Базов лагер на Еверест и езерата Гокио - трек до покрива на света!

Виж снимките

Хималаите! Самото име на най-величествената планина в света хвърля въображението на всеки планинар в полет над безкрайния океан от върхове, ледници и езера простиращи се на хиляди километри! Над цялото това застинало море от скални гиганти се извисява най-високият връх в света – Еверест, Богинята майка на света! Ще достигнем подножието на Сагарматха след зашеметяващ трек покрай езерата Гокио и изкачване на връх Гокио Ри (5357 метра), извисяващ се над най-високата езерна система в света. След като се насладим на шестте езера, ще се изкачим до прохода Чо Ла и ще се спуснем към ледника Кхумбо и Базовия лагер на Еверест. Кулминацията на прехода ще е изкачване до връх Калапатар (5550 метра/5644 метра), откъдето гледките към Еверест, Нупце, Пумори и десетките извисяващи се скални великани ще ни остави вечно влюбени в Хималаите!


Описание (по дни)

  Заминаване от Летище София, Терминал 2 в 06:00 часа

 • 1

  Отпътуване за Катманду.

 • 2

  Пристигане в Катманду и трансфер до хотела. Настаняване в хотела и време за почивка. Вечерта ще се разходим из уличките на Катманду и ще хапнем в традиционен ресторант. Нощувка.

 • 3

  Днес ще опознаем столицата на Непал – Катманду. Ще разгледаме квартал Тамел, ще посетим забележителностите му и ще имаме време да напазаруваме всичко, което ще ни е нужно за следващите дни в планината. Няма да пропуснем и множеството магазинчета за екипировка и сувенири! Вечеря на свободна консумация и нощувка в хотела.

 • 4

  Трансфер до летището в Катманду и полет до Лукла. Малкото селище, намиращо се в областта Соло Кхумбу, е разположено на 2860 метра и полетите до неговото малко и екстравагантно летище ще вдигнат адреналина ни още преди да сме навлезли в планината! Тук е вратата за Национален парк Сагарматха и оттук започва нашият преход към сърцето на планината. Днес ще достигнем до Пакдинг (3 часа). Разположено в долината на река Дуд Коси на 2610 метра височина, селцето ще е бъде мястото за първата ни нощувка в Хималаите.

  Денивелация (+): 100 м. Денивелация (-): 300 м. Разстояние: 8 км.

 • 5

  Днес се отправяме към Намче Базар (3440 метра) – главният търговски център на областта Солокхумбу (6 часа). Преходът от Пакдинг ще продължи по долината на Дуд Коси през селцето Джорсале и до моста Ларджа. Оттук имаме стръмно, но кратко изкачване до Намче Базар. Градът е разположен амфитеатрално и от него за пръв път ще имаме възможност да обхванем с поглед върховете издигащи се над долината на Дуд Коси. Настаняване и време за почивка. Нощувка

  Денивелация (+): 800 м. Денивелация (-): 100 м. Разстояние: 12 км.

 • 6

  Ден за аклиматизация. Това обаче не означава ден за мързел J Отправяме се на лек преход до близкото селище Кумджунг (3790 метра) Оттук при хубаво време ще имаме възможност за пръв път да зърнем Ама Даблам, Лхотце и доминиращия над тях Еверест! Ще имаме възможност и да посетим манастира в селището и да видим реликва, която според местните представлява скалп от Йети! Връщаме се обратно до Намче, където ще отпочинем и нощуваме.

  Денивелация (+): 500 м. Денивелация (-): 500 м. Разстояние: 8 км.

 • 7

  Продължаваме бавното си изкачване по долината на Дуд Коси. Първата ни цел за днес е селото Порце разположено на 3860 метра в подножието на връх Табуче (6495 метра). През цялото време над нас ще блястят два от най-красивите върхове в района – Ама Даблам и Кангтега. Достигайки до селото, ще зърнем и за пръв път долината, по която ще крачим следващите няколко дни – Дуд Коси Нади. Оттук следва да прекрачим границата от 4000 метра. Умереното изкачване до момента ще ни е дало възможност да се аклиматизираме добре и с изкачването да изпитваме само еуфория и наслада от впечатляващите гледки край нас. Преходът ни отвежда до село Доле (4200 метра) и ще продължи още около 4 часа. Ще имаме възможност да фотографираме връх Чолатце и ледника Табоче, както и по-ниския връх Пулетате. Нощувка в Доле.

