Чимборасо - Най-високият връх на Земята и вулканите на Еквадор

Еквадор, Централните Анди и „Алеята на вулканите“ ще бъдат арената, на която ще се разиграе едно от най-вълнуващите пътувания в живота ви! И не, в заглавието няма грешка. Вулканът Чимборасо със своите 6263 метра и уникално разположение е не само най-високият връх в Еквадор, но и точката най-далеч от центъра на Земята и най-близката земна повърхност до звездите! Предишните ни приключения в тази уникална страна ни дадоха нужния опит да подобрим и без това перфектната аклиматизационна програма. Тази година сме ви подговили допълнителни изкачвания, за да си подсигурим изкачването на този изгаснал стратовулкан - ще преминем по Алеята на вулканите и ще направим още няколко непомалко вълнуващи и също толкова предизвикателни изкачвания до вулкана Пичинча (4784 метра), Корасон (4790 метра), Северна Илиниса (5126 метра), разрушителната Тунгурауа (5023 метра) и разбира се неповторимия по красота Котопакси (5897 метра). Ще стъпим на самия Екватор, ще се запознаем с уникалната Преколумбийска култура на Еквадор и ще разгледаме Кито – един от първите обекти включени в списъка на ЮНЕСКО. Ще направим трек по ръба на вулкана Куилотоа, чиято калдера е наводнена от великолепно езеро с лазурни води и ще прекараме един щур и шеметен ден в Баньос, спускайки се по спиращи дъха тролеи, качвайки се на зашеметяващи люлки и преминавайки по висящи над каньони мостове! Едно пътуване, 6 вулкана и нестихващ адреналин с най-добрите еквадорски водачи и единствено от ТрекМания!


Описание (по дни)

  Заминаване от Летище София, Терминал 2 в 07:00 часа

 • 1

  Полет София – Амстердам. Настаняваме се в хотел близо до летището, оставяме си багажа и се отправяме към центъра на Амстердам за целодневна разходка и посещение на част от многото му музеи. Вечерта ще хапнем подобаващо в местен ресторант и се връщаме в хотела за нощувка.

 • 2

  Рано сутринта отново се отправяме към летището за полет до Кито.  В ранния следобед кацаме в Еквадорската столица и след кратък трансфер се настаняваме в хотел в центъра на града. Днес ще разгледаме част от Стария град - един от най-големите и най-добре запазени градове в Америките. Вечеря в местен ресторант  нощувка.

 • 3

  Днес ще направим екскурзия до Митад дел Мундо – Центърът на Света! Малцина се замислят, че името на страната означава Екватор. Именно към екватора се отправяме и ние, за да стъпим на него и да посетим два от няколкото музея свързани с тази географска забележителност. След това ще се върнем отново Кито и ще имаме време за пазар или посещение на някои от многото му музеи. Тъй като Кито е втората най-високо разположена столица в света, активно ще се аклиматизираме през целия ден без дори да го осъзнаваме - утре обаче започва същинската част от процеса. Нощувка в хотела.

 • 4

  Време е да започнем дългия процес на аклиматизация! Столицата на Еквадор – Кито се намира на почти 3000 метра височина и това ни дава идеален старт. Днес ще се отправим към вулкана Пичинча, извисяващ се над еквадорската столица. Ще се насочим към котата Руку Пичинча (4698 метра), до която се достига по относително полегат и лек маршрут. Това е идеална възможност да преминем границата от 4 хиляди метра и да започнем да свикваме с разредения въздух. Следобед ще се разходим из старата част на Кито – един от най-добре запазените колониални градове в Южна Америка и ще похапнем от вкусната еквадорска кухня в специално избран ресторант. Връщаме се в хотела и се приготвяме за напускане на столицата – на сутринта потегляме по Алеята на вулканите!

  Денивелация (+): 700 м. Денивелация (-): 700 м. Разстояние: 10 км.

