Бенковски, Братаница, Старопланинското конче и Вежен

Виж снимките

ТрекМания ви кани на великолепен есенен преход по билото на Балкана и в обагрените от топли цветове вековни гори на резервата Царичина! Първият ден ще преминем по мощния рид, тръгващ на север от връх Ушите и ще се насладим на великолепните цветове на есенната планина. Ще посрещнем залеза от връх Гугла – едно бижу, издигащо се на север от основното Старопланинско било и даващ великолепен изглед към върховете му! На следващия ден ще предприемем епичен траверс през връх Братаница, ще преминем по красивото Старопланинско конче и връх Пъпа, за да изкачим най-високия връх на Златишко-Тетевенска планина – връх Вежен. За финал ще се спуснем на север в резерват Царичина и вековните му мурови гори и ще изкачим връх Голяма Шаля за финална гледка към мощния гръбнак на Балкана!


Описание (по дни)

  Заминаване от Паркинга пред Национален стадион "Васил Левски" в 06:30 часа

 • 1

  Отпътуваме за поречието на река Заводна. Нарамваме раниците и започваме изакaчване по пътека, виеща се в широколистните гори под връх Габраова краш. След около час и половина излизаме на билото на широк планински рид и тръгваме на север по него. Редуват се поляни и гори и скоро достигаме връх Ушите, от където ще се насладим на първите впечатляващи панорами към Главното Старопланинско било. Правим почивка и снимки и се спускаме до разположената в подножието на върха хижа Бенковски. Настаняваме се и обядваме. Следобед ще се отправим към съседния Дебели дял, за да стъпим на издигащия се в края му връх Гугла – самотен и красив тревист връх, от който ще посрещнем залеза. Връщаме се обратно в хижата за заслужена вечеря и почивка.

  Денивелация (+): 1390 м. Денивелация (-): 590 м. Разстояние: 13 км.

 • 2

  Ранно ставане и закуска. Днес ни очаква дълъг и изпълнен с емоции и различни гледки ден. Започваме с изкачване на един от величествените върхове на Стара планина – връх Братаница (1992 метра) Оттук поемаме на изток по билото на планина и преминаваме по Старопланинското конче – една от най-тесните участъци на Балкана, макар и тревист, завършващ с връх Пъпа. Правим почивка и снимки и продължаваме с изкачване на първенеца на Златишко-Тетевенска планина – връх Вежен. Няма как да не поспрем по широките му тревисти плата и да се насладим на безбрежните хоризонти, разкриващи се около нас. Оттук ни предстои спускане към северните склонове на връх Вежен, по които растат най-северните гори от бяла мура. Достигаме хижа Вежен и посядаме за почивка и обяд. Оттук ще решим дали да се спуснем директно към долината на река Заводна или ще продължим на север и ще изкачим невисокия но много обзорен връх – Голяма шаля, за финална поглед към мощния гръбнак на Балкана! Достигане до мястото за среща с транспорта и отпътуване за София, като преди това няма да пропуснем да спрем за почерпка в изпитано заведение!

  Денивелация (+): 960 м. Денивелация (-): 1760 м. Разстояние: 18 км.


Включва:

 • Транспорт от и до град София
 • Нощувка в хижа Бенковски
 • Професионален планински водач
 • Планинска застраховка

Не включва:

 • Лични разходи
 • Храни и напитки по време на програмата
 • Непредвидени разходи при форсмажорни обстоятелства (виж: Общи условия)

Нужна екипировка

 • Обувки – В зависимост от метеорологичната прогноза и вида на терена, обувките могат да бъдат ниски (половинки или тричетвърти). Може да си вземете сандали или леки маратонки, които да оставите в транспорта и с които да се преобуете след карая на прехода.
 • Осветление – В случай на по-ранно стъмване поради сезона или удължаване на прехода поради форсмажорни обстоятелства, всеки участник трябва да носи осветление – фенерче или челник. Предимствата на челника са повече и екипът на ТрекМания ви препоръчва да ползвате него. В допълнение на това осветлението ще ви е нужно и при приключенията част от серията КемпингМания, многодневните преходи, където в част от хижите няма ток денонощно или когато за даден връх се тръгва преди изгрев.
 • Облекло за дъжд – В зависимост от прогнозите, преходът може да се осъществи във време на дъжд или временни превалявания. За да се подсигурите комфорта и да бъдете сухи по време на пътуването, всеки участник трябва да разполага с дъждобран или водонепромукаеми яке и панталон. Добре е да помислите и за дъждобран за разница, за да сте сигурни, че вещите ви ще останат сухи. Също така може да опаковате вещите си в „суха торба“ вътре в раницата и да си оставите резервни сухи дрехи за преобличане в транспорта за преобличане след прехода.
 • Раница – при еднодневните/двудневните преходи, раницата не трябва да надвишава 40 литра или 7-10 килограма.
 • Съд за вода – Добре е всеки участник да разполага с поне 1,5 литра вода. Преди всеки преход водачът ще ви даде информация за това дали ще има от къде да се налее вода по време на прехода и с минимум колко вода да тръгнете.
 • Храна – Добре е всеки участник да разполага с храна за прехода в зависимост от това какви хранения са включени в програмата. В допълнение съветваме винаги да имате с вас енергийни храни като шоколад, локум, тахан, мед, ядки или др.
 • Облекло подходящо за сезона и съобразено с терена и прогнозата – къси/дълги удобни за трекинг панталони, тениска, полар, яке и бъфче. При съмнения с какво облекло да тръгнете на прехода, не се колебайте да се свържете с водача за съвет.
 • Гети и ръкавици – в зависимост от сезона е добре да разполагате с гети и ръкавици. Обърнете внимание, че гетите се използват не само при сняг, а и при дъжд, за да опазят краката ви сухи. Също така при очаквани ниски температури или обилен дъжд е добре да разполагате с повече от един чифт ръкавици.
 • Щеки – Щеките имат много предимства и са препоръчитителни за всички маршрути с категория динамичен и по-висока.
 • Медикаменти – препоръчително е всеки участник да има медикаменти за най-често срещаните здравни проблеми. В това число: превързочни материали, хапчета за разстройство и обезболяващи.
 • Канче, ножче и лъжичка/виличка – Винаги е добра идея да имате канче или чашка, както и прибори за хранене. Често по време на преходите имаме почивки-изненада за хапване и кафенце

Времето:

Бисквитките ни помагат да ви предоставяме по-добра услуга. Използвайки нашите услуги, вие се съгласявате с нашето използване на бисквитки. Научи повече