Трите Каи и Бегликташ – На море през пролетта!

Виж снимките

Представяме ви едно нестандартно приключение, което ще ни отведе до две красиви и рядко посещавани места от планинарите! Ще започнем с един зареждащ преход по пътеката на Трите Каи, стана популярна основно сред бегачите. Ние обаче ще се разходим лежерно по нея, преминавайки последователно през най-високата Коджакая, ще стъпим на средната Ортакая и ще се насладим на гледки от най-ниската – Учкая. Този преход потайните кътчета на Източна Стара планина, ще ни позволи да се докоснем до нестандартни гледки и прекрасни местенца от крайбрежието на язовир Цонево. На следващия ден ще се отправим към един от мистичните центрове в България – Бегликташ! Ще направим цялостна обиколка на района, преминавайки през Лъвската глава, Долмените, Балансирания камък, Юнашкото Корито, залива Света Параскева, Маслен Нос и разбира се, централния светилищен комплекс! Всичко това ще съчетаем с вкусна морска храна в Бургас и посещение на Природозащитния център и място за наблюдение на птици – „Пода“!


Описание (по дни)

  Заминаване от Паркинга пред Национален стадион "Васил Левски" в 10:30 часа

 • 1

  Тръгваме късно - днес нямаме за къде да бързаме. Очакват ни 400 км магистрала, а след пристигането в района на Дъскотна ще се разходим в района до няколко интересни забележителности. Настаняваме се в къща за гости и се отдаваме на заслужена почивка.

 • 2

  Ставаме рано и закусваме. Днес щз изследваме района на Трите Каи и бреговете на язовир Цонев. Започваме нашият преход от центъра на село Билка. Пътеката ни води през гостите полегати склонове на Източна Стара планина към височината на първата от Трите Каи – най-високата! Преди това обаче ще преминем покрай няколко живописни речни пада. След около час изкачване достигаме кота 597 метра – Коджакая! Оттук не само може да проследим пътят си през другите две каи, но и да се насладим на уникални гледки към заобикалящия ни Балкан! Продължаваме към средна – Ортакая, чието скалисто било ще траверсираме, за да достигнем до най-ниската от трите – Учкая. Спускаме се до мястото за среща с транспорта и с кратък трансфер достигаме бреговете на язовир Цонево, където ще се насладим на гледки към скалния феномен Чудните Скали. Насочваме се към Бургас, за нощувка в комфортен хотел и вечеря с вкусна морска храна!

  Денивелация (+): 650 м. Денивелация (-): 650 м. Разстояние: 10 км.

 • 3

  Ставаме рано – предстои ни дълъг ден, наситен с емоции! Започваме с посещение на Природозащитния център и място за наблюдение на птици – „Пода“! Ще се запознаем с преминаващите и зимуващите тук птици, ще ги снимаме, а специалист ще ни разкаже за техните навици и живот. Следващата ни цел е района на Маслен нос и едно от най-мистичните места у нас – Бегликташ! Ще направим цялостна обиколка на района, преминавайки през Лъвската глава, Долмените, Балансирания камък, Юнашкото Корито, залива Света Параскева, Маслен Нос и разбира се, централния светилищен комплекс!  След отпътуването ни за София, ще си намерим крайбрежна кръчма за хапване на вкусна морска храна. Късно следобед „захапваме“ магистралата и пристигаме в София около 22:00 часа.

  Денивелация (+): 550 м. Денивелация (-): 550 м. Разстояние: 15 км.


Включва:

 • Транспорт от и до град София
 • 2 нощувки
 • Професионален планински водач
 • Планинска застраховка

Не включва:

 • Лични разходи
 • Беседа в Информационен център "Пода"
 • Храни и напитки по време на програмата
 • Непредвидени разходи при форсмажорни обстоятелства (виж: Общи условия)

Нужна екипировка

 • Обувки – В зависимост от метеорологичната прогноза и вида на терена, обувките могат да бъдат ниски (половинки или тричетвърти). Може да си вземете сандали или леки маратонки, които да оставите в транспорта и с които да се преобуете след карая на прехода.
 • Осветление – В случай на по-ранно стъмване поради сезона или удължаване на прехода поради форсмажорни обстоятелства, всеки участник трябва да носи осветление – фенерче или челник. Предимствата на челника са повече и екипът на ТрекМания ви препоръчва да ползвате него. В допълнение на това осветлението ще ви е нужно и при приключенията част от серията КемпингМания, многодневните преходи, където в част от хижите няма ток денонощно или когато за даден връх се тръгва преди изгрев.
 • Облекло за дъжд – В зависимост от прогнозите, преходът може да се осъществи във време на дъжд или временни превалявания. За да се подсигурите комфорта и да бъдете сухи по време на пътуването, всеки участник трябва да разполага с дъждобран или водонепромукаеми яке и панталон. Добре е да помислите и за дъждобран за разница, за да сте сигурни, че вещите ви ще останат сухи. Също така може да опаковате вещите си в „суха торба“ вътре в раницата и да си оставите резервни сухи дрехи за преобличане в транспорта за преобличане след прехода.
 • Раница – при еднодневните/двудневните преходи, раницата не трябва да надвишава 40 литра или 7-10 килограма.
 • Съд за вода – Добре е всеки участник да разполага с поне 1,5 литра вода. Преди всеки преход водачът ще ви даде информация за това дали ще има от къде да се налее вода по време на прехода и с минимум колко вода да тръгнете.
 • Храна – Добре е всеки участник да разполага с храна за прехода в зависимост от това какви хранения са включени в програмата. В допълнение съветваме винаги да имате с вас енергийни храни като шоколад, локум, тахан, мед, ядки или др.
 • Облекло подходящо за сезона и съобразено с терена и прогнозата – къси/дълги удобни за трекинг панталони, тениска, полар, яке и бъфче. При съмнения с какво облекло да тръгнете на прехода, не се колебайте да се свържете с водача за съвет.
 • Гети и ръкавици – в зависимост от сезона е добре да разполагате с гети и ръкавици. Обърнете внимание, че гетите се използват не само при сняг, а и при дъжд, за да опазят краката ви сухи. Също така при очаквани ниски температури или обилен дъжд е добре да разполагате с повече от един чифт ръкавици.
 • Щеки – Щеките имат много предимства и са препоръчитителни за всички маршрути с категория динамичен и по-висока.
 • Медикаменти – препоръчително е всеки участник да има медикаменти за най-често срещаните здравни проблеми. В това число: превързочни материали, хапчета за разстройство и обезболяващи.
 • Канче, ножче и лъжичка/виличка – Винаги е добра идея да имате канче или чашка, както и прибори за хранене. Често по време на преходите имаме почивки-изненада за хапване и кафенце

Времето:

Бисквитките ни помагат да ви предоставяме по-добра услуга. Използвайки нашите услуги, вие се съгласявате с нашето използване на бисквитки. Научи повече