 • 5

  Закуска. Трансфер до подножието на вулкана Ел Корасон – изгаснал вулкан, намиращ се в сърцето на Резервата Илиниса. Днес ще направим преход до най-високата точка на вулкана (4790 метра) и ще направим поредната стъпка към аклиматизацията си! Преходът започва с плавно изкачване през екваториалната високопланинска растителност по пътека, която ще ни отведе до кратера на вулкана. Следва финално стръмно изкачване до върховия конус и най-високата точка. Сега с пълна сила осъзнаваме къде сме попаднали и защо пътуването ни преминава по „Алеята на вулканите“. Стотици вулканични конуси се издигат към небето край нас! Над всички тях виждаме да блести покритият с вечен лед, величественият Котопакси, двувърхият Илиниса, прекрасният Антисана, димящият Тунгурахуа и още десетки впечатляващи върхове! Спускаме се до мястото за среща с транспорта и отпътуваме за подножието на планината, където ще се настаним в уютна хасиенда с великолепна гледка към Илиниса. Вечеря и нощувка.

  Денивелация (+): 1000 м. Денивелация (-): 1000 м. Разстояние: 12 км.

 • 6

  Днес ще се отправим към първото си предизвикателство – двувърхия вулкан Илиниса, където ще изпробваме силите си! След кратък трансфер започваме прехода си от статуята на Дева Мария в подножието на планината на около 4000 метра. След около 3 часа достигаме до заслона разположен на седловината между Северен и Южен Илиниса (4750 метра), където ще се установим за почивка и нощувка. Ако групата се чувства добре, може да направим разходка до езерото Лагуна Верде. Обяд, вечеря и нощувка.

  Денивелация (+): 800 м. Денивелация (-): 0 м. Разстояние: 4 км.

 • 7

  Ранно ставане! Закуска. От заслона по сипеи и скалист терен след по-малко от 3,5 часа достигаме до главния връх на Илиниса Север. Гледката от него надминава всичко, което сме видели досега в Еквадор! Пред нас с цялата си красота се извисява могъщият Котопакси, на една ръка разстояние от нас се издига малко по-високият Южен Илиниса (5248 метра), а при хубаво време ще съзрем за пръв път и най-голямата ни цел – Чимборасо! Спускаме се до заслона, взимаме багажа, обядваме и се спускаме до мястото за среща с транспорта. Отпътуваме за вече познатата ни хасиенда за заслужена почивка, вечеря и нощувка.

  Денивелация (+): 400 м. Денивелация (-): 1200 м. Разстояние: 7 км.

 • 8

  Закусваме, пийваме кафе и се отправяме към едно от природните чудеса на Еквадор – Куилотоа! Това е най-западният вулкан на Еквадорските Анди и представлява гигантска калдера с диаметър 3 километра. Нейното дъно е запълнено с езеро с невероятно синя вода, а редица скалисти връхчета го заобикалят и се оглеждат в неговото огледало! Ще направим преход по ръба на кратера откъдето ще можем да снимаме издигащите се на хоризонта Илиниса, Котопакси и Чимборасо! Следобед се отправяме към подножието на най-красивия вулкан в Еквадор – Котопакси! Тук се настаняваме в уютна и пасторална хасиенда, разположена сред боровинкови полета и с великолепен изглед към върха. Вечеря и нощувка.

  Денивелация (+): 650 м. Денивелация (-): 650 м. Разстояние: 10 км.

 • 9

  Ставаме късно и закусваме. Приготвяме си екипировката нужна за изкачването на Котопакси и за последен път проверяваме котките, челниците и седалките си. Около обяд ще отпътуваме за Томбопакси – красива хасиенда с вкусна храна, където ще обядваме преди да се отправим към склоновете на вулкана. Автобусът ще ни откара до близо 4600 метра, откъдето пътека с плавни серпентини ще ни отведе до заслон Хосе Рибас – страхотна хижа с удобни легла и дори стена за катерене :) Настаняваме се за кратко и вечеряме. Около полунощ ще започне едно от най-незабравимите изкачвания в живота ви!

