Централна Норвегия за ТрекМаниаци

Виж снимките

Норвегия – страната на викингите и тяхната изумителна култура и легенди. Страната на фиордите, водопадите, безкрайните планини и на непристъпните скалисти върхове! Представяме ви едно пътешествие, което дълго след като е приключило ще владее ума, сърцето и фантазиите ви! Ще направим преход до най-високия връх на Скандинавия - Галдхьопиген (2469 метра). Ще пристъпим в ледените дворци на Йотунхаймен и ще видим едни от най-впечатляващите му висящи ледници и водопади. Ще се качим на кратък круиз по прочутия Гайрангерфиорд и ще се насладим на шеметни гледки към падащите от стотици метри в изумрудените му води водопади. Ще направим преход до обзорен връх издигащ се над водите на Хьорундфиорд, заобиколен отвсякъде с най-предизвикателните скалисти зъбери в цялата страна! Няма да пропуснем и феноменалния път Тролщайген и ще сме само на крачка от чутовната алпийска стена Тролтинд! За финал ще прекараме ден и половина в Осло, за да посетим Музеят на Фрам, Музеят на Норвежкото Мореплаване, Музеят на Тор Хайердал и Холменколбакен – голяма шанца за ски скокове и музей на ските!


Описание (по дни)

  Заминаване от Паркинга пред Национален стадион "Васил Левски" в 06:00 часа

 • 1

  Излитаме за норвежката столица Осло и кацаме в ранния следобед. Товарим багажа си на транспорта ни и отпътуваме на север. Очакват ни около 300 километра през живописните планински части на Норвегия. Достигаме до района на Лом и се настаняваме в базовият ни лагер за следващите два дни. Вечеря на свободна консумация и нощувка.

 • 2

  Днес се отправяме към хижа Ювасхютта, разположена на брега на езерото Юватнет, в пределите на Национален парк Йотунхаймен и в подножието на най-високият връх на Скандинавия – Галдхьопиген. Тук желаещите предизвикателства, ще имат възможност  да преминат по хоризонталния ледник Стигебреен и по атрактивен и достъпен скален ръб да достигнат най-високата точка на Норвегия и на целият Скандинавски полуостров – 2469 метра! Тези от вас, които предпочитат по-леките планински преживявания, ще могат да се разходят около езерото, да пият топъл шоколад в хижата или да се изкачат до близкия връх Ювасхьое, издигащ се само на половин час от хижата. Връщаме се до мястото за среща с буса и отпътуваме към град Лом за вечеря. Нощувка.

  Денивелация (+): 600 м. Денивелация (-): 600 м. Разстояние: 11 км.

 • 3

  Закусваме и се отправяме към Норвежкия планински център в град Лом, където ще научим много за планинските части на тази огромна държава! Оттук продължаваме към Национален парк Йостедалсбреен. Тук ще посетим връх Далсниба, издигащ скалните се отвеси на повече от 1400 метра над зелените води на Гайрангерфиорд. Тук ще пием по кафе, наслаждавайки се на феноменалната гледка преди да се отправим към ледника Братенбракбреен и долината му изпълнена с водопади. Настаняваме се за нощувка в къща за гости на брега на Инвикфиорд.

 • 4

  В Норвегия сме и няма как да не посетим най-известния и един от най-величествените фиорди – Гайрангер. Панорамен път ни отвежда до пристанището, където ще се качим на кораб и ще преминем под десетки водопади, изливащи води във фиорда и ще чуем интересната история на хората, които са го населявали. Ще имаме време в градчето Гайрангер за посещение на магазините му за сувенири или преход до фермата Хомлунгсаетра, разположена на ръба на скалните стени на фиорда. В ранния следобед се качваме отново на кораба и преминаваме през Гайрангерфиорд за втори път, този път наслаждавайки му се в следобедна светлина. Връщане до мястото за нощувка.

  Денивелация (+): 550 м. Денивелация (-): 550 м. Разстояние: 10 км.

