Буная, Стръмонос и мистичните Средногорски светилища

Виж снимките

В средногорските гори вятърът още нашепва за тайнствени ритуали и жертвопринушения, още вие в пролуките и шарапаните на скалните светилища от тракийско време и разказва легенди за отминалите времена. Над тези мистични гори се издигат просторни тревисти била, осеяни с причудливи скални образувания, а над тях се издигат високи и панорамни върхове! ТрекМания ви кани на един уникален пешеходен преход, който ще ни изкачи до красивите върхове Буная и Стръмонос и ще ни върне назад в историята на предците ни – удивителните траки!


Описание (по дни)

    Заминаване от Паркинга пред Национален стадион "Васил Левски" в 07:00 часа

  • 1

    Отпътуваме за района на град Стрелча. Пешеходният ни преход днес започва по черен път, който се вие по горист планински рид, заобикаля странни скали, безразборно разхвърляни сред дърветата и постепенно се изкачва към билото на планината. След около 2 часа достигаме края на горския пояс и пред нас се ширват тревисти пасища. Кръгозорът ни се разширява, хоризонтът се отдалечава и скоро започваме да различаваме десетките върхове и планини, които ни заобикалят. Скоро заставаме на най-високата точка на връх Стръмоноса (1423 метра) и от него зърваме най-високото място за нашия преход – Буная! Маршрутът ни се вие покрай причудливи скални форми, преминава по обширни поляни и след кратко стръмно изкачване достигаме връх Буная (1572 метра), един от високите върхове в планината! Оттук като на длан виждаме Главното старопланинско било, първенеца на Средна гора – Богдан, високите плата на Алексица и безкрайния планински мир на Родопите и Рила! Време е да се спуснем към подножието на планината и древния тракийски комплекс „Кулата“, където водачът ще ни преведе през потайните му проходи и ще ни запознае с мистичните тракийски култове. За финал, ако имаме време, ще посетим и скалния тракийски комплекс Скумсале с неговите причудливи скални кули и десетки олтари и шарапани! Естествено, няма как да не посетим изпитана механа в подножието на планината, за да полеем великолепния ден в Средна Гора, преди да отпътуваме обратно към София.

    Денивелация (+): 850 м. Денивелация (-): 850 м. Разстояние: 12 км.


Включва:

- Транспорт от и до град София

- Професионален планински водач

- Планинска застраховка

Не включва:

- Лични разходи

- Храни и напитки по време на програмата

- Непредвидени разходи при форсмажорни обстоятелства (виж: Общи условия)

Бисквитките ни помагат да ви предоставяме по-добра услуга. Използвайки нашите услуги, вие се съгласявате с нашето използване на бисквитки. Научи повече