  Денивелация (+): 200 м. Денивелация (-): 0 м. Разстояние: 1 км.

 • 10

  Ранно ставане! Започваме изкачването по екваториалните снежни полета и ледници към връх Котопакси. Преходът за изкачване и слизане ще отнеме около 9 часа. Пътеката първоначално преминава по склонове от пепел и ситни камъни и след около час ни отвежда до снежната граница. Оттук нагоре имат право да ви водят единствено сертифицирани водачи по стандартите IFMGA, каквито са и водачите от нашия местен екип.  Слагаме котките, обвързваме се в свръзка и започваме изкачването на ледниците на вулкана. Тъй като Котопакси е активен вулкан, снежните условия са много специфични и по ледниците се образуват впечатляващи снежни мостове и огромни пукнатини. Около изгрев достигаме ръба на кратера и оставаме безмълвни! Тънки струйки дим се издигат от дъното му, изгревът обагря хоризонта, а гигантската симетрична сянка на върха се проектира в долините отдолу. Правим снимки, хапваме и почиваме. Започваме спускането си към заслона и мястото за среща с транспорта, който ще ни отведе до малкото градче Баньос де Санта Агуа. Както говори и името му, още днес броени часове, след като сме били в ледените висини на Каямбе, ще можем да се потопим и разпуснем в горещите минерални извори на планинското градче. Вечеря на свободна консумация и нощувка.

  Денивелация (+): 1000 м. Денивелация (-): 1200 м. Разстояние: 6 км.

 • 11

  Време е да разпуснем! Днес ще имаме възможност за разходки в покрайнините на градчето и посещение на водопада "Казанът на Дявола", където ще изпробваме някои от вдигащите адреналина атракции. Тук ще имаме възможност да си вдигнем адреналина максимално! По дължината на каньона са изградени спиращи дъха тролеи, по които ще прелетите над буйни водопади, гигантски люлки, запращащи ви над бездната и дълги висящи мостове, които ще ви оставят без дъх! Връщаме се обратно в Баньос за вечеря и нощувка в хотел.

 • 12

  След закуска стягаме багаж за една вечер и се отправяме към върха на един от най-активните вулкани в Еквадор, известен с впечатляващите си изригвания през няколко години и сгигантските си пирокластични потоци. Това е Тунгурауа! Петхилядник, издигащ се само на няколко километра над Баньос. Голяма част от ледниците на върха са били опустошени от последното изригване преди няколко години, което прави достигането на върха вълнуващо преживяване с впечатляващи гледки! Днес ще достигнем заслона, в който ще нощуваме, разоложен на около 3830 метра и тук ще вечеряме и отпочинем преди да се отправим към огенените висини на Тунгурауа.

  Денивелация (+): 1200 м. Денивелация (-): 0 м. Разстояние: 4 км.

 • 13

  Ранна лека закуска и потегляне нагоре. Ще пременем по стръмни склонове от сгурия и пепел и ще достигнем снежната граница, където отново ще се приготвим за изкачване на заледени полета. Изкачването продължава по финалните метри към върха и около изгрев слънце заставаме на поредния ни вулкан в Еквадор – Тунгурауа ( 5023 метра). В краката ни зее димящия кратер на заспалото чудвище, а на хоризонта се издигат белоснежните конуси на гиганта Чимборасо и великолепния Алтар и един вулкан, който е сред най-добре пазените тайни на Еквадор и съвсем скоро ще ви запознаем с нея отблизо! Правим снимки и започваме спускане към мястото за среща с транспорта. Отпътуваме за хасиенда в подножието на Чимборасо, където ще се отдадем на заслужена почивка и подготовка за финалното ни и най-предизвикателно изкачване. Хасиендата е истинско олицетворение на комфорта и красивите гледки – елате и няма да искате да си тръгнете :) Вечеря и нощувка.

  Вулканът е активен и при повишаване степента на активност бива затварян за изкачване от властите. В случай, че вулканът се окаже недостъпен за изкачване, ще бъде организиран трек в района. Тези от участниците които са изморени от предишните изкачвания могат да останат в Баньос за почивка и въстановяване.

