Джано, Джангала и Кременските езера

Виж снимките

Вълнуващо двудневно приключение, което ще ни зареди с положителни емоции и енергия и ще бъде истински Пирински празник на красивите гледки, величествените върхове и вдъхновяващите преходи! Ще посетим отдалечения и уединен циркус на Кременските езера – един от най-красивите в Пирин и от него по пътека с изумителни гледки към трите езера ще се изкачим до връх Джано. Ще прекараме нощта в един от най-романтичните заслони в Пирин – прочутото Тевно езеро, а на следващия ден ще посрещнем изгрева от Момин двор и ще изкачим планинския гигант Джангала!


Описание (по дни)

  Заминаване от Паркинга пред Национален стадион "Васил Левски" в 06:20 часа

 • 1

  Отпътуваме за хижа Гоце Делчев и след кратък трансфер с лифт достигаме до известното Безбожко езеро и едноименната хижа. От тук опитният ни планински водач ще ни поведе към Кременския циркус. Пътеките преминават по дива долина и пресичат склоновете на великолепния връх Сиврия преди да започне плавното изкачване към циркуса. Веднъж излезли над растителния пояс, попадаме в приказна местност. Езерото, което се ширва пред нас и неговите спокойни води просто спират дъха ни – красотата им е истинско тържество на природата! Постепенно заобикаляме първото и най-голямо езеро и плавно се изкачваме към второто. Каменните масиви на Джано и Ченгелчал се извисяват над нас и предават на мястото още по-голямо величие и още малко усилие и сме на брега на третото езеро. От тук пред нас ще се разкрие панорама към долните две езера, а зад тях полегатите хълмове на Родопите... Великолепие! Вълнуващият ден обаче е едва към средата си. Започваме изкачването към връх Джано, като през цялото време от пътеката се наслаждаваме на изумителни гледки към езерата. Веднъж стигнали на върха усилията ни се възнаграждават многократно – вече имаме изглед към Поповото езеро и към Аргировото езеро, до което ще се спуснем малко преди да направим финалното за деня изкачване до Кралевдворската порта и района на легендарното Тевно езеро! Настаняваме се и се отдаваме на заслужена почивка.

  Денивелация (+): 1000 м. Денивелация (-): 800 м. Разстояние: 15 км.

 • 2

  Ставаме рано и желаещите ще имат възможност да посрещнат първите слънчеви лъчи от каменното чело на Момин двор! Пирин се пробужда и ние се отправяме към един от най-впечатляващите върхове в цялата планина – връх Джангала. Теренът е каменист и див, но опитният ни планински водач ще преведе групата по най-щадящия терен и скоро сме на най-високата точка на върха! Самодивските езера, Валявишките езера, Попово езеро – красивите Пирински изумруди блестят в краката ни, а десетки скалисти върхове забиват скални кули в небето край нас... Време е да потеглим към Безбожкото езеро, където ще отпочинем преди да се спуснем към хижа Гоце Делчев. Отпътуваме за София, като по пътя не пропускаме да посетим одобрено местно заведение.

  Денивелация (+): 400 м. Денивелация (-): 600 м. Разстояние: 10 км.


Включва:

 • Транспорт от и до град София
 • Нощувка в заслон Тевно езеро
 • Професионален планински водач
 • Планинска застраховка

Не включва:

 • Билет за лифта
 • Лични разходи
 • Храни и напитки по време на програмата
 • Непредвидени разходи при форсмажорни обстоятелства (виж: Общи условия)

 

Бисквитките ни помагат да ви предоставяме по-добра услуга. Използвайки нашите услуги, вие се съгласявате с нашето използване на бисквитки. Научи повече