Полските Татри – Риси, Кози Виерх и шеметния скален ръб Орла Перч

Виж снимките

Свикнали сме да свързваме Карпатите само с Румъния, но техните дялове се простират на територията на цели 7 държави. Отправяме се към най-високия от всичките дялове, прочути като Татри! Ще отидем обаче не къде да е, а Полските Татри – домът на най-коравите зимни алпинисти и люлка на зимния Хималаизъм! Започваме са изкачването на най-високия връх на Полша – връх Риси, ще прекараме две вечери край изумрудените езера на Морские око! Ще изкачим връх Хруби Штит и ще се спуснем в рая на долината на Петте езера и ще дръзнем да преминем по шеметната Орла Перч – Пътят на орлите! За финал ще стъпим на връх Гиевонт и ще разгледаме Закопане. Не пропускай да се включиш в най-якото приключение в Татрите!


Описание (по дни)

  Заминаване от Паркинга пред Национален стадион "Васил Левски" в 06:00 часа

 • 1

  Сутринта отлитаме за Виена - оттук Татрите са ни само на 4 часа. В ранния следобед достигаме до вратата към Татрите – Закопане и се настаняваме в къща за гости. Време за разглеждане на градчето (каквото не успеем да видим този ден, ще разгледаме по време на следващата ни нощувка в града). За вечеря ще опитаме прочутата и питателна полска кухня – очакват ни сериозни преходи и ще трябва да съберем сили :) Нощувка

  Денивелация (+): 500 м. Денивелация (-): 100 м. Разстояние: 7 км.

 • 2

  Ранно ставане, стягаме раниците за 4 нощувки в планината и след кратък трансфер се озоваваме на входа на Татранския национален парк. До хижа Морские око ни очаква 400 метра полегат широк път, който ще минем за под 2 часа. Настаняваме се, оставяме си раниците и се отправяме на разходка. В зависимост от времето ще се изкачим или до Чалюбинската порта или портата под Менгушовски щит, като и от двете се открива страхотна гледка към словашката страна на планината и към Менгушевската и Копровата долина. Нощувка в хижата Морские око.

  Денивелация (+): 1100 м. Денивелация (-): 1100 м. Разстояние: 7 км.

 • 3

  Ранно ставане и оставяне на основния багаж в хижата. Днес ще посветим денят на най-високия връх на Полша – връх Риси. Изкачването започва плавно по Долината на Рибен поток, преминаваме последователно покрай езерото Морские око, а след това и покрай Черното езеро под Риси и „захапваме“ стръмната част от пътеката. След около 3 часа от напускане на бреговете на последното езеро, стъпваме на най-високата полска точка – връх Риси. Невъзможно е да опишем думи цялата панорама от върхове край нас, не само защото са стотици, но и защото са на полски :) Правим снимки, почиваме се и се спускаме обратно. Следобеда ще прекараме покрай бреговете на езерата, събирайки сили за следващия ден.

  Денивелация (+): 850 м. Денивелация (-): 590 м. Разстояние: 8 км.

 • 4

  Днес ни предстои преминаване през Шпигласовата порта и спускане в Долината на Петте Езера. Пътеката ни започва да се изкачва постепенно над езерото Морские око, а след това на няколко серпентини достига портата. Оставяме раниците и се отправяме към близкия връх Хруби Штит. Наслаждаваме се на страхотната панорама край нас – в краката ни са три от най-красивите долини в цялата планина! Оттук следва спускане до хижата а Петте езера. Настаняваме се и се отдаваме на заслужена почивка – утре ни очаква най-сериозната част от приключението ни.

  Денивелация (+): 850 м. Денивелация (-): 590 м. Разстояние: 8 км.

 • 5

  Много ранно ставане – Пътеката на Орлите ни зове! Този ден е екстремен и е подходящ за отлично подготвени планина, всеки който не е достатъчно добре подготвен, може да остане в долината на хижата за лежерна разходка. Започваме с изкачването до билото на скалистия рид. Оттук последователно траверсираме Малки Кози Виерх и стъпваме на същинския Кози Виерх (като нашата Малка и Голяма Каменица) Интересната част на пътеката обаче тепърва предстои! С помощта на железни вериги, стълби и парапети ще преминем по поредица от гранитни скални жандарми, преодолявайки целият скален ръб до Велики Вольожин. Оттук се спускаме обратно до хижата за заслужена почивка и последна нощувка в планината.

  Денивелация (+): 1000 м. Денивелация (-): 1000 м. Разстояние: 11 км.

 • 6

  Днес се спускаме по долината Розтоки до мястото за среща с транспорта. След кратък трансфер, вече сме настанени в уютна къща за гости, за да се порадваме на лукса на цивилизацията :) Следобед ще се разходим отново из Закопане и ще се поглезим с бира, сувенири и вкусна храна. Нощувка.

