Зимно от Иван Вазов до Мальовица

Виж снимките

Един класически зимен преход, който ще ни даде най-доброто от Рила планина. Ще преминем край Седемте езера покрити със снежен юрган, ще имаме възможност да изкачим скалния страж на циркуса – Харамията и ще пренощуваме в магичното Голямо Пазар дере в уютната хижа Иван Вазов. Но най-доброто от уикенда тепърва предстои! Ще направим зимен траверс през Додов връх, Мермерите и ще се изкачим до издигащия се над Мальовишката долина личен връх – Мальовица!


Описание (по дни)

  Заминаване от Паркинга пред Национален стадион "Васил Левски" в 07:00 часа

 • 1

  Отпътуваме за Паничище. Пристигане на долна лифтова станция и трансфер с лифта до хижа Рилски езера. Слагаме снегоходките и потегляме към хижа Иван Вазов. Ще преминем през хижа Седемте езера, ще се изкачим до седловината под връх Харамията и ще навлезем в циркуса на Чанаците. При хубаво време и добра кондиция на групата ще изкачим и връх Харамията, издигащ се над циркуса на Седемте езера. От Чанаците следва изкачване до Раздела и финално спускане до хижа Иван Вазов. Настаняване и заслужена почивка край бумтящата печка. Нощувка.

  Денивелация (+): 700 м. Денивелация (-): 400 м. Разстояние: 8 км.

 • 2

  Ранно ставане – очаква ни сериозен зимен преход през една от най-красивите части на Северозападна Рила. Последователно ще изкачим върховете Дамга (Вазов връх), Додов връх и Мермерите. Панорамите, откриващи се във всички посоки и шеметните долини, които обграждат билото, ще ни оставят без дъх! Следва финално за деня стръмно изкачване и вече сме на втория по височина връх в този дял на планината – връх Мальовица. Време за почивка и снимки към виждащата се като на длан алпийска част на Рила! Спускане до мястото за среща с транспорта и отпътуване към одобрена механа в подножието на планината, за да се сгреем преди да се приберем обратно в София.

  Денивелация (+): 850 м. Денивелация (-): 1550 м. Разстояние: 16 км.


Включва:

 • Транспорт от и до град София
 • Нощувка в хижа Иван Вазов
 • Професионален планински водач
 • Снегоходки (по преценка на ТрекМания)
 • Планинска застраховка

Не включва:

 • Лични разходи,  Храни и напитки по време на програмата
 • Непредвидени разходи при форсмажорни обстоятелства (виж: Общи условия)

Нужна екипировка

 • Обувки – Обувките трябва да са високи, стабилни и непремокаеми с мембрана и в зависимост от терена и надморската височина може да се наложи да са с жлеб за котки
 • Осветление – В случай на по-ранно стъмване поради сезона или удължаване на прехода поради форсмажорни обстоятелства, всеки участник трябва да носи осветление – фенерче или челник. Предимствата на челника са повече и екипът на ТрекМания ви препоръчва да ползвате него. В допълнение на това осветлението ще ви е нужно и при многодневните преходи, където в част от хижите няма ток денонощно или когато за даден връх се тръгва преди изгрев.
 • Облекло за дъжд – В зависимост от прогнозите, преходът може да се осъществи във време на дъжд или снеговалеж. За да се подсигурите комфорта и да бъдете сухи по време на пътуването, всеки участник трябва да разполага с дъждобран или водонепромукаеми яке и панталон. Добре е да помислите и за дъждобран за разница, за да сте сигурни, че вещите ви ще останат сухи.
 • Раница – при еднодневните/двудневните преходи, раницата не трябва да надвишава 40 литра или 7-10 килограма. Имайте предвид, че зимата може да се наложи на разницата да се закачат щеки, снегоходки или пикел. Затова раницата трябва да разполага с достатъчно катарами и приспособления за закачане на допълнителна екипировка.
 • Съд за вода – Добре е всеки участник да разполага с поне 1,5 литра вода. Преди всеки преход водачът ще ви даде информация за това дали ще има от къде да се налее вода по време на прехода и с минимум колко вода да тръгнете. За зимата е добра идея да си носите термос вместо шише за вода. В него може да носите както топли течности, така и да служи като съд в който водата да не замръзва.
 • Храна – Добре е всеки участник да разполага с храна за прехода в зависимост от това какви хранения са включени в програмата. В допълнение съветваме винаги да имате с вас енергийни храни като шоколад, локум, тахан, мед, ядки или др.
 • Облекло подходящо за сезона и съобразено с терена и прогнозата –удобни ветро/водоустойчиви панталони за трекинг, термо бельо, полар, яке мембрана, пухенка и бъфче/балаклава. При съмнения с какво облекло да тръгнете на прехода, не се колебайте да се свържете с водача за съвет.
 • Гети и ръкавици – Зимата е задължително да имате гети и ръкавици. Обърнете внимание, че гетите се използват не само при сняг, а и при дъжд, за да опазят краката ви сухи. Също така при очаквани ниски температури или обилен дъжд/снеговалеж е добре да разполагате с повече от един чифт ръкавици. В зависимост от температурите и влажността може да комбинирате различните видове тъкавици – с мембрана, поларени, вълнени.
 • Щеки – Щеките са задължителни за всички преходи със снегоходки.
 • Медикаменти – препоръчително е всеки участник да има медикаменти за най-често срещаните здравни проблеми. В това число: фолио за оцеляване, превързочни материали, хапчета за разстройство и обезболяващи.
 • Котки, пикел, снегоходки – Във всички програми на ТрекМания, снегоходките са включени в цената и се осигуряват от фирмата. Котките и пикелите са лична екипировка, която всеки участник трябва да си набави сам. ТрекМания предлага котки и пикели под наем в ограничени количества. Ако някой участник има лични снегоходки, котки или пикел не е проблем да ги ползва.
 • Уормъри – това са химически грейки за крака или ръце, кото се продават във всички магазини за екипировка. Ако знаете, че ръцете и краката ви мръзнат бързо, добра идея е да се снабдите с няколко.
 • Канче, ножче и лъжичка/виличка – Винаги е добра идея да имате канче или чашка, както и прибори за хранене. Често по време на преходите имаме почивки-изненада за хапване и кафенце

 

Бисквитките ни помагат да ви предоставяме по-добра услуга. Използвайки нашите услуги, вие се съгласявате с нашето използване на бисквитки. Научи повече