 • 5

  Ранно ставане. След кратък трансфер се озоваваме в закътаните ледникови длини на Национален парк Йотунхаймен, прочут с висящите си ледници и буквално хиляди водопади, някои с височина стотици метри! Започваме с долината Лодален – пътят ни вие покрай кристално езеро и при хубаво време ще можем да спрем и да го снимаме. Скоро достигаме подножието на ледника Кьендалсбреен и гледката ни зашеметява! Висящи ледени маси се издигат на хиляди метри над нас, а между и около тях в бездните се изсипват водопади високи стотици метри! Следва долината  Бриксдал, в дъното на която е ледника Бриксдалбреен. И тук ще видим феноменални водопади и гледки, които ще запомним завинаги! Следобед ще се изкачим с лифта Лоен, високо на скалите над град Лоен, откъдето се разкриват феноменални гледки към Инвикфиорд и Национален парк  Йостедалсбреен. Правим снимки и се връщаме в къщата за гости за вечеря и нощувка.

  Денивелация (+): 550 м. Денивелация (-): 550 м. Разстояние: 10 км.

 • 6

  Днес ставаме с изгрева и навлизаме още по-навътре в страната на фиордите. Насочваме се към тайнствения  Хьорундфиорд. Тук сме ви подбрали за изкачване ниско но стръмно връхче, което ще ни поизпоти и ще ни предостави величествени панорами. Изкачването е около 650 метра, първоначално преминава през приятен горист склон, а след това излиза на каменисто било, което стръмно ще ни отведе до кота 944 метра. Тук гледките бързо ни карат да забравим изкачването. Край нас се издигат легендарните върхове Якта, Слоган, Рана, Скьорасален, Даегубен… В краката ни се простират зелените води на фиорда, а гледката напомня на Швейцария....ама е по-впечатляваща! Спускаме се към мястото за среща с транспорта и отпътуваме за град Андалснес. Очаквани дълго пътуване, но преминаващо през диви региони и планински масиви, кулминиращи в пътя Тролстиген, на който обаче ще се насладим на следващия ден. Нощувка в района на Андалснес.

  Денивелация (+): 750 м. Денивелация (-): 750 м. Разстояние: 8 км.

 • 7

  Посветили сме този ден на една от най-зашеметяващите скални стени в цяла Европа – Тролтинд или Тролската стена! Нейните мащаби са смазващи, а отвесите ѝ нямат аналог по тези ширини. Приготвили сме ви преход, благодарение на който ще се докоснете от близо до величието на този природен феномен! Следобед имаме възможност да покатерим в катерачната зала на Андалснес и да напазаруваме сувенири. Вечеря на свободна консумация и нощувка.

  Денивелация (+): 750 м. Денивелация (-): 750 м. Разстояние: 10 км.

 • 8

  Ставаме рано. Време е да напуснем приказния планински свят на Норвегия и да започнем пътуването си обратно към България. Днес ни предстои дълъг път, с достатъчно спирки по панорамни места, който ще завърши в хотел в района на летището на Осло, където ще пристигнем в ранния следобед. Оттук си хващаме бързия влак, свързващ летището с центъра на града и отпътуваме към Норвежката столица. Следобеда ще прекараме в разходка и разглеждаме на китния град. След вечеря в някой от ресторантите му, се връщаме с влака обратно до хотела за нощувка.

 • 9

  Закуска в хотела. Днес ни очаква дълъг ден за разглеждане на избрана селекция от многобройните музеи на Осло. Отправяме се към „Острова на музеите“ - Бигдо, където първа спирка ще бъде Музеят Фрам. Тук са разположени прочутия полярен изследователски кораб Фрам и яхтата Йоа. С кораба Фрам е използван както при експедиции в към Северния полюс и Северния ледовид океан, така и от Амундсен при експедицията му към Южния полюс и Антарктида. Ще имате възможност да влезете и в двата кораба, да видите реалните вещи и уреди ползвани при пътешествията им и още много артефакти от полярните региони. Оттук се пренасяме в по-топли води и музеят „Кон Тики“ на Норвежкия изследовател и пътешественик Тор Хайердал, където са показани петте му оригинални плавателни съда Кон Тики, Ра, Тигрис, Фату-Хива и Ра II. Ще видите и много артефакти от Полинезия . Продължаваме към Музеят на Норвежкото Мореплаване, където има много картини и артефакти посветени на Норвежкото Мореплаване. Оттук се отправяме към покрайнините на града, където ще посетим ски шанцата Холменколен, където освен страхотна гледка от върха ѝ към града ще можем да видим уникални експонати от историята на ските в Норвегия от времето на викингите до днес! Връщане в хотела. Вечеря на свободна консумация и нощувка.