  Денивелация (+): 1000 м. Денивелация (-): 2200 м. Разстояние: 8 км.

 • 14

  Късна закуска. До ранния следобед ще почиваме и мързелуваме, както и ще прегледаме отново екипировката нужна за изкачването по ледниците на върха. В ранния следобед отпътуваме за заслона Карел,  разположен на около 4850 метра по склоновете на Чимборасо и до който ще достигнем директно с буса ни. Европейците, достигнали през 1880 за пръв път до най-високата точка на вулкана Чимборасо, са известните алпинисти Едуард Уимпър и Луис Карел. Това ги прави първите европейци, достигнали до такава височина! Настаняваме се в заслона и се отдаваме на почивка. Утре ни очаква тежко изкачване. Вечеря и кратка нощувка.

 • 15

  Много ранно ставане (около полунощ)! - днес ще имате възможност да стъпите на върха на Чимборасо! Закуска. Обвързваме се в свръзки, слагаме котките и поемаме по обхванатите от вечни ледове склонове на вулкана. През цялото време ще бъдем осигурени от сертифицирани местни водачи и български водач! Изкачването няма да е леко – ще продължи около 9 часа, а слизането около 3 часа, също изисква техника за боравене с котки и пикел. Всички усилия обаче ще бъдат възнаградени веднъж достигнали най-високата точка на Чимборасо! В този миг ще бъдем единствените хора, стъпили на земната повърхност, толкова близо до звездите и толкова отдалечени от центъра на земята! Гледките около нас са зашеметяващи и просто спират дъха ни, а вълнението от постигнатия успех не подлежи на описание! Все пак ни предстои спускане до низините и поемаме надолу. Спускаме се до заслона, където ни очаква транспорта, който ще ни откара до Кито. Настаняване в хотел, вечеря на свободна консумация и нощувка!

  Денивелация (+): 1500 м. Денивелация (-): 1500 м. Разстояние: 10 км.

 • 16

  Днес ще направим целодневна екскурзия до Облачната гора Миндо - перфектно място за наблюдение на птици, трек в джунглата, посещение на водопади и фабрики за какао. В допълнение ще вдигнем отново адреналина с част от атракциите в парка. Вечерта се връщаме отново Кито за последна нощувка в Еквадор.

 • 17

  Преди обяд ще имаме време за последна разходка из Кито за пазар на сувенири. Следобед излитаме за Амстердам и кацаме в столицата на Нидерландия на следващия ден.

 • 18

  Кацане в Амстердам около обяд. Трансфер до хотела и почивка след дългия полет. Нощувка.

 • 19

  Полет за България


Включва:

 • Трансфер Летище Кито – Хотел Кито – Летище Кито
 • Комфортен транспорт в Еквадор според програмата
 • Настаняване в минимум 3* хотел в Кито – 4 нощувки
 • Настаняване в минимум 3* хотел в Баньос – 2 нощувки
 • Настаняване в хасиенда – 4 нощувки
 • Настаняване в хижи – 4 нощувки
 • 8 вечери, 7 обяда и 13 закуски
 • Всички разрешителни и такси за изкачване на върховете
 • Английско говорящи IFMGA сертифицирани местни водачи за изкачване на вулканите (1 водач на двама клиенти)
 • Професионален водач от България
 • Котки, пикели, седалки и каски, както и останалата нужна алпийска екипировка
 • Тур в района на Баньос
 • Застраховка „Асистанс при пътуване в чужбина“ на стойност 25 000 евро

Не включва:

 • Самолетните билети София – Кито – София
 • Храна извън описаната в програмата
 • Такси за посещение на музеи и забележителности, басейни, атракциони
 • Таксита или трансфери извън описаните в програмата
 • Разходи за наем на алпийска екипировка или планинска екипировка
 • Бакшиши, Лични разходи, разходи при напускане на програмата по време на пътуването
 • Непредвидени разходи при форсмажорни обстоятелства (виж: Общи условия)

