Цветята на Славянка и панорамния Сухи връх

Виж снимките

Време е да отпътуваме за една от най-цветните и зелени планини в България – Славянка, известна още с името Алиботуш. Нейното име е станало синоним за богато биоразнообразие, а алпийските и поляни са дом на много редки растения. Над тях се издигат красиви и панорамни върхове, а Гоцев връх, който е една от целите ни е и един от планинските първенци на България! В допълнение ще се изкачим и до обзорния Сухи връх, откъдето ще се насладим на страхотни гледки към скалистата корона от върхове на Пирин и към покритите с вековни мурови гори склонове на Славянка! Очаквани едно фантастично пролетно приключение!


Описание (по дни)

  Заминаване от Паркинга пред Национален стадион "Васил Левски" в 07:00 часа

 • 1

  Отпътуваме за подножието на планината Славянка и хижа Извора. Пристигаме, настаняваме се, оставяме си всичкия излишен багаж и се отправяме към село Голешево. Оттук за около 3 часа ще достигнем до склоновете на обзорния Сухи връх, разположен в най-южните части на Пирин. Макар и „само“ 1555 метра, върхът ще ни предостави чудесни панорами към целта ни за следващия ден – величествената Славянка и към скалистата корона от върхове на Среден и Северен Пирин. Връщаме се в хижата и се отдаваме на заслужена почивка – утре ни очаква дълъг ден! Вечеря на свободна консумация и нощувка.

  Денивелация (+): 800 м. Денивелация (-): 800 м. Разстояние: 8 км.

 • 2

  Ранно ставане! Предстои ни ден изпълнен с много гледки емоции! Изкачването ни започва по полегат черен път, който на плавни серпентини вие през вековните мурови гори на Славянка. След около час го напускаме и поемаме по стръмна пътечка през горите, която ще ни спести около 3 километра ходене и ще ни отведе до местността Ливадето. Оттук горите постепенно се разтварят пред нас и първите гледки се показват на хоризонта. Изкачването продължава през последния пояс от мурови дървета и скоро сме в подножието на връх Шабран. Поемаме по обзорната пътека подсичаща склоновете му и тя ни отвежда до подножието на Гоцев връх. Още няколкостотин метра изкачване и се озоваваме на най-високата точка на Алиботуш – Гоцев връх (2212 метра). Панорамите са впечатляващи и посядаме да отпочинем и похапнем около котата на върха. Правим снимки, любуваме се на пейзажите и поемаме по обратния път за слизане до мястото за среща с транспорта. Отпътуваме за София, като разбира се по пътя ще посетим изпитано заведение, за да похапнем и да се подкрепим за дългото возене :)

  Денивелация (+): 1500 м. Денивелация (-): 1500 м. Разстояние: 18 км.


Включва:

 • Транспорт от и до град София
 • Нощувка в хижа
 • Професионален планински водач
 • Планинска застраховка

Не включва:

 • Лични разходи, Храни и напитки по време на програмата
 • Непредвидени разходи при форсмажорни обстоятелства (виж: Общи условия)

Нужна екипировка

 • Обувки – В зависимост от метеорологичната прогноза и вида на терена, обувките могат да бъдат ниски (половинки или тричетвърти). Може да си вземете сандали или леки маратонки, които да оставите в транспорта и с които да се преобуете след карая на прехода.
 • Осветление – В случай на по-ранно стъмване поради сезона или удължаване на прехода поради форсмажорни обстоятелства, всеки участник трябва да носи осветление – фенерче или челник. Предимствата на челника са повече и екипът на ТрекМания ви препоръчва да ползвате него. В допълнение на това осветлението ще ви е нужно и при приключенията част от серията КемпингМания, многодневните преходи, където в част от хижите няма ток денонощно или когато за даден връх се тръгва преди изгрев.
 • Облекло за дъжд – В зависимост от прогнозите, преходът може да се осъществи във време на дъжд или временни превалявания. За да се подсигурите комфорта и да бъдете сухи по време на пътуването, всеки участник трябва да разполага с дъждобран или водонепромукаеми яке и панталон. Добре е да помислите и за дъждобран за разница, за да сте сигурни, че вещите ви ще останат сухи. Също така може да опаковате вещите си в „суха торба“ вътре в раницата и да си оставите резервни сухи дрехи за преобличане в транспорта за преобличане след прехода.
 • Раница – при еднодневните/двудневните преходи, раницата не трябва да надвишава 40 литра или 7-10 килограма.
 • Съд за вода – Добре е всеки участник да разполага с поне 1,5 литра вода. Преди всеки преход водачът ще ви даде информация за това дали ще има от къде да се налее вода по време на прехода и с минимум колко вода да тръгнете.
 • Храна – Добре е всеки участник да разполага с храна за прехода в зависимост от това какви хранения са включени в програмата. В допълнение съветваме винаги да имате с вас енергийни храни като шоколад, локум, тахан, мед, ядки или др.
 • Облекло подходящо за сезона и съобразено с терена и прогнозата – къси/дълги удобни за трекинг панталони, тениска, полар, яке и бъфче. При съмнения с какво облекло да тръгнете на прехода, не се колебайте да се свържете с водача за съвет.
 • Гети и ръкавици – в зависимост от сезона е добре да разполагате с гети и ръкавици. Обърнете внимание, че гетите се използват не само при сняг, а и при дъжд, за да опазят краката ви сухи. Също така при очаквани ниски температури или обилен дъжд е добре да разполагате с повече от един чифт ръкавици.
 • Щеки – Щеките имат много предимства и са препоръчитителни за всички маршрути с категория динамичен и по-висока.
 • Медикаменти – препоръчително е всеки участник да има медикаменти за най-често срещаните здравни проблеми. В това число: превързочни материали, хапчета за разстройство и обезболяващи.
 • Канче, ножче и лъжичка/виличка – Винаги е добра идея да имате канче или чашка, както и прибори за хранене. Често по време на преходите имаме почивки-изненада за хапване и кафенце

Времето:

Бисквитките ни помагат да ви предоставяме по-добра услуга. Използвайки нашите услуги, вие се съгласявате с нашето използване на бисквитки. Научи повече