 • 10

  Полет за България.


Включва:

 • 7 нощувки в апартаменти и къщи за гости
 • 2 нощувки в 4* хотел с включена закуска в района на летището
 • Транспорт съобразно програмата
 • Планински водач
 • Билети за ферибота през Гайрангер
 • Застраховка

Не включва:

 • Самолетни билети София-Осло-София
 • Храна по време на програмата
 • Входове за музеи, атракции, билети за лифтове, влакове и градски транспорт
 • Бакшиши, лични разходи и разходи при форсмажорни обстоятелства (виж: Общи условия)

Нужна екипировка

 • Обувки – В зависимост от метеорологичната прогноза и вида на терена, обувките могат да бъдат ниски (половинки или тричетвърти). Може да си вземете сандали или леки маратонки, които да оставите в транспорта и с които да се преобуете след карая на прехода.
 • Осветление – В случай на по-ранно стъмване поради сезона или удължаване на прехода поради форсмажорни обстоятелства, всеки участник трябва да носи осветление – фенерче или челник. Предимствата на челника са повече и екипът на ТрекМания ви препоръчва да ползвате него. В допълнение на това осветлението ще ви е нужно и при приключенията част от серията КемпингМания, многодневните преходи, където в част от хижите няма ток денонощно или когато за даден връх се тръгва преди изгрев.
 • Облекло за дъжд – В зависимост от прогнозите, преходът може да се осъществи във време на дъжд или временни превалявания. За да се подсигурите комфорта и да бъдете сухи по време на пътуването, всеки участник трябва да разполага с дъждобран или водонепромукаеми яке и панталон. Добре е да помислите и за дъждобран за разница, за да сте сигурни, че вещите ви ще останат сухи. Също така може да опаковате вещите си в „суха торба“ вътре в раницата и да си оставите резервни сухи дрехи за преобличане в транспорта за преобличане след прехода.
 • Раница – при еднодневните/двудневните преходи, раницата не трябва да надвишава 40 литра или 7-10 килограма.
 • Съд за вода – Добре е всеки участник да разполага с поне 1,5 литра вода. Преди всеки преход водачът ще ви даде информация за това дали ще има от къде да се налее вода по време на прехода и с минимум колко вода да тръгнете.
 • Храна – Добре е всеки участник да разполага с храна за прехода в зависимост от това какви хранения са включени в програмата. В допълнение съветваме винаги да имате с вас енергийни храни като шоколад, локум, тахан, мед, ядки или др.
 • Облекло подходящо за сезона и съобразено с терена и прогнозата – къси/дълги удобни за трекинг панталони, тениска, полар, яке и бъфче. При съмнения с какво облекло да тръгнете на прехода, не се колебайте да се свържете с водача за съвет.
 • Гети и ръкавици – в зависимост от сезона е добре да разполагате с гети и ръкавици. Обърнете внимание, че гетите се използват не само при сняг, а и при дъжд, за да опазят краката ви сухи. Също така при очаквани ниски температури или обилен дъжд е добре да разполагате с повече от един чифт ръкавици.
 • Щеки – Щеките имат много предимства и са препоръчитителни за всички маршрути с категория динамичен и по-висока.
 • Медикаменти – препоръчително е всеки участник да има медикаменти за най-често срещаните здравни проблеми. В това число: превързочни материали, хапчета за разстройство и обезболяващи.
 • Канче, ножче и лъжичка/виличка – Винаги е добра идея да имате канче или чашка, както и прибори за хранене. Често по време на преходите имаме почивки-изненада за хапване и кафенце

Времето:

Бисквитките ни помагат да ви предоставяме по-добра услуга. Използвайки нашите услуги, вие се съгласявате с нашето използване на бисквитки. Научи повече