Синаница и Спанополски приключения

Виж снимките

Предстоят ни три дни за истински маниаци и любители на Пиринските върхове и панорами. Ще загреем с преход до притихналото Муратово езеро и разбира се Муратов връх. Ще изпратим феноменалния залез от Спанополски чукар. Ще имаме възможност да се докоснем до остротата и неподправеността на гранитните Башлийски и Бъндеришки чукари, а за финал черешката на нашето тридневно приключение в северен Пирин ще бъде Нейно Величество Мраморната Синаница. Едва ли може да си представим по-добра комбинация за дългите почивни дни. Елате с нас, за да се потопите до безкрай в магията на Пирин!!!


Описание (по дни)

  Заминаване от Паркинга пред Национален стадион "Васил Левски" в 06:00 часа

 • 1

  Отпътуваме за хижа Вихрен. Навлизаме във високата част на Бъндеришката долина и след кратко стръмно изкачване сме вече на Муратово езеро. След кратка почивка и ново изкачване попадаме на Бъндеришката порта. Височината ни опиянява и просто не се сдържаме – поемаме към първия за деня връх – Муратов връх. Висок 2669 метра, върхът е основен орографски възел, дарен от природата със запомнящи се гледки към цели 4 циркуса! Кои са те и какви легендарни събития са станали свидетели? Ще научите от водача на групата. Следва спускане през един от циркусите и спокойно следобедно пристигане в Заслон „Спано Поле“. Отдаваме се на всички удобства на хижата, където ще прекараме следващите две нощи. В края на деня ще изкачим Спанополски чукар, за да загреем за утрешния ден. Гледките от най-високата му точка ще ни оставят без думи и след безброй снимки се връщаме обратно към заслона. Време за почивка и хапване. Нощувка.

  Денивелация (+): 1200 м. Денивелация (-): 1200 м. Разстояние: 13 км.

 • 2

  След закуска напускаме хижата и поемаме по равно преди да захапем баира. Днес ни очакват няколко емблематични върха и атрактивно ръбче, което ще ни вдигне адреналина! Но всичко по реда си… Загрявайки край Чаирските езера, изкачваме първия си връх за деня Превалски чукар. Продължаваме по Типицкото било и се отправяме към основните си цели. Започваме със склона, който ще ни отведе до Башлийски чукар. Слънцето ни предоставя възможност да направим удивителни снимки! Почиваме за кратко на върха и поемаме по най-екстремната част от днешния преход – ръбчето свързващ Башлийски и Бъндеришки чукар. Един от най-личните върхове в този район – Бъндеришки чукар ни допуска до себе си. Гледката от 2731 метра в самото сърце на Пирин е зашеметяваща! Синаница, Дончови караули, Вихрен, Тодорка, Каменица… Няма как да се изброят всички каменни гиганти, които ни обграждат. Все пак трябва да се откъснем от гледката и да започнем слизането си. Връщане до заслона по друг маршрут, където отново ще се насладим на почивката след феноменалния ден в региона на Спано поле. Време за почивка и хапване. Нощувка.

  Денивелация (+): 1300 м. Денивелация (-): 1300 м. Разстояние: 14 км.

 • 3

  Ставаме рано и след закуска поемаме към кулминацията на тридневното ни приключение. Слънцето ни огрява в гръб, а ние смело крачим към черешката на тортата, която ни предстои. Със своите 2598 метра последното ни изпитание не може да се сбърка с никой друг – Синаница! Финалното изкачване по ефектни ръбчета и стръмни склонове с гледки към долината на Струма, Централните части на Пирин и Синанишкия циркус ще ни отведе на върха. Зашеметени и вдъхновени поемаме обратно по пътя към дома. Обратно край споконите води на Муратово езеро се спускаме обратно към транспорта ни. Ще посетим и изпитано заведение, за да се разхладим и наградим с по някоя студена бира.

  Денивелация (+): 900 м. Денивелация (-): 900 м. Разстояние: 12 км.


Включва:

 • Транспорт от и до град София
 • Две нощувки в заслон Спано поле
 • Професионален планински водач
 • Планинска застраховка

Не включва:

 • Лични разходи
 • Храни и напитки по време на програмата
 • Непредвидени разходи при форсмажорни обстоятелства (виж: Общи условия)
Бисквитките ни помагат да ви предоставяме по-добра услуга. Използвайки нашите услуги, вие се съгласявате с нашето използване на бисквитки. Научи повече