Връх Дено, Студени рид и Тъмното езеро

Виж снимките

ТрекМания ви кани на един уникален преход до най-високия масив на Балканите – Мусаленския, където верни на традицията си ще ви запознаем с диви и рядко посещавани райони! Отправяме се към кота 2790 метра – най-високата точка на връх Дено! Ще посетим скалния феномен Сфинкса и ще се спуснем по уединения Студени рид! В допълнение на панорамното изкачване ще имаме възможност да зърнем потайното Тъмно езеро и да обходим бреговете на Саръгьолските езера! Една непозната Рила ни зове!


Описание (по дни)

  Заминаване от Паркинга пред Национален стадион "Васил Левски" в 07:00 часа

 • 1

  Отпътуваме за Боровец и долната лифтова станция. Пристигаме в курорта и след кратък трансфер с лифта се озоваваме на връх Ястребец и 2369 метра над шума и забързания град. Слагаме раниците на гръб и започваме плавно траверсиране на Макуджиците до хижа Мусала. Тук ще починем преди да започнем с изкачването си за деня. Първоначално поемаме по пътеката за хижа Чакър войвода, но съвсем скоро я напускаме и по обзорен рид се изкачваме до връх Дено. Макар и само на два километра от най-високия връх на Балканите, високата 2790 метра кота рядко бива посещавана от планинарите и често оставя в сянката на Мусала. Панорамите от нея обаче са достойни дори и за Балканския първенец! Цяла източна Рила се простира пред нас като на длан, над нас доминира скалният Мусаленски масив, на запад изпъкват каменните чела на двата Скакавица, а на север гледката трудно може да се опише в няколко реда! От върха поемаме към седловината му с Иречек и скоро достигаме скалното образувания Сфинкса. Правим снимки и се отправяме към отдалечения Студени рид и Тъмното езеро – приказно красиво езеро, потънало в тишина и място за водопой на множеството диви кози в района. Оттук поемаме обратно към хижа Мусала и от нея се отправяме към Боровец. Спускаме се до мястото за среща с транспорта и отпътуваме за София. Разбира се, няма да пропуснем да посетим местно заведение и да полеем успешното изкачване!

  Денивелация (+): 700 м. Денивелация (-): 700 м. Разстояние: 13 км.


Включва:

 • Транспорт от и до град София
 • Професионален планински водач
 • Планинска застраховка

Не включва:

 • Двупосочен билет за лифт
 • Лични разходи, Храни и напитки по време на програмата
 • Непредвидени разходи при форсмажорни обстоятелства (виж: Общи условия)

 

Нужна екипировка

 • Обувки – В зависимост от метеорологичната прогноза и вида на терена, обувките могат да бъдат ниски (половинки или тричетвърти). Може да си вземете сандали или леки маратонки, които да оставите в транспорта и с които да се преобуете след карая на прехода.
 • Осветление – В случай на по-ранно стъмване поради сезона или удължаване на прехода поради форсмажорни обстоятелства, всеки участник трябва да носи осветление – фенерче или челник. Предимствата на челника са повече и екипът на ТрекМания ви препоръчва да ползвате него. В допълнение на това осветлението ще ви е нужно и при приключенията част от серията КемпингМания, многодневните преходи, където в част от хижите няма ток денонощно или когато за даден връх се тръгва преди изгрев.
 • Облекло за дъжд – В зависимост от прогнозите, преходът може да се осъществи във време на дъжд или временни превалявания. За да се подсигурите комфорта и да бъдете сухи по време на пътуването, всеки участник трябва да разполага с дъждобран или водонепромукаеми яке и панталон. Добре е да помислите и за дъждобран за разница, за да сте сигурни, че вещите ви ще останат сухи. Също така може да опаковате вещите си в „суха торба“ вътре в раницата и да си оставите резервни сухи дрехи за преобличане в транспорта за преобличане след прехода.
 • Раница – при еднодневните/двудневните преходи, раницата не трябва да надвишава 40 литра или 7-10 килограма.
 • Съд за вода – Добре е всеки участник да разполага с поне 1,5 литра вода. Преди всеки преход водачът ще ви даде информация за това дали ще има от къде да се налее вода по време на прехода и с минимум колко вода да тръгнете.
 • Храна – Добре е всеки участник да разполага с храна за прехода в зависимост от това какви хранения са включени в програмата. В допълнение съветваме винаги да имате с вас енергийни храни като шоколад, локум, тахан, мед, ядки или др.
 • Облекло подходящо за сезона и съобразено с терена и прогнозата – къси/дълги удобни за трекинг панталони, тениска, полар, яке и бъфче. При съмнения с какво облекло да тръгнете на прехода, не се колебайте да се свържете с водача за съвет.
 • Гети и ръкавици – в зависимост от сезона е добре да разполагате с гети и ръкавици. Обърнете внимание, че гетите се използват не само при сняг, а и при дъжд, за да опазят краката ви сухи. Също така при очаквани ниски температури или обилен дъжд е добре да разполагате с повече от един чифт ръкавици.
 • Щеки – Щеките имат много предимства и са препоръчитителни за всички маршрути с категория динамичен и по-висока.
 • Медикаменти – препоръчително е всеки участник да има медикаменти за най-често срещаните здравни проблеми. В това число: превързочни материали, хапчета за разстройство и обезболяващи.
 • Канче, ножче и лъжичка/виличка – Винаги е добра идея да имате канче или чашка, както и прибори за хранене. Често по време на преходите имаме почивки-изненада за хапване и кафенце

Времето:

Бисквитките ни помагат да ви предоставяме по-добра услуга. Използвайки нашите услуги, вие се съгласявате с нашето използване на бисквитки. Научи повече