Царев връх - в сърцето на зимна Рила

Виж снимките

Царев връх – може би един от най-величествените върхове на Югозападна Рила и пръв сред всички на Цареввръшкото било. Този Рилски красавец често остава извън обхвата и маршрутите на туристите през зимата, но ТрекМания ще ви покаже това приказно кътче от Рила, когато гледките са най-феноменални! Изумителни панорами към Мальовишкия дял и зъберите му, гледки към величествените долини на Рилска река и Бистрица, страхотен изглед към Павлев връх, Узуница и Черна поляна са само малка част от удоволствията по време на този ден в Рила. Очаква ни сериозно зимно предизвикателство, удовлетворението от което ще си заслужава всяка стъпка нагоре!


Описание (по дни)

  Заминаване от Паркинга пред Национален стадион "Васил Левски" в 06:15 часа

 • 1

  Отпътуваме за района на хижа Бодрост. Пътеката ни повежда по широк път, виещ се из гората в подножието на върха. Плавно набираме височина и постепенно наклона се увеличава. След около час достигаме дълъг рид, който е нашият директен път към върха. Първоначално преминаваме през широколистна гора, пресичаме вековните иглолистни гори над нея и достигаме откритите части на рида. В момента в който излезем от гората, буквално ще занемеем! Уникалния изглед, откриващ се от нестандартни ни подход към върха е зашеметяващ – няма да ви го описваме, елате и се уверете сами! Пред нас се издига величественото чело на Царев връх и ни започваме финалното изкачване по стръмните му склонове. Гледката, която ще се открие пред очите ни, си заслужава дългото изкачване! Стотици Рилски върхове около нас издигат скални чела към лазурното небе! Правим снимки и се отдаваме на заслужена почивка, докато водачът ни разказва какво виждаме :) В късния следобед се срещаме с транспорта и отпътуваме за София.

  Денивелация (+): 1300 м. Денивелация (-): 1300 м. Разстояние: 15 км.


Включва:

 • Транспорт от и до град София
 • Професионален планински водач
 • Снегоходки при подходящи снежни условия
 • Планинска застраховка

Не включва:

 • Лични разходи
 • Храни и напитки по време на програмата
 • Непредвидени разходи при форсмажорни обстоятелства (виж: Общи условия)

Нужна екипировка

 • Обувки – Обувките трябва да са високи, стабилни и непремокаеми с мембрана и в зависимост от терена и надморската височина може да се наложи да са с жлеб за котки
 • Осветление – В случай на по-ранно стъмване поради сезона или удължаване на прехода поради форсмажорни обстоятелства, всеки участник трябва да носи осветление – фенерче или челник. Предимствата на челника са повече и екипът на ТрекМания ви препоръчва да ползвате него. В допълнение на това осветлението ще ви е нужно и при многодневните преходи, където в част от хижите няма ток денонощно или когато за даден връх се тръгва преди изгрев.
 • Облекло за дъжд – В зависимост от прогнозите, преходът може да се осъществи във време на дъжд или снеговалеж. За да се подсигурите комфорта и да бъдете сухи по време на пътуването, всеки участник трябва да разполага с дъждобран или водонепромукаеми яке и панталон. Добре е да помислите и за дъждобран за разница, за да сте сигурни, че вещите ви ще останат сухи.
 • Раница – при еднодневните/двудневните преходи, раницата не трябва да надвишава 40 литра или 7-10 килограма. Имайте предвид, че зимата може да се наложи на разницата да се закачат щеки, снегоходки или пикел. Затова раницата трябва да разполага с достатъчно катарами и приспособления за закачане на допълнителна екипировка.
 • Съд за вода – Добре е всеки участник да разполага с поне 1,5 литра вода. Преди всеки преход водачът ще ви даде информация за това дали ще има от къде да се налее вода по време на прехода и с минимум колко вода да тръгнете. За зимата е добра идея да си носите термос вместо шише за вода. В него може да носите както топли течности, така и да служи като съд в който водата да не замръзва.
 • Храна – Добре е всеки участник да разполага с храна за прехода в зависимост от това какви хранения са включени в програмата. В допълнение съветваме винаги да имате с вас енергийни храни като шоколад, локум, тахан, мед, ядки или др.
 • Облекло подходящо за сезона и съобразено с терена и прогнозата –удобни ветро/водоустойчиви панталони за трекинг, термо бельо, полар, яке мембрана, пухенка и бъфче/балаклава. При съмнения с какво облекло да тръгнете на прехода, не се колебайте да се свържете с водача за съвет.
 • Гети и ръкавици – Зимата е задължително да имате гети и ръкавици. Обърнете внимание, че гетите се използват не само при сняг, а и при дъжд, за да опазят краката ви сухи. Също така при очаквани ниски температури или обилен дъжд/снеговалеж е добре да разполагате с повече от един чифт ръкавици. В зависимост от температурите и влажността може да комбинирате различните видове тъкавици – с мембрана, поларени, вълнени.
 • Щеки – Щеките са задължителни за всички преходи със снегоходки.
 • Медикаменти – препоръчително е всеки участник да има медикаменти за най-често срещаните здравни проблеми. В това число: фолио за оцеляване, превързочни материали, хапчета за разстройство и обезболяващи.
 • Котки, пикел, снегоходки – Във всички програми на ТрекМания, снегоходките са включени в цената и се осигуряват от фирмата. Котките и пикелите са лична екипировка, която всеки участник трябва да си набави сам. ТрекМания предлага котки и пикели под наем в ограничени количества. Ако някой участник има лични снегоходки, котки или пикел не е проблем да ги ползва.
 • Уормъри – това са химически грейки за крака или ръце, кото се продават във всички магазини за екипировка. Ако знаете, че ръцете и краката ви мръзнат бързо, добра идея е да се снабдите с няколко.
 • Канче, ножче и лъжичка/виличка – Винаги е добра идея да имате канче или чашка, както и прибори за хранене. Често по време на преходите имаме почивки-изненада за хапване и кафенце

 

Времето:

Бисквитките ни помагат да ви предоставяме по-добра услуга. Използвайки нашите услуги, вие се съгласявате с нашето използване на бисквитки. Научи повече