ТрекМаниашки трекове около Загаза - Албутин и Синаница

Виж снимките

Пригответе се за един дълъг уикенд в Пирин! ТрекМания ще ви е приготвила два прехода до емблематичните върхове Албутин и Синаница, възможно най-далче от стандартните туристически маршрути! Ще преминем по диви речни долини и рядко посещавани планински заслони, за да се насладим максимално на величествената Пиринска красота! Очаква ни здраво ходене, но и панорами, които ще ни запленят и откъснат от работното ежедневие!


Описание (по дни)

  Заминаване от Паркинга пред Национален стадион "Васил Левски" в 14:00 часа

 • 1

  Отпътуваме от София към хижа Загаза в ранния следобед. Пътят ни отвежда навътре в планината и скоро достигаме до място, откъдето можем да продължим единствено пеша. Стягаме раниците и за около час сме вече на хижата. Настаняваме се и се отдаваме на почивка – следващите два дни очаква сериозно ходене.

  Денивелация (+): 100 м. Денивелация (-): 100 м. Разстояние: 3 км.

 • 2

  Ставаме рано и поемаме с леки ранички, пълни основно с вода към заслон Зиданица. По пътят ни се редуват пътеки и черни пътища и след около час и половина сме вече на поляната пред заслона. Правим почивка и снимки към вече откриващото се пред нас Пиринско било. Оттук ни предстои плавно изкачване по долината на Мостишка река и през Кашиш Мандра към връх Албутин. Всяка стъпка нагоре ни доближава все повече към кота 2688 метра, а достигайки върха присядаме за заслужена почивка и да се насладим на феноменалният изглед от него. Край нас се извисяват мраморни скални гиганти, а в дълбоките циркуси се крият изумрудени езера. Правим снимки и поемаме отново – този път към долината на Итипишка река, която ще ни отведе до заслон Черната вода. Тук също ще направим почивка, ще се охладим в ледените води на Влахинска река и ще се насладим на величествените скални стени, които я обграждат! Оттук относително равна пътека ни връща обратно в нашия горски дом за вечерта – хижа Загаза. Нощувка.

  Денивелация (+): 1450 м. Денивелация (-): 1450 м. Разстояние: 16 км.

 • 3

  Днес ще бъде дълъг ден – ставаме много рано и с раниците потегляме към  долината на Синанишка река. След около два часа и половина достигаме достигаме прочутата хижа, разположена на брега на магичното Синанишко езеро. Оставяме раниците, пийваме по кафе на брега на езерото и се започваме изкачването към запленяващия скалист връх издигащ се над нас – връх Синаница! Изкачването е кратко, но стръмно, а гледката от кота 2516 метра е спираща дъха! Правим снимки и почивка на върха, преди да се спуснем обратно към хижата по маршрут по преценка на водача. Оттук с раниците поемаме към местността Ленище, като по пътя преминаваме през малко езеро без име, което може да е пресъхнало по това време на годината.  Предстои ни спускане по долината на Разколска река,  която ще ни отведе до мястото за среща с транспорта. Отпътуване към София и пристигане около 21:00 часа.

  Денивелация (+): 1400 м. Денивелация (-): 1600 м. Разстояние: 17 км.


Включва:

 • Транспорт от и до град София
 • 2 Нощувки на хижа Загаза
 • Професионален планински водач
 • Планинска застраховка

Не включва:

 • Лични разходи
 • Храни и напитки по време на програмата
 • Непредвидени разходи при форсмажорни обстоятелства

Нужна екипировка

 • Обувки – В зависимост от метеорологичната прогноза и вида на терена, обувките могат да бъдат ниски (половинки или тричетвърти). Може да си вземете сандали или леки маратонки, които да оставите в транспорта и с които да се преобуете след карая на прехода.
 • Осветление – В случай на по-ранно стъмване поради сезона или удължаване на прехода поради форсмажорни обстоятелства, всеки участник трябва да носи осветление – фенерче или челник. Предимствата на челника са повече и екипът на ТрекМания ви препоръчва да ползвате него. В допълнение на това осветлението ще ви е нужно и при приключенията част от серията КемпингМания, многодневните преходи, където в част от хижите няма ток денонощно или когато за даден връх се тръгва преди изгрев.
 • Облекло за дъжд – В зависимост от прогнозите, преходът може да се осъществи във време на дъжд или временни превалявания. За да се подсигурите комфорта и да бъдете сухи по време на пътуването, всеки участник трябва да разполага с дъждобран или водонепромукаеми яке и панталон. Добре е да помислите и за дъждобран за разница, за да сте сигурни, че вещите ви ще останат сухи. Също така може да опаковате вещите си в „суха торба“ вътре в раницата и да си оставите резервни сухи дрехи за преобличане в транспорта за преобличане след прехода.
 • Раница – при еднодневните/двудневните преходи, раницата не трябва да надвишава 40 литра или 7-10 килограма.
 • Съд за вода – Добре е всеки участник да разполага с поне 1,5 литра вода. Преди всеки преход водачът ще ви даде информация за това дали ще има от къде да се налее вода по време на прехода и с минимум колко вода да тръгнете.
 • Храна – Добре е всеки участник да разполага с храна за прехода в зависимост от това какви хранения са включени в програмата. В допълнение съветваме винаги да имате с вас енергийни храни като шоколад, локум, тахан, мед, ядки или др.
 • Облекло подходящо за сезона и съобразено с терена и прогнозата – къси/дълги удобни за трекинг панталони, тениска, полар, яке и бъфче. При съмнения с какво облекло да тръгнете на прехода, не се колебайте да се свържете с водача за съвет.
 • Гети и ръкавици – в зависимост от сезона е добре да разполагате с гети и ръкавици. Обърнете внимание, че гетите се използват не само при сняг, а и при дъжд, за да опазят краката ви сухи. Също така при очаквани ниски температури или обилен дъжд е добре да разполагате с повече от един чифт ръкавици.
 • Щеки – Щеките имат много предимства и са препоръчитителни за всички маршрути с категория динамичен и по-висока.
 • Медикаменти – препоръчително е всеки участник да има медикаменти за най-често срещаните здравни проблеми. В това число: превързочни материали, хапчета за разстройство и обезболяващи.
 • Канче, ножче и лъжичка/виличка – Винаги е добра идея да имате канче или чашка, както и прибори за хранене. Често по време на преходите имаме почивки-изненада за хапване и кафенце

Времето:

Бисквитките ни помагат да ви предоставяме по-добра услуга. Използвайки нашите услуги, вие се съгласявате с нашето използване на бисквитки. Научи повече