 м. Разстояние: 13 км.

 • 5

  Наслаждаваме се на закуска с изглед към скалните стени на планините, които ни обграждат. Приготвяме си багажа за отпътуваме, но преди да сменим местата за нощувка, се отправяме на друг преход към Амфитеатъра – този път отдолу, през клисурата Тугела. Тръгваме по поречието на реката, за да можем да се насладим максимално на водопадите Тугела и да ги снимаме от всички страни. Следобед отпътуваме за подножието на връх Шампейн Кесъл, където ще се настаним в лодж за почивка и нощувка.

  Денивелация (+): 700 м. Денивелация (-): 700 м. Разстояние: 13 км.

 • 6

  Днес започва голямото ни приключение – пълен траверс на 3-те най-високи върха в планината! Основната ни част от багажа, храната и палатките ще бъдат носени от носачи, а ние ще ходим само с еднодневни ранички с вода, храна и нужните за деня дрехи. Днес, като за загрявка, е най-лесната част от прехода. Ще преминем по полегати плата и заоблени хребети, постепенно правейки полукръг около връх Джаянтс Кесъл, ще посетим скалното образувание Сфинкса и в късния следобед ще пристигнем в нашия лагер за през нощта – Кейт Буш кемп. Настаняваме се на палатков лагер за вечеря и нощувка.

  Денивелация (+): 950 м. Денивелация (-): 350 м. Разстояние: 16 км.

 • 7

  Ставаме, пийваме кафе и закусваме, наслаждавайки се на уникалната панорама около нас. Събираме си лагера и носачите го отнасят високо към планинското плато, накъдето сме се отправили и ние. Днес е най-техничната и предизвикателна част от прехода ни в Дракенсберг. Престои ни изкачване до прохода Грей, но дължината на прехода от 4 километра не бива да ни подвежда – за това разстояние ще изкачим близо 1000 метра! Ще ходим бавно и внимателно, ще се наслаждаваме на пейзажа около нас и в ранния следобед ще излезем на високопланинското плато на Дракенсберг. Тук, от едната ни страна, планината ще пропада в бездни от над 1500 метра, а от другата страна ще се простират безкрайни зелени полегати поляни. Правим лагера си до малък планински поток и съзерцаваме залязващото слънце от една от най-величествените скални тераси на света.

  Денивелация (+): 980 м. Денивелация (-): 980 м. Разстояние: 4 км.

 • 8

  Слънцето се издига над хоризонта, а ние го наблюдаваме от ръба на скала, висока повече от километър, удобно поседнали на полянка с чаша кафе в ръка...  Както се казва – безценно! Събираме си лагера без да бързаме  - днешният преход е относително лек – ще изкачим третият по височина връх в Дракенсберг и Южна Африка – Шампейн Кесъл (3377 метра) Тъй като обаче сме нощували на 3000 метра, днешната денивелация няма да е особено предизвикателна. Маршрутът ни преминава по заоблените пасища на планината и по плитките долини на речни потоци. Върхът обаче се издига на ключово място и гледките от него не подлежат на описание!  От него следва спускане до проходът Лесли, където отново ни очаква лагера с вечеря и магичен залез от ръба на скалите.

  Денивелация (+): 550 м. Денивелация (-): 550 м. Разстояние: 12 км.

 • 9

  Отново се радваме на феноменален изгрев. Днес ще изкачим и следващите два върха от короната на Южна Африка – Първенецът Мафади (3446 метра) и подгласника му Нджесути (3410 метра) Теренът ще е подобен на вчерашният и няма да предостави сериозни предизвикателства, а само феноменални панорами! В ранния следобед достигаме лагера си, близо до прохода Корнер – време е за заслужена почивка, вечеря с гледка и нощувка.

  Денивелация (+): 650 м. Денивелация (-): 650 м. Разстояние: 12 км.

 • 10

  Тази сутрин е последната, в която се будим с невероятната гледка край нас, но е време да се отправим към низините, където ни очакват нови и различни приключения. Предстои ни дълго спускане към лагера Инджисути, където ни очаква транспорта, за да ни отведе до комфортния хотел в Дърбан за заслужена почивка, баня и бира. Нощувка.

  Денивелация (+): 300 м. Денивелация (-): 1950 м. Разстояние: 18 км.

