Тимфи и Смоликас - Красавиците на Загори

Виж снимките

Планинската област Загори е една от най-живописните в цяла Гърция. Тук верига на Пинд се пресича от дълбоки стотици метри каньони, кристални реки се вият из карстовия терен, а десетки планини издигат величествени върхове, подобни на скални крепости! Цялата местност от въздуха изглежда непроходима, но хората са прехвърлили над реките древни каменни мостове, основали са китни села и са прекарали страхотни пътечки и до най-трудно достъпните места! В този планински рай изпъкват две планини - Тимфи, вероятно най-красивата в страната и Смоликас – втората по височина планина в цяла Гърция! Елате на едно великолепно приключение, съчетаващо в себе си най-високите върхове на планините, вероятно най-дълбокия каньон в Европа – Викос и домашно гостоприемство и храна! Загори ви очаква!


Описание (по дни)

  Заминаване от Паркинга пред Национален стадион "Васил Левски" в 06:30 часа

 • 1

  Отпътуваме за Йоанина и в ранния предиобяд сме на брега на езерото Памвотида, на чиито брегове се намира  града. Оттук навлизаме в сърцето на района Загори и следобеда ще посветим на разглеждането на средновековните мостове свързвали селата в този някога трудно достъпен район. За финал опитният ни водач, познаващ района отлично, ще ни отведе на панорамна площадка разположена на самия ръб на най-дълбокия каньон в Европа и според някои в целия свят – Викос. Заставайки на самия ръб на хилядаметровата пропаст дъхът ни спира! Изпращаме залеза от това изумително място и се отправяме към уютна къща за гости, където ще ни нагостят с домашно приготвени гръцки ястия и ще и посрещнат с българско гостоприемство J

 • 2

  Сутринта отново се отправяме към ръба на каньона. Започваме денят си с разходка и китното селце Монодендри. Ще пийнем гръцко кафе на под многовековния чинар в центъра на площада, ще се разходим из малките криви кълдъръмени улички и ще посетим скрития от хорски очи манастир Света Параскева. Манастира е всечен в самата скала, пропадаща стотици метри към дъното на каньона. Следва посещение на известна панорамна площадка, разположена над селото от която ще имаме възможност отново да видим каньона в цялото му величие. В допълнение на това обаче пред нас ще се разкрие една нова и запленяваща гледка – тази към високите върхове на планината Тимфи и зелените пасища в подножието им! Не ни сдържа и се отправяме право към тях! Преходът ни ще започне от малкото селце Микро Папинго, в подножието на извисяващата се над нас западна сетна на връх Астрака. След около 3 часа достигаме хижа Астрака и се настаняваме. Хапваме на верандата на хижата с гледка към почервенелия от залеза връх Астрака и езерото Ксеролимни  шитнало се в краката ни.

  Денивелация (+): 950 м. Денивелация (-): 0 м. Разстояние: 5 км.

 • 3

  Ставаме рано – днес ще изкачим най-високия връх в планината. След кратко слизане до езерото Ксеролимни, започваме да се провираме през удивителен лабиринт. Изваяни от водата варовикови скали с причудливи форми се редуват с зелени поляни осеяни със стотици цъфнали  в най-различни цветове цветя. Ще видим и множество фосили, останки от отминали епохи и така неусетно ще достигнем до седловината преди върха. От ръба на билото, ще се открие панорама към втората по височина планина в Гърция – Смоликас и на този впечатляващ фон изминаваме последните метри преди върха. Връх Гамила (2497 метра) и неговите панорами ще ни оставят зашеметени. Десетки планини и върхове ни заобикалят , в краката ни зее бездната на каньона Ааос, а ние пийваме традиционните кафе или чай... Идилия! Спускаме се обратно към хижата, като за всички които имат сили сме приготвили допълнителна изненада - ще посетим езерото Драколимни и ще научим тайната на името му ! Езерото се намира само на няколко метра от изсечените като от гигантски нож отвесни стени на планината, пропадащи към каньона Ааос. Гледката е уникална и на малко други места в Европа, може да видите нещо подобно. Връщаме се в хижата и се отдаваме на заслужена почивка.

  Денивелация (+): 1200 м. Денивелация (-): 1200 м. Разстояние: 14 км.

 • 4

  След закуска, стягаме раниците и поемаме отново към върховете. Днес ще изкачим величествения каменен масив Астрака, обграден почти отвсякъде с непристъпни скални стени и кули и привличащ погледите ни още от ден 1! Ще поемем по скътана пътека, която по полегат склон ни изкачва до тревистото му било, дом да стада от десетки диви кози. Ще направим обзорен преход по ръба на скалния масив, наслаждавайки се на гледките от шеметните му отвеси, докато спокойно ходим по зелените му върхови поляни. Спускаме до мястото за среща с транспорта. Следобед ще имаме възможност да навлезем в сърцето на каньона Викос и ще направим рафтинг по кристалните му води, ако времето го позволява. Вечерта достигаме познатата ни къща за гости за заслужена почивка и нощувка.