  Денивелация (+): 50 м. Денивелация (-): 750 м. Разстояние: 7 км.

 • 7

  Днес е последният ни преход в планината. Качваме се на буса и скоро се озоваваме на лифтовата станция под Татранското било. Лифта ни отвежда директно на близо 2000 метра и на котата на Каспрови виерх. От него поемаме на запад и по сравнително равното било се отправяме към връх Гиевонт. Разположението на билото ни предоставя страхотни гледки, а самият Гиевонт се издига встрани от него като гигантска скална крепост. Ние обаче ще го изкачим по лесния маршрут, преминаващ през поляни и къси сипеи, а веднъж застанали на върха, пред нас ще се разкрие феноменалното Татранско било. Правим почивка и снимки, хапваме и се отправяме обратно към лифта и Закопане за последна нощувка.

  Денивелация (+): 600 м. Денивелация (-): 600 м. Разстояние: 12 км.

 • 8

  Отпътуваме по вече познатия ни път обратно към Виена. След около 4 часа сме на летището и излитаме за България.


Включва:

 • Транспорт съобразно описаната програма
 • 3 нощувки в семейни хотели/къщи за гости (двойни/тройни стаи)
 • 4 нощувки в хижа
 • Нужната виа-ферата екипировка 
 • Застраховка „Асистанс при пътуване в чужбина“

Не включва:

 • Самолетни билети София – Виена – София
 • Храна по време на екскурзията
 • Лифтове и входове за националния парк
 • Такси за посещение на туристически обекти, музеи , забележителности
 • Бакшиши, лични разходи, Разходи при напускане на програмата по време на пътуването
 • Непредвидени разходи при форсмажорни обстоятелства (виж: Общи условия)

Нужна екипировка

 • Обувки – В зависимост от метеорологичната прогноза и вида на терена, обувките могат да бъдат ниски (половинки или тричетвърти). Може да си вземете сандали или леки маратонки, които да оставите в транспорта и с които да се преобуете след карая на прехода.
 • Осветление – В случай на по-ранно стъмване поради сезона или удължаване на прехода поради форсмажорни обстоятелства, всеки участник трябва да носи осветление – фенерче или челник. Предимствата на челника са повече и екипът на ТрекМания ви препоръчва да ползвате него. В допълнение на това осветлението ще ви е нужно и при приключенията част от серията КемпингМания, многодневните преходи, където в част от хижите няма ток денонощно или когато за даден връх се тръгва преди изгрев.
 • Облекло за дъжд – В зависимост от прогнозите, преходът може да се осъществи във време на дъжд или временни превалявания. За да се подсигурите комфорта и да бъдете сухи по време на пътуването, всеки участник трябва да разполага с дъждобран или водонепромукаеми яке и панталон. Добре е да помислите и за дъждобран за разница, за да сте сигурни, че вещите ви ще останат сухи. Също така може да опаковате вещите си в „суха торба“ вътре в раницата и да си оставите резервни сухи дрехи за преобличане в транспорта за преобличане след прехода.
 • Раница – при еднодневните/двудневните преходи, раницата не трябва да надвишава 40 литра или 7-10 килограма.
 • Съд за вода – Добре е всеки участник да разполага с поне 1,5 литра вода. Преди всеки преход водачът ще ви даде информация за това дали ще има от къде да се налее вода по време на прехода и с минимум колко вода да тръгнете.
 • Храна – Добре е всеки участник да разполага с храна за прехода в зависимост от това какви хранения са включени в програмата. В допълнение съветваме винаги да имате с вас енергийни храни като шоколад, локум, тахан, мед, ядки или др.
 • Облекло подходящо за сезона и съобразено с терена и прогнозата – къси/дълги удобни за трекинг панталони, тениска, полар, яке и бъфче. При съмнения с какво облекло да тръгнете на прехода, не се колебайте да се свържете с водача за съвет.
 • Гети и ръкавици – в зависимост от сезона е добре да разполагате с гети и ръкавици. Обърнете внимание, че гетите се използват не само при сняг, а и при дъжд, за да опазят краката ви сухи. Също така при очаквани ниски температури или обилен дъжд е добре да разполагате с повече от един чифт ръкавици.
 • Щеки – Щеките имат много предимства и са препоръчитителни за всички маршрути с категория динамичен и по-висока.
 • Медикаменти – препоръчително е всеки участник да има медикаменти за най-често срещаните здравни проблеми. В това число: превързочни материали, хапчета за разстройство и обезболяващи.
 • Канче, ножче и лъжичка/виличка – Винаги е добра идея да имате канче или чашка, както и прибори за хранене. Често по време на преходите имаме почивки-изненада за хапване и кафенце
Бисквитките ни помагат да ви предоставяме по-добра услуга. Използвайки нашите услуги, вие се съгласявате с нашето използване на бисквитки. Научи повече