С моторни шейни през ледените долини на Свалбард

Виж снимките

На Север! Това е курсът който ще държим през следващата седмица. Отправяме се към най-отдалеченото на север европейско парче земя, само на 650 километра от Северния полюс!Това е архипелагът Свалбард, известен още като Шпитцберген! Това арктическо кралство е място като никое друго на планетата – тук на никой не е позволено да умира, а сред северните му простори бродят повече полярни мечки, отколкото хора живеят на островите. И тъй като това не ни е достатъчно, ТрекМания ви отправя истинско предизвикателство – 750 км през полярната зима на моторни шейни из дивите долини и гледчери на Свалбард! Ще се докоснем до места, достъпни само през зимата, ще имаме възможност да наблюдаваме северното сияние и ще наблюдаваме полярния животински свят и недокоснати пейзажи. Всичко това в съчетание на комфортни хотели, вкусна храна и професионални водачи!


Описание (по дни)

  Заминаване от Летище София, Терминал 2 в 12:00 часа

 • 1

  Отпътуваме за Норвегия и най-северната обитаема точка на Европа – архипелага Свалбард, известен още като Шпитцберген. Островът е най-северната точка на Норвегия и се намира на половината разстояние от континентална Европа до Северния полюс! След смяната на няколко полета отлитаме за архипелага. Кацаме късно вечерта и се настаняваме в къща за гости/семеен хотел. Време е за почивка от дългия път и хапване – утре стартира уникалното ни приключение!

 • 2

  Рано сутринта, местните ни партньори ни взимат и ни трансферират до тяхната база. Тук ни очаква сериозен брифинг и разяснение на инструкциите за сигурност, както и кратък урок по управление на моторна шейна. Всеки от нас ще шофира сам, своята шейна през предстоящите ни около 750 км застинала в лед и сняг феноменална красота! Преходите са внимателно подбрани и степенувани по трудност, за да може всеки да има време и възможност да свикне с управлението на шейната и да добие увереност. Следва екипиране със специална екипировка, осигуряваща ни не само безопасност, но и топлина и комфорт – все пак ни очакват минусови температури и вятър от минимум 30-50 км в час (максимумът с който ще се движи шейната). Днес ни очаква кратък и лесен като терен преход от около 75 км, които ще преминем за 3-4 часа. Ще изследваме няколко широки и полегати ледникови долини – Тодален, Скифердален и Грьондален, пресичайки планините на югозапад от столицата Лонгиърбюен, заключени между Исфьорден и Ван Мийенфьорден. Тъй като маршрутът ни минава по северните граници на Национален парк Норденскийолд, ако имаме късмет ще можем да видим северни елени, лисици, а защо не и бели мечки! Следобед достигаме до град Баренцбург и се настаняваме в хотел. Обяд в ресторанта на хотела и кратка почивка. Следобед ще имаме време да разгледаме градът – вторият по големина на архипелага. Градът е възникнал около въгледобивната индустрия и част от мините все още се използват. Ще посетим и музеят на града, за да научим повече за историята му. Вечерта се връщаме в хотела за вечеря и нощувка.

 • 3

  Ставаме и закусваме в хотела. Днес ще направим кръгов преход и ще изследваме крайбрежието на Грьонфьорден и най-западните части на полуострова. Започваме с местността Кокеринесет, а след това се отправяме към Фесщнингсодден. Оттук достигаме Нос Старостин и малка хижа, в която някога руски трапер е прекарал 30 зими! Тук и ние ще прекараме малко време, но не за друго, а за обяд :) Продължаваме пътуването си към радиостанцията на Исфьорд, разположена на брега на Гренландско море! Оттук продължаваме през езерото Линневатнет и се връщаме обратно към Баренцбург. За деня ще пропътуваме на шейните около 100 километра, които ще ни отнемат около 6-7 часа каране. В Баренцбург ще имаме свободно време, а след това вечеря в хотела и нощувка.