  Денивелация (+): 850 м. Денивелация (-): 350 м. Разстояние: 12 км.

 • 8

  Крайна цел за деня е селцето Мачермо разположено на 4400 метра надморска височина. Преходът до него ще бъде около 4-5 часа. Селото е разположено в най-ниската част на морената на ледника Нгозумпа – най-дългият ледник в Хималаите! При хубаво време усилията ни за достигане на селото ще бъдат възнаградени с гледки не само към връх Мачермо, но и към шестия по височина връх в света – Чо Ойо! Нощувка.

  Денивелация (+): 450 м. Денивелация (-): 50 м. Разстояние: 8 км.

 • 9

  Предстои ни вълнуващ ден! Грабваме фотоапаратите и раниците и навлизаме в сърцето на ледника Нгозумпа! Навлизайки в гигантската долина на ледника, попадаме в зашеметяващ пейзаж! Сините води на езерата контрастират с наглед безжизнените морени на ледника и неговото покрито с камъни и прах русло. Над нас се извисява Чо Ойо (8153 метра), а зад нас блестят върховете Тамсерку и Кангтенга. Ще видим езерата Тауджунг и Дуд Похари и в случай ще сме в добра кондиция, ще имаме възможност да посетим и най-голямото от шестте езера – Тонак. Заспиваме обградени от свещените, както за Индуисти, така и за Будисти езера и оглеждащите се в тях звезди. Нощувка в Гокио (4790 метра).

  Денивелация (+): 300 м. Денивелация (-): 500 м. Разстояние: 7 км.

 • 10

  Предстои ни сериозен преход – днес ще изкачим първия си хималайски връх! Отправяме се към връх Гокио Ри висок 5357 метра! Изкачването до върха ще бъде леко технически, но в никакъв случай няма да ни е лесно – все пак се намираме на 5000 метра J Всички усилия обаче ще бъдат богато възнаградени! С ранно тръгване и малко късмет ще можем да зърнем цели 4 от 14-те осемхилядника в света от най-високата точка на Гокио Ри – Еверест, Лхотце, Макалу и разбира се най-близкия до нас – Чо Ойо! Спускаме се, заредени от неповторимите панорами, с които започва деня ни и се отправяме към селцето Драгнак. Селото се намира на 4700 метра и близкото му до прохода местоположение значително ще съкрати утрешния ни и без това сериозен преход. Време за активна почивка и снимки. Нощувка.

  Денивелация (+): 700 м. Денивелация (-): 800 м. Разстояние: 8 км.

 • 11

  Ставаме много рано! Предстои ни стръмно изкачване до прохода Чо Ла и спускане до село Дзонгла (7-9 часа). Започваме с плавно изкачване по малка долина над селото и излизайки над нея зърваме прохода. Оттук изглежда невъзможно стръмен, но това не трябва да ви отчайва. Опитните водачи и времето, което сте прекарали на голяма височина, ще ви помогнат, с бавно темпо да достигнете до най-високата му точка – 5420 метра! Оттук ще станем свидетели на поредната удивителна панорама – Кангчунг, Лобуче, Ама Даблам, Чолатце.... На връхната точка, макар и изморени, с приповдигнато настроение от гледките и постигнатия успех започваме внимателното спускане до село Дзонгла (4830 метра), където ще се отдадем на заслужена почивка и ще нощуваме!

  Денивелация (+): 700 м. Денивелация (-): 550 м. Разстояние: 7 км.

 • 12

  След тежкия вчерашен ден днес ще походим само 4 часа. Целта ни е село Лобуче (4940 метра), разположено в подножието на връх Лобуче (6100 метра) и изходен пункт за Базовия лагер на Еверест и изкачването до Кала Патар. Вече сме в долината на ледника Кумбу и вечерта ще станем свидетели на впечатляващ залез и неповторим изглед към стената на Нупце! Нощувка в Лобуче.

