Дебрите на Баташка планина - върхове и гори

Виж снимките

Представяме ви поредното страхотно приключение, част от серията КъмпингМания! Отправяме се към върховете и горите на Баташка планина, дом на голяма популация от елени, глигани и мечки! Ще изкачим ней-високия и връх - Баташки Снежник по един нестандартен маршрут и ще насладим на една от най-красивите Родопски панорами! Ще прекараме една незабравима вечер на китна ливада сред гората с няколко неочаквани удобства! На следващия ден сме ви приготвили поредица от диви върхове на територията на ДЛС Борово, където ще се запознаем с величествената дива природа на Родопите!


Описание (по дни)

  Заминаване от Паркинга пред Национален стадион "Васил Левски" в 06:30 часа

 • 1

  Отпътуваме за Баташка планина и подножието на Баташки снежник. Първата част от приключението ни ще ни отведе до най-високите части на този Родпски дял по необичайни пътища и забравени пътеки. Това ще ни даде възможност да се срещнем и опознаем животинския сват живеещ тук. Малък път ни отвежда в страни от шосето и скоро се озоваваме на идилична поляна сред смърчовите гори. Оттук водачът ще ви преведе през поредица от поляни, иглолистни гори и черни пътища до високите плата в подножието на връх Баташки снежник. Преминаваме покрай безименни двухилядници, които никога няма да попадната в „планинарските“ цели на редовия турист и се потапяме напълно в безвремието на планината. Най-високата точка за деня е скалистата кота на Баташки снежник – 2082 метра! Трудно ще намерите по панорамен връх над 200 метра в Западните Родопи – пред нас се простират веригите на Стара Планина, Рила и Пирин, заемайки далечните хоризонти. Правим заслужена почивка и снимки и започваме също толкова дивото като изкачването спускане. Достигаме до мястото за среща с транспорта и след кратък трансфер се озоваваме до мястото ни за бива. Разтоварваме цялата нужна екипировка и скоро лагера е готов, а огънят хвърля мека светлина върху разноцветните палатки. Приготвяме се за нощуване сред вечността на Родопите! Очаква ни една незабравима вечер под студената светлина на далечни звезди и сред сгряващата компания на добри приятели! Вечер изпълнена с истории за близки и далечни места, с песните на щурците и с мелодията на гората!

  Денивелация (+): 650 м. Денивелация (-): 650 м. Разстояние: 15 км.
  Носене на бивачна екипировка: 0 км.

 • 2

  Ставане рано и посрещане на изгрева с чаша кафе или чай и с незабравима гледка в очите! Високите смърчове се обагрят от първите слънчев лъчи и ние започваме да събираме лагера. Всичко ненужно за прехода и цялата екипировка оставяме в буса и с леки ранички се отправяме в изследване на най-дивите кътчета от ДЛС Борово. Днес сме ви избрали три връхчета над долината на Карлъшка река, две от които с великолепна гледка, а третото покрито със страхотна гора! Ще се движим по пътища, ще се движим по пътеки, ще се движим на диво, но най-вече ще се потопим изцяло в обширните Родопски гори и ще имаме възможност да срещнем някоя животинка :) Късно следобед ще достигнем отново до мястото за среща с транспорта и ще отпътуваме за София. Преди това обаче ще посетим изпитано заведение, за заслужена почерпка и студена бира. Пристигане в София около 20:30 часа.

  Денивелация (+): 1050 м. Денивелация (-): 1050 м. Разстояние: 19 км.
  Носене на бивачна екипировка: 0 км.


