Амбарица през зимата

Виж снимките

Връх Амбарица се издига на 2165 метра в самото начало на алпийското старопланинско било. Със своите мощни затревени склонове и обзорни ридове, спускащи се от най-високата му част, той е идеален за преходи със снегоходки в зимна Стара планина! Представяме ви едно съчетание от планински уют, хижарско гостоприемство от най-висок клас и великолепни зимни панорами към белоснежното било на Балкана. В допълнение ще посетим Троянския манастир "Успение Богородично" и прочута местна механа!


Описание (по дни)

  Заминаване от Паркинга пред Национален стадион "Васил Левски" в 07:00 часа

 • 1

  Отпътуваме за северното подножие на Балкана и долината на река Черни Осъм. Транспортът ни оставя възможно най-високо по долината и ние навлизаме в заснежените гори на Балкана. Пътеката не е лека, но изкачването няма да трае дълго и след около 3 часа достигаме хижа Амбарица. Претърпяла невероятна трансформация през последните няколко години, хижата е великолепно място за нощуване и страхотен изходен пункт към високите части на старопланинското било! Настаняване и заслужена почивка край бумтящата печка. По желание може да изкачим близкото връхче Момина могила, само на 15-тина минути от хижата и да снимаме драматичния залез над Балкана и стената от скалисти върхове извисяваща се над нас. Нощувка.

  Денивелация (+): 950 м. Денивелация (-): 0 м. Разстояние: 6 км.

 • 2

  След закуска слагаме снегоходките и поемаме по открития и обзорен рид, който ще ни отведе до върха. Изкачването ще трае между 3 и 4 часа, но всяка стъпка към върха ще ни разширява хоризонта все повече и повече и веднъж стъпили на най-високата му точка панорамата ще ни смае. Опитният планински водач дълго ще има да разказва за десетките върхове виждащи се около нас, а при хубаво време ще ви покаже Средна гора, Родопите, Витоша и Рила! Почиваме край заслончето на върха, пийваме чай, правим снимки и потегляме обратно към хижата. Тук ще имаме време да се подкрепим и да си съберем багажа преди да се спуснем към мястото за среща с транспорта. Естествено няма как да не посетим изпитана механа в подножието на планината, за да се сгреем преди да отпътуваме обратно към София.

  Денивелация (+): 680 м. Денивелация (-): 1630 м. Разстояние: 16 км.


Включва:

 • Транспорт от и до град София
 • Нощувка в хижа Амбарица
 • Професионален планински водач
 • Снегоходки (по преценка на ТрекМания)
 • Планинска застраховка

Не включва:

 • Лични разходи
 • Храни и напитки по време на програмата
 • Непредвидени разходи при форсмажорни обстоятелства (виж: Общи условия)

Нужна екипировка

 • Обувки – Обувките трябва да са високи, стабилни и непремокаеми с мембрана и в зависимост от терена и надморската височина може да се наложи да са с жлеб за котки
 • Осветление – В случай на по-ранно стъмване поради сезона или удължаване на прехода поради форсмажорни обстоятелства, всеки участник трябва да носи осветление – фенерче или челник. Предимствата на челника са повече и екипът на ТрекМания ви препоръчва да ползвате него. В допълнение на това осветлението ще ви е нужно и при многодневните преходи, където в част от хижите няма ток денонощно или когато за даден връх се тръгва преди изгрев.
 • Облекло за дъжд – В зависимост от прогнозите, преходът може да се осъществи във време на дъжд или снеговалеж. За да се подсигурите комфорта и да бъдете сухи по време на пътуването, всеки участник трябва да разполага с дъждобран или водонепромукаеми яке и панталон. Добре е да помислите и за дъждобран за разница, за да сте сигурни, че вещите ви ще останат сухи.
 • Раница – при еднодневните/двудневните преходи, раницата не трябва да надвишава 40 литра или 7-10 килограма. Имайте предвид, че зимата може да се наложи на разницата да се закачат щеки, снегоходки или пикел. Затова раницата трябва да разполага с достатъчно катарами и приспособления за закачане на допълнителна екипировка.
 • Съд за вода – Добре е всеки участник да разполага с поне 1,5 литра вода. Преди всеки преход водачът ще ви даде информация за това дали ще има от къде да се налее вода по време на прехода и с минимум колко вода да тръгнете. За зимата е добра идея да си носите термос вместо шише за вода. В него може да носите както топли течности, така и да служи като съд в който водата да не замръзва.
 • Храна – Добре е всеки участник да разполага с храна за прехода в зависимост от това какви хранения са включени в програмата. В допълнение съветваме винаги да имате с вас енергийни храни като шоколад, локум, тахан, мед, ядки или др.
 • Облекло подходящо за сезона и съобразено с терена и прогнозата –удобни ветро/водоустойчиви панталони за трекинг, термо бельо, полар, яке мембрана, пухенка и бъфче/балаклава. При съмнения с какво облекло да тръгнете на прехода, не се колебайте да се свържете с водача за съвет.
 • Гети и ръкавици – Зимата е задължително да имате гети и ръкавици. Обърнете внимание, че гетите се използват не само при сняг, а и при дъжд, за да опазят краката ви сухи. Също така при очаквани ниски температури или обилен дъжд/снеговалеж е добре да разполагате с повече от един чифт ръкавици. В зависимост от температурите и влажността може да комбинирате различните видове тъкавици – с мембрана, поларени, вълнени.
 • Щеки – Щеките са задължителни за всички преходи със снегоходки.
 • Медикаменти – препоръчително е всеки участник да има медикаменти за най-често срещаните здравни проблеми. В това число: фолио за оцеляване, превързочни материали, хапчета за разстройство и обезболяващи.
 • Котки, пикел, снегоходки – Във всички програми на ТрекМания, снегоходките са включени в цената и се осигуряват от фирмата. Котките и пикелите са лична екипировка, която всеки участник трябва да си набави сам. ТрекМания предлага котки и пикели под наем в ограничени количества. Ако някой участник има лични снегоходки, котки или пикел не е проблем да ги ползва.
 • Уормъри – това са химически грейки за крака или ръце, кото се продават във всички магазини за екипировка. Ако знаете, че ръцете и краката ви мръзнат бързо, добра идея е да се снабдите с няколко.
 • Канче, ножче и лъжичка/виличка – Винаги е добра идея да имате канче или чашка, както и прибори за хранене. Често по време на преходите имаме почивки-изненада за хапване и кафенце

 

Времето:

Бисквитките ни помагат да ви предоставяме по-добра услуга. Използвайки нашите услуги, вие се съгласявате с нашето използване на бисквитки. Научи повече