  Денивелация (+): 300 м. Денивелация (-): 400 м. Разстояние: 8 км.

 • 13

  Днес макар и за кратко ще станем част от живота в Базовия лагер на Еверест и се потопим в атмосферата, която цари под най-високия връх в света! Издигащ се на повече от 3 километра от нас тази величествена крепост от лед и скали ще покори нашите въображение и мечти! Ще опознаем начина на живот в базовия лагер, ще направим фотографии, които ще пазят цял живот, жив спомена за този ден и ще потеглим обратно към Горакшеп (7 часа преходи за деня). Нощуваме в селото отпочивайки за утрешното изкачване.

  Денивелация (+): 650 м. Денивелация (-): 400 м. Разстояние: 13 км.

 • 14

  Ранно ставане! Отправяме се макар и за кратко по пътя към Еверест. Все пак ще оставим неговото изкачване за друг път и ще се задоволим с далеч по-ниския му съсед, но втори за нас връх в Хималаите – прочутия Кала Патар. Черният връх, както още е известен, ще бъде наша крайна цел за днес и най-висока точка за цялото пътуване! Изкачването ще бъде лесно технически, но тук отново височината ще бъде наш противник. След около 4 часа достигаме до най-високата точка на върха - 5550 метра или както е посочена в други източници - 5644 метра. Оглеждаме се и дъхът ни замира! Намираме се във възможно най-величественото обкръжение от върхове! Пред нас се възправя Еверест – чудовищният по размери първенец на всички континенти, а до него Лхотце и Нупце допълват великолепния изглед! Между тях се спуска прочутият ледопад Кхумбу, а над нас се извисява вдъхващия респект Пумори (7165 метра). Трудно се описва такава величествена и зашеметяващ гледка, но веднъж видели я тя завинаги ще се запечата в сърцето ви и ще ви преследва в сънищата ви! Трудно се отделяме от това приказно място, но скоро трябва да поемем към низините. След около 5 часа ще достигнем село Фериче (4240 метра), където ще пренощуваме.

  Денивелация (+): 700 м. Денивелация (-): 1400 м. Разстояние: 12 км.

 • 15

  Днес ще se завърнем в столицата на Шерпите - Намче Базар. Преходът ни ще е дълъг, но ще го разнообразим и отпочинем в района на манастира Тенгбоче. Късно следобед достигаме Намче и се настаняваме в лодж за нощувка.

  Денивелация (+): 300 м. Денивелация (-): 1000 м. Разстояние: 19 км.

 • 16

  Последната ни нощувка в Хималаите ще бъде в Лукла. Тук ще имаме възможност да се полюбуваме за последно на най-величествената планина в света и да поотпочинем преди дългия път към България. Нощувка в хотел.

  Денивелация (+): 250 м. Денивелация (-): 900 м. Разстояние: 20 км.

 • 17

  Полет Лукла – Катманду. Настаняваме се в хотел в Катманду и се отдаваме на заслужена почивка и благата на модерния свят - банята :) Вечерта ще похапнем в местен ресторант, за да отпразнуваме успешната експедиция.

 • 18

  Днес ще имаме туристическа обиколка на Катманду, за посещение на историческите му забележителности, пазари и ще имаме възможност да напазаруваме и сувенири и екипировка. Последна вечеря и нощувка в Непал.

 • 19

  Отлитане за София.