  Денивелация (+): 700 м. Денивелация (-): 1600 м. Разстояние: 13 км.

 • 5

  Ставаме рано и се отправяме към втората по височина планина в цяла Гърция – Смоликас. Гледана отдалеч, планината напомня на конуса на угаснал вулкан, а в наглед безплодните склонове на върха ѝ се гуши кристално езеро, дом на алпийски тритони. След двучасов трансфер сме вече на пътеката, която се вие през вековни мурови гори, огласяни от звънците на пасящите наоколо овце. Скоро излизаме на откритите склонове на планината и не след дълго и до бреговете на езерото Драколимни (както вече познатото ни езеро от Тимфи). Правим кратка почивка и събираме сили за финалното и най-стръмно изкачване – още малко повече от километър и сме на втората най-висока планина в Гърция – Смоликас. Оттук се отрива феноменален изглед към северните стени на Тимфи, на които стъпихме само преди дни! Правим снимки, почиваме и потегляме надолу към мястото за среща с буса, който ще ни отведе отново до къщата за гости. Нощувка.

  Денивелация (+): 1000 м. Денивелация (-): 1000 м. Разстояние: 13 км.

 • 6

  Ставаме и закусваме. Отпътуваме за Йоанина, където ще посетим една от големите забележителности в района – пещерата Перама. Оттук отпътуваме за София. Пристигане в София около 19:00 часа.


Включва:

 • Транспорт съобразно описаната програма
 • 3 нощувки в семейни хотели/ къщи за гости
 • 2 нощувка в хижи
 • Професионален български планински водач
 • Всички разходи на водача
 • Застраховка „Асистанс при пътуване в чужбина“

Не включва:

 • Храна по време на екскурзията
 • Такси за посещение на туристически обекти, музеи, забележителности и Рафтинг
 • Бакшиши, Лични разходи, разходи при напускане на програмата по време на пътуването
 • Непредвидени разходи при форсмажорни обстоятелства (виж: Общи условия)

Нужна екипировка

 • Обувки – В зависимост от метеорологичната прогноза и вида на терена, обувките могат да бъдат ниски (половинки или тричетвърти). Може да си вземете сандали или леки маратонки, които да оставите в транспорта и с които да се преобуете след карая на прехода.
 • Осветление – В случай на по-ранно стъмване поради сезона или удължаване на прехода поради форсмажорни обстоятелства, всеки участник трябва да носи осветление – фенерче или челник. Предимствата на челника са повече и екипът на ТрекМания ви препоръчва да ползвате него. В допълнение на това осветлението ще ви е нужно и при приключенията част от серията КемпингМания, многодневните преходи, където в част от хижите няма ток денонощно или когато за даден връх се тръгва преди изгрев.
 • Облекло за дъжд – В зависимост от прогнозите, преходът може да се осъществи във време на дъжд или временни превалявания. За да се подсигурите комфорта и да бъдете сухи по време на пътуването, всеки участник трябва да разполага с дъждобран или водонепромукаеми яке и панталон. Добре е да помислите и за дъждобран за разница, за да сте сигурни, че вещите ви ще останат сухи. Също така може да опаковате вещите си в „суха торба“ вътре в раницата и да си оставите резервни сухи дрехи за преобличане в транспорта за преобличане след прехода.
 • Раница – при еднодневните/двудневните преходи, раницата не трябва да надвишава 40 литра или 7-10 килограма.
 • Съд за вода – Добре е всеки участник да разполага с поне 1,5 литра вода. Преди всеки преход водачът ще ви даде информация за това дали ще има от къде да се налее вода по време на прехода и с минимум колко вода да тръгнете.
 • Храна – Добре е всеки участник да разполага с храна за прехода в зависимост от това какви хранения са включени в програмата. В допълнение съветваме винаги да имате с вас енергийни храни като шоколад, локум, тахан, мед, ядки или др.
 • Облекло подходящо за сезона и съобразено с терена и прогнозата – къси/дълги удобни за трекинг панталони, тениска, полар, яке и бъфче. При съмнения с какво облекло да тръгнете на прехода, не се колебайте да се свържете с водача за съвет.
 • Гети и ръкавици – в зависимост от сезона е добре да разполагате с гети и ръкавици. Обърнете внимание, че гетите се използват не само при сняг, а и при дъжд, за да опазят краката ви сухи. Също така при очаквани ниски температури или обилен дъжд е добре да разполагате с повече от един чифт ръкавици.
 • Щеки – Щеките имат много предимства и са препоръчитителни за всички маршрути с категория динамичен и по-висока.
 • Медикаменти – препоръчително е всеки участник да има медикаменти за най-често срещаните здравни проблеми. В това число: превързочни материали, хапчета за разстройство и обезболяващи.
 • Канче, ножче и лъжичка/виличка – Винаги е добра идея да имате канче или чашка, както и прибори за хранене. Често по време на преходите имаме почивки-изненада за хапване и кафенце
Бисквитките ни помагат да ви предоставяме по-добра услуга. Използвайки нашите услуги, вие се съгласявате с нашето използване на бисквитки. Научи повече