Включва:

 • Транспорт съобразно програмата
 • Лицензиран планински водач
 • Екипировка – палатка (1 на двама души), спален чувал и надуваемо шалте
 • Застраховка

Не включва:

 • Плик-чаршаф за спален чувал - задължително!
 • Лични разходи
 • Храни и напитки по време на програмата
 • Непредвидени разходи при форсмажорни обстоятелства (виж: Общи условия)

Нужна екипировка

 • Палатка/Спален чувал/Шалте – Къмпинг екипировката за приключенията от серията КъмпингМания е включена в цената и се предоставя от фирмата. Всеки участник, който има лична екипировка и предпочита нея – може да я използва.
 • Обувки – В зависимост от метеорологичната прогноза и вида на терена, обувките могат да бъдат ниски (половинки или тричетвърти). Може да си вземете сандали или леки маратонки, които да оставите в транспорта и с които да се преобуете след карая на прехода.
 • Осветление – В случай на по-ранно стъмване поради сезона или удължаване на прехода поради форсмажорни обстоятелства, всеки участник трябва да носи осветление – фенерче или челник. Предимствата на челника са повече и екипът на ТрекМания ви препоръчва да ползвате него. В допълнение на това осветлението ще ви е нужно и при приключенията част от серията КемпингМания, многодневните преходи, където в част от хижите няма ток денонощно или когато за даден връх се тръгва преди изгрев.
 • Облекло за дъжд – В зависимост от прогнозите, преходът може да се осъществи във време на дъжд или временни превалявания. За да се подсигурите комфорта и да бъдете сухи по време на пътуването, всеки участник трябва да разполага с дъждобран или водонепромукаеми яке и панталон. Добре е да помислите и за дъждобран за разница, за да сте сигурни, че вещите ви ще останат сухи. Също така може да опаковате вещите си в „суха торба“ вътре в раницата и да си оставите резервни сухи дрехи за преобличане в транспорта за преобличане след прехода.
 • Раница – Добре е раницата да е между 40 и 60 литра и да има достатъчно място за събиране на обемен багаж – спален чувал, шалте, палатка или да има достатъчно катарами за закачане на допълнтелна екипировка на нея.
 • Съд за вода – Добре е всеки участник да разполага с поне 1,5 литра вода. Преди всеки преход водачът ще ви даде информация за това дали ще има от къде да се налее вода по време на прехода и с минимум колко вода да тръгнете.
 • Храна – Добре е всеки участник да разполага с храна за прехода в зависимост от това какви хранения са включени в програмата. В допълнение съветваме винаги да имате с вас енергийни храни като шоколад, локум, тахан, мед, ядки или др. За вечерята на палатки е добре да имате храна, която може да приготвите на огън, на котлонче (ако си носите) или няма нужда от термична обработка.
 • Облекло подходящо за сезона и съобразено с терена и прогнозата – къси/дълги удобни за трекинг панталони, тениска, полар, яке и бъфче. При съмнения с какво облекло да тръгнете на прехода, не се колебайте да се свържете с водача за съвет.
 • Гети и ръкавици – в зависимост от сезона е добре да разполагате с гети и ръкавици. Обърнете внимание, че гетите се използват не само при сняг, а и при дъжд, за да опазят краката ви сухи. Също така при очаквани ниски температури или обилен дъжд е добре да разполагате с повече от един чифт ръкавици.
 • Щеки – Щеките имат много предимства и са препоръчитителни за всички маршрути с категория динамичен и по-висока.
 • Медикаменти – препоръчително е всеки участник да има медикаменти за най-често срещаните здравни проблеми. В това число: превързочни материали, хапчета за разстройство и обезболяващи.
 • Канче, ножче и лъжичка/виличка – Винаги е добра идея да имате канче или чашка, както и прибори за хранене. Често по време на преходите имаме почивки-изненада за хапване и кафенце
 • Котлонче/Газ – може да си носите котлонче на газ, с което да си стоплите вода за кафе/чай или да си приготвите вечерята или закуската
 • Запалка/Кибрит
 • Репелент срещу насекоми

 

Времето:

Бисквитките ни помагат да ви предоставяме по-добра услуга. Използвайки нашите услуги, вие се съгласявате с нашето използване на бисквитки. Научи повече