Включва:

 • Самолетни билети Катманду/Лукла/Катманду
 • Трансфер Летище-Хотел-Летище-Хотел-Летище
 • Настаняване в минимум 3* хотел в Катманду – 4 нощувки със закуски
 • Настаняване в комфортни лоджии и чайни по време на трека
 • Пълен пансион по време на трека
 • Всички възможни разрешителни и такси за националния парк, трека и т.н
 • Туристическа обиколка с водач на Катманду
 • Професионален лицензиран местен планински водач
 • Професионален лицензиран български планински водач
 • Носач на багажа по време на трека (15 кг на човек)
 • Финална вечеря с Музикално Шоу в Катманду
 • Всички разходи за носачите 
 • Застраховка за хеликоптер и евакуация в случай на нужда
 • Медицинска застраховка за пътуване на стойност 15 000 лева

 

Не включва:

 • Самолетни билети София-Катманду-София
 • Храната в Катманду освен споменатата в програмата
 • Непалска виза
 • Входове за туристическите забележителности в Катманду
 • Разходи за душ, wi-fi, зареждане на телефони и батерии, напитки (вода и безалкохолни) и алкохол, телефонни обаждания и други
 • Бакшиши за местния екип, Лични разходи, Разходи при напускане на програмата по време на пътуването
 • Непредвидени разходи при форсмажорни обстоятелства (виж:Общи условия)

 

Нужна екипировка

 • Обувки – В зависимост от метеорологичната прогноза и вида на терена, обувките могат да бъдат ниски (половинки или тричетвърти). Може да си вземете сандали или леки маратонки, които да оставите в транспорта и с които да се преобуете след карая на прехода.
 • Осветление – В случай на по-ранно стъмване поради сезона или удължаване на прехода поради форсмажорни обстоятелства, всеки участник трябва да носи осветление – фенерче или челник. Предимствата на челника са повече и екипът на ТрекМания ви препоръчва да ползвате него. В допълнение на това осветлението ще ви е нужно и при приключенията част от серията КемпингМания, многодневните преходи, където в част от хижите няма ток денонощно или когато за даден връх се тръгва преди изгрев.
 • Облекло за дъжд – В зависимост от прогнозите, преходът може да се осъществи във време на дъжд или временни превалявания. За да се подсигурите комфорта и да бъдете сухи по време на пътуването, всеки участник трябва да разполага с дъждобран или водонепромукаеми яке и панталон. Добре е да помислите и за дъждобран за разница, за да сте сигурни, че вещите ви ще останат сухи. Също така може да опаковате вещите си в „суха торба“ вътре в раницата и да си оставите резервни сухи дрехи за преобличане в транспорта за преобличане след прехода.
 • Раница – при еднодневните/двудневните преходи, раницата не трябва да надвишава 40 литра или 7-10 килограма.
 • Съд за вода – Добре е всеки участник да разполага с поне 1,5 литра вода. Преди всеки преход водачът ще ви даде информация за това дали ще има от къде да се налее вода по време на прехода и с минимум колко вода да тръгнете.
 • Храна – Добре е всеки участник да разполага с храна за прехода в зависимост от това какви хранения са включени в програмата. В допълнение съветваме винаги да имате с вас енергийни храни като шоколад, локум, тахан, мед, ядки или др.
 • Облекло подходящо за сезона и съобразено с терена и прогнозата – къси/дълги удобни за трекинг панталони, тениска, полар, яке и бъфче. При съмнения с какво облекло да тръгнете на прехода, не се колебайте да се свържете с водача за съвет.
 • Гети и ръкавици – в зависимост от сезона е добре да разполагате с гети и ръкавици. Обърнете внимание, че гетите се използват не само при сняг, а и при дъжд, за да опазят краката ви сухи. Също така при очаквани ниски температури или обилен дъжд е добре да разполагате с повече от един чифт ръкавици.
 • Щеки – Щеките имат много предимства и са препоръчитителни за всички маршрути с категория динамичен и по-висока.
 • Медикаменти – препоръчително е всеки участник да има медикаменти за най-често срещаните здравни проблеми. В това число: превързочни материали, хапчета за разстройство и обезболяващи.
 • Канче, ножче и лъжичка/виличка – Винаги е добра идея да имате канче или чашка, както и прибори за хранене. Често по време на преходите имаме почивки-изненада за хапване и кафенце
Бисквитките ни помагат да ви предоставяме по-добра услуга. Използвайки нашите услуги, вие се съгласявате с нашето използване на бисквитки. Научи повече