 • 4

  Ставаме и закусваме в хотела. Днес ще направим кръгов преход и ще посетим ледника Фридтьовбреен. Ледника се намира в сърцето на Национален парк Норденскийолд и с повече късмет ще видим част от животинския свят на острова, облечен в зимни бели премени :) Маршрутът ни започва по долината от която достигнахме до Баренцбург – Грьондален, но скоро се отбиваме по малко нейно разклонение водещо на юг – Скардален. Тази долина ни води до Нос Мортон, където има малка хижа. Някъде тук по пътя ще направим обяд сред арктическата пустош. Следващата ни цел е впечатляващия ледник Фридтьовбреен. Правим снимки и се любуваме на величествената природа на Севера! Отпътуваме към Бретьорна и оттам към Баренцбург. За деня ще пропътуваме на шейните около 100 километра, които ще ни отнемат около 4-5 часа каране. В Баренцбург ще имаме свободно време, а след това вечеря в хотела и нощувка.

 • 5

  Днес ни очаква спокоен ден без каране на шейни в района на Баренцбург. Ще имаме възможност за две активности, които са пожелание и се доплащат. Рано преди закуска ще можем да влезем под земята във въглищната мина на Баренцбург. След това се връщаме в хотела за закуска и кратка почивка. След това ще имаме възможност да се возим на малко по традиционно превозно средство – шейни с кучешки впрягове! Обяд и вечеря в хотела и нощувка.

 • 6

  Ставаме рано и закусваме. Днес ни очаква най-дългия и предизвикателен преход за пътуването. Като начало ще се завърнем към столицата Лонгиърбюен, но по различен маршрут. Ще преминем през долините Колесдален и Фардален, които ще ни отведат до района на града. Тук ще хапнем обяда си и ще посъберем малко сили. Оттук започва интересната част! Първо ще преминем през дългата долина Адвентдален, а след това и през Сассендален. Оттук навлизаме в пределите на Национален парк Сассен-Бюнсов и се изкачваме на впечатляващата ледена шапка Асгардфонна. Тук ни предстои преминаване по ледника, чиито цепнатини все още са запълнени от зимния сняг. Достигаме Ломоносовфонна и се спускаме по ледника Норденскийолд, който ни отвежда до град Пирамиден. За деня ще пропътуваме на шейните около 230 километра, които ще ни отнемат около 8-10 часа каране. Настаняваме се в хотел в Пирамиден и се отдаваме на заслужена почивка и вечеря в ресторанта му. Нощувка.

 • 7

  Ставаме и закусваме спокойно в хотела. Преди обед ни предстои обиколка с водач из град Пирамиден. Градът е бил създаден като миньорско селище от шведите и след това е предоставен на СССР. Градът е изцяло изоставен, въпреки че в него живеят 5-6 човека, които подържат по-важните сгради и хотела. Обядваме в хотела и след това започваме следобедната обиколка със шейните из околностите на града. Ще изминем около 80-100 километра за 5-6 часа. Вечерта се връщаме в хотела за вечеря и нощувка.

 • 8

  Ставаме и закусваме в хотела. Днес ни предстои връщане към столицата на архипелага по вече познатия ни маршрут през Норденскийолд, Адвентдален и Сассендален. Ще изминем около 150 км за около 5-6 часа. Достигане в хотела/къщата за гости от първата вече и се настаняваме. Свободно време за пазаруване на сувенири и разглеждане на града. Вечеря на свободна консумация и нощувка.

 • 9

  Рано сутринта се трансферираме към летището и отлитаме към България.


Включва:

 • 6 нощувки в хотел (4 в Баренцбург и 2 в Пирамиден)
 • 2 нощувки в къщи за гости/семеен хотел в Лонгиърбюен
 • 6 закуски
 • 7 обяда (по фиксирано меню или пикник)
 • 7 вечери (по фиксирано меню)
 • Туристическа обиколка с водач из Баренцбург и Пирамиден
 • Моторна шейна
 • Екипировката за шейната според сезона – топли костюми, обувки, ръкавици и каска
 • Посещение на музея в Баренцбург
 • Местен професионален водач
 • Български водач
 • Местна застраховка покриваща издирване и спасяване
 • Медицинска застраховка на стойност 15 000 лв

Не включва:

 • Полетите София-Свалбард-София
 • Нощувки в Осло преди и след програмата ако полетите го налагат
 • Напитки и храна извън описаната в програмата
 • Посещение на въгледобивната мина в Баренцбург и тура с кучешките впрягове.
 • Бакшиши, Лични разходи, Разходи при напускане на програмата по време на пътуването
 • Непредвидени разходи при форсмажорни обстоятелства (виж: Общи условия)
 •  

Нужна екипировка

 • Обувки – Обувките трябва да са високи, стабилни и непремокаеми с мембрана и в зависимост от терена и надморската височина може да се наложи да са с жлеб за котки
 • Осветление – В случай на по-ранно стъмване поради сезона или удължаване на прехода поради форсмажорни обстоятелства, всеки участник трябва да носи осветление – фенерче или челник. Предимствата на челника са повече и екипът на ТрекМания ви препоръчва да ползвате него. В допълнение на това осветлението ще ви е нужно и при многодневните преходи, където в част от хижите няма ток денонощно или когато за даден връх се тръгва преди изгрев.
 • Облекло за дъжд – В зависимост от прогнозите, преходът може да се осъществи във време на дъжд или снеговалеж. За да се подсигурите комфорта и да бъдете сухи по време на пътуването, всеки участник трябва да разполага с дъждобран или водонепромукаеми яке и панталон. Добре е да помислите и за дъждобран за разница, за да сте сигурни, че вещите ви ще останат сухи.
 • Раница – при еднодневните/двудневните преходи, раницата не трябва да надвишава 40 литра или 7-10 килограма. Имайте предвид, че зимата може да се наложи на разницата да се закачат щеки, снегоходки или пикел. Затова раницата трябва да разполага с достатъчно катарами и приспособления за закачане на допълнителна екипировка.
 • Съд за вода – Добре е всеки участник да разполага с поне 1,5 литра вода. Преди всеки преход водачът ще ви даде информация за това дали ще има от къде да се налее вода по време на прехода и с минимум колко вода да тръгнете. За зимата е добра идея да си носите термос вместо шише за вода. В него може да носите както топли течности, така и да служи като съд в който водата да не замръзва.
 • Храна – Добре е всеки участник да разполага с храна за прехода в зависимост от това какви хранения са включени в програмата. В допълнение съветваме винаги да имате с вас енергийни храни като шоколад, локум, тахан, мед, ядки или др.
 • Облекло подходящо за сезона и съобразено с терена и прогнозата –удобни ветро/водоустойчиви панталони за трекинг, термо бельо, полар, яке мембрана, пухенка и бъфче/балаклава. При съмнения с какво облекло да тръгнете на прехода, не се колебайте да се свържете с водача за съвет.
 • Гети и ръкавици – Зимата е задължително да имате гети и ръкавици. Обърнете внимание, че гетите се използват не само при сняг, а и при дъжд, за да опазят краката ви сухи. Също така при очаквани ниски температури или обилен дъжд/снеговалеж е добре да разполагате с повече от един чифт ръкавици. В зависимост от температурите и влажността може да комбинирате различните видове тъкавици – с мембрана, поларени, вълнени.
 • Щеки – Щеките са задължителни за всички преходи със снегоходки.
 • Медикаменти – препоръчително е всеки участник да има медикаменти за най-често срещаните здравни проблеми. В това число: фолио за оцеляване, превързочни материали, хапчета за разстройство и обезболяващи.
 • Котки, пикел, снегоходки – Във всички програми на ТрекМания, снегоходките са включени в цената и се осигуряват от фирмата. Котките и пикелите са лична екипировка, която всеки участник трябва да си набави сам. ТрекМания предлага котки и пикели под наем в ограничени количества. Ако някой участник има лични снегоходки, котки или пикел не е проблем да ги ползва.
 • Уормъри – това са химически грейки за крака или ръце, кото се продават във всички магазини за екипировка. Ако знаете, че ръцете и краката ви мръзнат бързо, добра идея е да се снабдите с няколко.
 • Канче, ножче и лъжичка/виличка – Винаги е добра идея да имате канче или чашка, както и прибори за хранене. Често по време на преходите имаме почивки-изненада за хапване и кафенце

 

Бисквитките ни помагат да ви предоставяме по-добра услуга. Използвайки нашите услуги, вие се съгласявате с нашето използване на бисквитки. Научи повече