 • 11

  Трансфер до летището и полет до Кейптаун. Възможна е нощувка ако полета за България го налага, ако не – отлитаме директно за България.


Включва:

 • Транспорт според програмата в комфортен бус с климатик
 • 2 нощувки в лодж, 3 нощувки в хотел и 4 нощувки в палатки
 • Всички входове за национлните паркове
 • Професионален български планински водач
 • Професионален местен английско говорящ планински водач
 • Носачи и готвач по време на планинската част
 • Палатки и къмпинг оборудване по време на планинската част
 • Медицинска застраховка „Асистанс“ на стойност 15 000 евро

Не включва:

 • Полетите София – Кейптаун – София (около 750 евро)
 • Вътрешните полети Кейптаун – Дърбан – Кейптаун (около 200 евро)
 • Допълнителни нощувки преди или след програмата ако полетите го налагат
 • Храна извън упоменатата като включена, напитки и алкохол
 • Екскурзии и входове за музеи и атракцие извън упоменатите
 • Бакшиши, Лични разходи и разходи при напускане на програмата по време на пътуването или при форсмажорни обстоятелства
 •  

Нужна екипировка

 • Обувки – В зависимост от метеорологичната прогноза и вида на терена, обувките могат да бъдат ниски (половинки или тричетвърти). Може да си вземете сандали или леки маратонки, които да оставите в транспорта и с които да се преобуете след карая на прехода.
 • Осветление – В случай на по-ранно стъмване поради сезона или удължаване на прехода поради форсмажорни обстоятелства, всеки участник трябва да носи осветление – фенерче или челник. Предимствата на челника са повече и екипът на ТрекМания ви препоръчва да ползвате него. В допълнение на това осветлението ще ви е нужно и при приключенията част от серията КемпингМания, многодневните преходи, където в част от хижите няма ток денонощно или когато за даден връх се тръгва преди изгрев.
 • Облекло за дъжд – В зависимост от прогнозите, преходът може да се осъществи във време на дъжд или временни превалявания. За да се подсигурите комфорта и да бъдете сухи по време на пътуването, всеки участник трябва да разполага с дъждобран или водонепромукаеми яке и панталон. Добре е да помислите и за дъждобран за разница, за да сте сигурни, че вещите ви ще останат сухи. Също така може да опаковате вещите си в „суха торба“ вътре в раницата и да си оставите резервни сухи дрехи за преобличане в транспорта за преобличане след прехода.
 • Раница – при еднодневните/двудневните преходи, раницата не трябва да надвишава 40 литра или 7-10 килограма.
 • Съд за вода – Добре е всеки участник да разполага с поне 1,5 литра вода. Преди всеки преход водачът ще ви даде информация за това дали ще има от къде да се налее вода по време на прехода и с минимум колко вода да тръгнете.
 • Храна – Добре е всеки участник да разполага с храна за прехода в зависимост от това какви хранения са включени в програмата. В допълнение съветваме винаги да имате с вас енергийни храни като шоколад, локум, тахан, мед, ядки или др.
 • Облекло подходящо за сезона и съобразено с терена и прогнозата – къси/дълги удобни за трекинг панталони, тениска, полар, яке и бъфче. При съмнения с какво облекло да тръгнете на прехода, не се колебайте да се свържете с водача за съвет.
 • Гети и ръкавици – в зависимост от сезона е добре да разполагате с гети и ръкавици. Обърнете внимание, че гетите се използват не само при сняг, а и при дъжд, за да опазят краката ви сухи. Също така при очаквани ниски температури или обилен дъжд е добре да разполагате с повече от един чифт ръкавици.
 • Щеки – Щеките имат много предимства и са препоръчитителни за всички маршрути с категория динамичен и по-висока.
 • Медикаменти – препоръчително е всеки участник да има медикаменти за най-често срещаните здравни проблеми. В това число: превързочни материали, хапчета за разстройство и обезболяващи.
 • Канче, ножче и лъжичка/виличка – Винаги е добра идея да имате канче или чашка, както и прибори за хранене. Често по време на преходите имаме почивки-изненада за хапване и кафенце
Бисквитките ни помагат да ви предоставяме по-добра услуга. Използвайки нашите услуги, вие се съгласявате с нашето използване на бисквитки. Научи повече