Демиркапийските чуки и Самодивските езера

Виж снимките

Представяме ви едно нестандартно изкачване в един от най-познатите и посещавани райони на Пирин! Тук се издигат титаничните Джангал, Джано, Кралев двор… Тук всеки е мерил сили с Демиркапийската, с Лявата или Дясната Кралевдворска порта… Тук кой ли не е присядал да се полюбува на спокойните води на Поповото езеро… Но на колко от вас ви е хрумвало да се отклоните от пътеките и да стъпите на извисяващия се скален замък от гранит, отбелязван на някои карти без име и кота, а на други със събирателното име – Демиркапийски чуки? Заключен между атрактивния ръб на Кралев двор и каменистия склон на Джано, този непопулярен, но неподозирано панорамен връх се издига над Самодивските езера, Митровото и Аргировото езеро. Именно към него ще се насочим този уикенд! Това е преход за ценители и любители на Пирин, които се чувстват прекрасно прескачайки от морена на морена в страни от утъпканите маршрути!


Описание (по дни)

  Заминаване от Паркинга пред Национален стадион "Васил Левски" в 06:15 часа

 • 1

  Отпътуваме за хижа Гоце Делчев. Кратък трансфер и достигаме хижа Безбог, където се подготвяме за предстоящия преход. Първата ни цел е Попово езеро – четвъртото по големина ледниково езеро в България. Тук ще поспрем за кратка почивка и да се полюбуваме на заобикалящите ни каменни великани обграждащи долината на река Ретиже. Оттук поемаме през циркуса на закътаните Самодивски езера – малка езерна група, скътана между клекове и морени, наричани още Кралевдворски и не случайно смятани за еди от най-красивите в Пирин. Напускаме циркуса и по поредица от пътечки, каменни реки, каменисти склонове и морени се насочваме към на високата точка на Демиркапийските чуки! След внимателно но недълго изкачване достигаме скалистия връх и присядаме в захлас – панорамата от тук е феноменална! Рядко в една гледка можеш да обединиш Полежаните, Кралев Двор и Момини Двори, Джангал и Сиврия, Джано и Кадиев рид, Славянка, Рила и Родопи …  Правим снимки и започваме спускането си по обратния път и към мястото за среща с транспорта. Отпътуваме за София, като по пътя ще спрем в изпитано заведение, за да полеем страхотния преход! Пристигане в София около 21:30

  Денивелация (+): 700 м. Денивелация (-): 700 м. Разстояние: 14 км.


Включва:

 • Транспорт от и до град София
 • Професионален планински водач
 • Планинска застраховка

Не включва:

 • Двупосочен билет за лифт
 • Лични разходи, Храни и напитки по време на програмата
 • Непредвидени разходи при форсмажорни обстоятелства (виж: Общи условия)

Нужна екипировка

 • Обувки – В зависимост от метеорологичната прогноза и вида на терена, обувките могат да бъдат ниски (половинки или тричетвърти). Може да си вземете сандали или леки маратонки, които да оставите в транспорта и с които да се преобуете след карая на прехода.
 • Осветление – В случай на по-ранно стъмване поради сезона или удължаване на прехода поради форсмажорни обстоятелства, всеки участник трябва да носи осветление – фенерче или челник. Предимствата на челника са повече и екипът на ТрекМания ви препоръчва да ползвате него. В допълнение на това осветлението ще ви е нужно и при приключенията част от серията КемпингМания, многодневните преходи, където в част от хижите няма ток денонощно или когато за даден връх се тръгва преди изгрев.
 • Облекло за дъжд – В зависимост от прогнозите, преходът може да се осъществи във време на дъжд или временни превалявания. За да се подсигурите комфорта и да бъдете сухи по време на пътуването, всеки участник трябва да разполага с дъждобран или водонепромукаеми яке и панталон. Добре е да помислите и за дъждобран за разница, за да сте сигурни, че вещите ви ще останат сухи. Също така може да опаковате вещите си в „суха торба“ вътре в раницата и да си оставите резервни сухи дрехи за преобличане в транспорта за преобличане след прехода.
 • Раница – при еднодневните/двудневните преходи, раницата не трябва да надвишава 40 литра или 7-10 килограма.
 • Съд за вода – Добре е всеки участник да разполага с поне 1,5 литра вода. Преди всеки преход водачът ще ви даде информация за това дали ще има от къде да се налее вода по време на прехода и с минимум колко вода да тръгнете.
 • Храна – Добре е всеки участник да разполага с храна за прехода в зависимост от това какви хранения са включени в програмата. В допълнение съветваме винаги да имате с вас енергийни храни като шоколад, локум, тахан, мед, ядки или др.
 • Облекло подходящо за сезона и съобразено с терена и прогнозата – къси/дълги удобни за трекинг панталони, тениска, полар, яке и бъфче. При съмнения с какво облекло да тръгнете на прехода, не се колебайте да се свържете с водача за съвет.
 • Гети и ръкавици – в зависимост от сезона е добре да разполагате с гети и ръкавици. Обърнете внимание, че гетите се използват не само при сняг, а и при дъжд, за да опазят краката ви сухи. Също така при очаквани ниски температури или обилен дъжд е добре да разполагате с повече от един чифт ръкавици.
 • Щеки – Щеките имат много предимства и са препоръчитителни за всички маршрути с категория динамичен и по-висока.
 • Медикаменти – препоръчително е всеки участник да има медикаменти за най-често срещаните здравни проблеми. В това число: превързочни материали, хапчета за разстройство и обезболяващи.
 • Канче, ножче и лъжичка/виличка – Винаги е добра идея да имате канче или чашка, както и прибори за хранене. Често по време на преходите имаме почивки-изненада за хапване и кафенце

Времето:

Бисквитките ни помагат да ви предоставяме по-добра услуга. Използвайки нашите услуги, вие се съгласявате с нашето използване на бисквитки. Научи повече