Амбарица през зимата

Виж снимките

Връх Амбарица се издига на 2165 метра в самото начало на алпийското старопланинско било. Със своите мощни затревени склонове и обзорни ридове, спускащи се от най-високата му част, той е идеален за преходи със снегоходки в зимна Стара планина! Представяме ви едно съчетание от планински уют, хижарско гостоприемство от най-висок клас и великолепни зимни панорами към белоснежното било на Балкана. В допълнение ще посетим Троянския манастир "Успение Богородично" и прочута местна механа!


Описание (по дни)

  Заминаване от Паркинга пред Национален стадион "Васил Левски" в 07:00 часа

 • 1

  Отпътуваме за северното подножие на Балкана и долината на река Черни Осъм. Транспортът ни оставя възможно най-високо по долината и ние навлизаме в заснежените гори на Балкана. Пътеката не е лека, но изкачването няма да трае дълго и след около 3 часа достигаме хижа Амбарица. Претърпяла невероятна трансформация през последните няколко години, хижата е великолепно място за нощуване и страхотен изходен пункт към високите части на старопланинското било! Настаняване и заслужена почивка край бумтящата печка. По желание може да изкачим близкото връхче Момина могила, само на 15-тина минути от хижата и да снимаме драматичния залез над Балкана и стената от скалисти върхове извисяваща се над нас. Нощувка.

  Денивелация (+): 950 м. Денивелация (-): 0 м. Разстояние: 6 км.

 • 2

  След закуска слагаме снегоходките и поемаме по открития и обзорен рид, който ще ни отведе до върха. Изкачването ще трае между 3 и 4 часа, но всяка стъпка към върха ще ни разширява хоризонта все повече и повече и веднъж стъпили на най-високата му точка панорамата ще ни смае. Опитният планински водач дълго ще има да разказва за десетките върхове виждащи се около нас, а при хубаво време ще ви покаже Средна гора, Родопите, Витоша и Рила! Почиваме край заслончето на върха, пийваме чай, правим снимки и потегляме обратно към хижата. Тук ще имаме време да се подкрепим и да си съберем багажа преди да се спуснем към мястото за среща с транспорта. Естествено няма как да не посетим изпитана механа в подножието на планината, за да се сгреем преди да отпътуваме обратно към София.

  Денивелация (+): 680 м. Денивелация (-): 1630 м. Разстояние: 16 км.


Включва:

 • Транспорт от и до град София
 • Нощувка в хижа Амбарица
 • Професионален планински водач
 • Снегоходки (по преценка на ТрекМания)
 • Планинска застраховка

Не включва:

 • Лични разходи
 • Храни и напитки по време на програмата
 • Непредвидени разходи при форсмажорни обстоятелства (виж: Общи условия)
Бисквитките ни помагат да ви предоставяме по-добра услуга. Използвайки нашите услуги, вие се съгласявате с нашето използване на бисквитки. Научи повече