Ардин връх, връх Ком и изворите на Арда

Виж снимките

Очертава се една страхотна есен, а няма по приказно място да и се насладим от Родопите – домашен уют, обагрени в магически цветове гори, диви и красиви кътчета и, разбира се, ТрекМаниашки преходи! Отправяме се към южната ни граница, зада изкачим причутите Ардин връх (1730 метра) и Родопския връх Ком (1568 метра) издигащ се над пасторалния пейзаж, акто изгаснал вулкан. В допълнение ще влезем в пещерата Ухловица, ще видим Агушевите конаци и ще посетим изворите на река Арда! Предстои ни незабравимо Родопско приключение – заповядайте с нас!


Описание (по дни)

  Заминаване от Паркинга пред Национален стадион "Васил Левски" в 06:00 часа

 • 1

  Отпътуваме за Смолян и село Могилица. Първата ни цел за деня е пещерата Ухловица. Около 330 мера са благоустроени от дългата 460 метра пещера и обиколката ще и предостави възможност да се насладим на впечатляващо количество от пещерни образувания! Особенно внимание ще обърнем на коралитите, обсипали с хиляди пещерните стени, а също така и на красивия Бял каменнен водопад. Оттук се отправяме към махалата Гудевица, откъдето ще започне изкачването на връх Ком. Преходът ще трае около 4 часа, а гледката отгоре ще ни възнагради за усилията! Спускаме се към мястото за среща с траспорта и отпътуваме за уютна къща за гости, където ще нощуваме и ще опитаме от местните родопски специалитети.

  Денивелация (+): 600 м. Денивелация (-): 600 м. Разстояние: 7 км.

 • 2

  Ранно ставане. Отправяме се към изворите на деветета по дължина река у нас – река Арда. Изворът Ардабаши се намира в самото подножие на едноименния връх. Правим снимки, почиваме и започвам изкачването и самия връх. Масивът се състои от две коти – Ардин връх (1730 метра) и връх Юрт (1742 метра) От върховете се откриват нестандартни гледки с красив изглед към гръцката част на Родопите, Фалакро, а при хубаво време дори Олимп! Разбира се, ще изкачим и двата, преди да започнем спускането си към мястото за среща с транспорта. Отпътуваме за село Могилица, където ще видим Агушевите конаци. Отпътуваме за София, като по пътя ще ще се отбием и в изпитано заведение за заслужена почерпка. Пристигане в София около 20:00 часа.

  Денивелация (+): 650 м. Денивелация (-): 650 м. Разстояние: 10 км.


Включва:

 • Транспорт от и до град София
 • Професионален планински водач
 • Нощувка на къща за гости
 • Планинска застраховка

Не включва:

 • Лични разходи
 • Храни и напитки по време на програмата
 • Непредвидени разходи при форсмажорни обстоятелства (виж: Общи условия)

Нужна екипировка

 • Обувки – В зависимост от метеорологичната прогноза и вида на терена, обувките могат да бъдат ниски (половинки или тричетвърти). Може да си вземете сандали или леки маратонки, които да оставите в транспорта и с които да се преобуете след карая на прехода.
 • Осветление – В случай на по-ранно стъмване поради сезона или удължаване на прехода поради форсмажорни обстоятелства, всеки участник трябва да носи осветление – фенерче или челник. Предимствата на челника са повече и екипът на ТрекМания ви препоръчва да ползвате него. В допълнение на това осветлението ще ви е нужно и при приключенията част от серията КемпингМания, многодневните преходи, където в част от хижите няма ток денонощно или когато за даден връх се тръгва преди изгрев.
 • Облекло за дъжд – В зависимост от прогнозите, преходът може да се осъществи във време на дъжд или временни превалявания. За да се подсигурите комфорта и да бъдете сухи по време на пътуването, всеки участник трябва да разполага с дъждобран или водонепромукаеми яке и панталон. Добре е да помислите и за дъждобран за разница, за да сте сигурни, че вещите ви ще останат сухи. Също така може да опаковате вещите си в „суха торба“ вътре в раницата и да си оставите резервни сухи дрехи за преобличане в транспорта за преобличане след прехода.
 • Раница – при еднодневните/двудневните преходи, раницата не трябва да надвишава 40 литра или 7-10 килограма.
 • Съд за вода – Добре е всеки участник да разполага с поне 1,5 литра вода. Преди всеки преход водачът ще ви даде информация за това дали ще има от къде да се налее вода по време на прехода и с минимум колко вода да тръгнете.
 • Храна – Добре е всеки участник да разполага с храна за прехода в зависимост от това какви хранения са включени в програмата. В допълнение съветваме винаги да имате с вас енергийни храни като шоколад, локум, тахан, мед, ядки или др.
 • Облекло подходящо за сезона и съобразено с терена и прогнозата – къси/дълги удобни за трекинг панталони, тениска, полар, яке и бъфче. При съмнения с какво облекло да тръгнете на прехода, не се колебайте да се свържете с водача за съвет.
 • Гети и ръкавици – в зависимост от сезона е добре да разполагате с гети и ръкавици. Обърнете внимание, че гетите се използват не само при сняг, а и при дъжд, за да опазят краката ви сухи. Също така при очаквани ниски температури или обилен дъжд е добре да разполагате с повече от един чифт ръкавици.
 • Щеки – Щеките имат много предимства и са препоръчитителни за всички маршрути с категория динамичен и по-висока.
 • Медикаменти – препоръчително е всеки участник да има медикаменти за най-често срещаните здравни проблеми. В това число: превързочни материали, хапчета за разстройство и обезболяващи.
 • Канче, ножче и лъжичка/виличка – Винаги е добра идея да имате канче или чашка, както и прибори за хранене. Често по време на преходите имаме почивки-изненада за хапване и кафенце
Бисквитките ни помагат да ви предоставяме по-добра услуга. Използвайки нашите услуги, вие се съгласявате с нашето използване на бисквитки. Научи повече