Нужна екипировка

 • Обувки – Обувките трябва да са високи, стабилни и непремокаеми с мембрана и в зависимост от терена и надморската височина може да се наложи да са с жлеб за котки
 • Осветление – В случай на по-ранно стъмване поради сезона или удължаване на прехода поради форсмажорни обстоятелства, всеки участник трябва да носи осветление – фенерче или челник. Предимствата на челника са повече и екипът на ТрекМания ви препоръчва да ползвате него. В допълнение на това осветлението ще ви е нужно и при многодневните преходи, където в част от хижите няма ток денонощно или когато за даден връх се тръгва преди изгрев.
 • Облекло за дъжд – В зависимост от прогнозите, преходът може да се осъществи във време на дъжд или снеговалеж. За да се подсигурите комфорта и да бъдете сухи по време на пътуването, всеки участник трябва да разполага с дъждобран или водонепромукаеми яке и панталон. Добре е да помислите и за дъждобран за разница, за да сте сигурни, че вещите ви ще останат сухи.
 • Раница – при еднодневните/двудневните преходи, раницата не трябва да надвишава 40 литра или 7-10 килограма. Имайте предвид, че зимата може да се наложи на разницата да се закачат щеки, снегоходки или пикел. Затова раницата трябва да разполага с достатъчно катарами и приспособления за закачане на допълнителна екипировка.
 • Съд за вода – Добре е всеки участник да разполага с поне 1,5 литра вода. Преди всеки преход водачът ще ви даде информация за това дали ще има от къде да се налее вода по време на прехода и с минимум колко вода да тръгнете. За зимата е добра идея да си носите термос вместо шише за вода. В него може да носите както топли течности, така и да служи като съд в който водата да не замръзва.
 • Храна – Добре е всеки участник да разполага с храна за прехода в зависимост от това какви хранения са включени в програмата. В допълнение съветваме винаги да имате с вас енергийни храни като шоколад, локум, тахан, мед, ядки или др.
 • Облекло подходящо за сезона и съобразено с терена и прогнозата –удобни ветро/водоустойчиви панталони за трекинг, термо бельо, полар, яке мембрана, пухенка и бъфче/балаклава. При съмнения с какво облекло да тръгнете на прехода, не се колебайте да се свържете с водача за съвет.
 • Гети и ръкавици – Зимата е задължително да имате гети и ръкавици. Обърнете внимание, че гетите се използват не само при сняг, а и при дъжд, за да опазят краката ви сухи. Също така при очаквани ниски температури или обилен дъжд/снеговалеж е добре да разполагате с повече от един чифт ръкавици. В зависимост от температурите и влажността може да комбинирате различните видове тъкавици – с мембрана, поларени, вълнени.
 • Щеки – Щеките са задължителни за всички преходи със снегоходки.
 • Медикаменти – препоръчително е всеки участник да има медикаменти за най-често срещаните здравни проблеми. В това число: фолио за оцеляване, превързочни материали, хапчета за разстройство и обезболяващи.
 • Котки, пикел, снегоходки – Във всички програми на ТрекМания, снегоходките са включени в цената и се осигуряват от фирмата. Котките и пикелите са лична екипировка, която всеки участник трябва да си набави сам. ТрекМания предлага котки и пикели под наем в ограничени количества. Ако някой участник има лични снегоходки, котки или пикел не е проблем да ги ползва.
 • Уормъри – това са химически грейки за крака или ръце, кото се продават във всички магазини за екипировка. Ако знаете, че ръцете и краката ви мръзнат бързо, добра идея е да се снабдите с няколко.
 • Канче, ножче и лъжичка/виличка – Винаги е добра идея да имате канче или чашка, както и прибори за хранене. Често по време на преходите имаме почивки-изненада за хапване и кафенце

 

Бисквитките ни помагат да ви предоставяме по-добра услуга. Използвайки нашите услуги, вие се съгласявате с нашето използване на бисквитки. Научи повече