Траверс на Маунт Кения с изкачване на Ленана поинт и сафари в Масай Мара, Амбосели и езерото Накуру

Виж снимките

Влюбени сте в Африка и искате да се потопите в уникалната и атмосфера и култура? Вече сте били на Килиманджаро, но искате отново да се впуснете в планинско приключение и сафари? ТрекМания ви предизвиква с едно приключение без аналог у нас! Ще се отправим към втория по височина връх в Африка и първенец на Кения – масива на Маунт Кения! Най-високата точка на планината е доминирана от връх Батиан (5199 метра) – каменна крепост от вертикални скали, достъпна само с алпийска екипировка и запазена за любители на катеренето. Ние се отправяме към подгласника му - кота Ленана (4985 метра) достъпна за всеки добре подготвен турист и даваща възможност за великолепни гледки над планината и дивите ѝ долини! Ще направим и пълен траверс на планината избирайки най-панорамните и красиви маршрути – изкачване по маршрута Сиримон и спускане през езерата на маршрута Чогория. След епичното изкачване в планината, ще се отправим на шеметно сафари в цели три национални парка. Ще изследваме едно от най-важните местообитания а животни в тази част на Африка –Национален Парк Масай Мара, ще прекараме цял ден в снимане на известните слонове в Национален Парк Амбосели , а също ще посрещнем залеза над водите на езерото Накуру в едноименния национален парк!


Описание (по дни)

  Заминаване от Летище София, Терминал 2 в 09:00 часа

 • 1

  Отпътуване за Кения

 • 2

  Кацане на летището в Найроби, преминаване през граничните и визови формалности. Трансфер до хотела за почивка. След закуска си приготвяме багажа за планината и около обяд отпътуваме за град Нанюки. Частта от багажа, която няма да ни е нужна за планината, ще оставим в хотела да ни чака на сигурно. След около 4 часа път достигаме до градчето в подножието на планина. Настаняваме се в хотел за вечеря и нощувка.

 • 3

  Закусваме и около 8:00 часа отпътуваме за входа на парка – Сиримон гейт. Тук преминаваме през формалностите за регистриране в националния парк, разпределение на багажите на носачите и имаме време за обяд. Започваме пешеходния си преход по широка  удобна пътека, която първо преминава през вечно зелени гори, а след това навлиза в районите с храстовидна растителност. Плавния наклон ни отвежда до лагера Олд Мосес (3300 м), където се настаняваме за вечеря и нощувка.

  Денивелация (+): 680 м. Денивелация (-): 0 м. Разстояние: 9 км.

 • 4

  Закуска. Нарамваме леките раници и започваме вторият си преход за това пътешествие, който ще ни отведе до подножието на най-високия масив в Кения. Пътеката ни започва с плавно траверсиране на плитки долини и полегати ридове и с умерено изкачване ни отвежда до ръба на величествената долина Маккиндър. Изкачването ни до лагера Шиптън (4240 м) продължава по дъното на този зашеметяващ природен феномен, заобиколен от скални стени, високи стотици метри, обрасла с гигантски Лобелии и увенчана със скалните кули на Батиан и Нелион. Достигаме лагера и се настаняваме. Вечеря и се любуваме на феноменални гледки около нас и на незабравимия залез с който ни дарява планината!

  Денивелация (+): 1000 м. Денивелация (-): 100 м. Разстояние: 13 км.

 • 5

  Днес е най-важния ден от прехода – денят за аклиматизация! Вече се намираме на голяма надморска височина и започваме да усещаме ефекта от ниската кислородна концентрация в атмосферата. Ще направим изкачване от около 400 метра и след това ще се спуснем отново в лагера. По време на прехода ще подходим към Северната стена на връх Батиан и ще посетим първите си за трека езера Облонг и Хаусберг. Отново в лагера ще вечеряме и ще стегнем багажа си за същинското предизвикателство очакващо ни следващия ден. Нощувка

  Денивелация (+): 600 м. Денивелация (-): 600 м. Разстояние: 6 км.

 • 6

  Ставаме около 3 часа и правим лека закуска. Приготвяме си багажа и се гмуркаме в нощта. Пътят ни води стръмно нагоре по пътеката за превала Симба и езерата Симба. Правим почивка и продължаваме към върха, който отстои на около 2 часа оттук. Ленана поинт е третата по височина кота в планината след скалните гиганти Батиан и Нелион и единствен връх, който може да бъде достигнат с трекинг. При хубаво време ще можем да видим по изгрев Килиманджаро, а според местните дори Индийския океан да блести под лъчите на изгрева :) Оттук първата ни цел са езерата Холс, откъдето пътеката ни върви по ръба на мощен рид, надвиснал над фантастичната долина Джордж.  В долината се намира величественото езеро Майкълсън, а реката в долината е пресечена от десетки водни падове. Напускаме алпийските храстови райони и навлизаме в гъстите бамбукови и вечнозелените гори на планината, където може да срещнем Капски биволи и антилопи. Достигаме Лагера Бандас, където ни очаква матрак, горещ душ и дори студена бира! Вечеря и нощувка.

  Денивелация (+): 700 м. Денивелация (-): 2050 м. Разстояние: 24 км.

 • 7

   След закуска се качваме на джипове, които вече ни очакват пред хижата, за да ни откарат към хотела ни в Найроби. Настаняваме се за заслужена почивка и обилна вечеря.

 • 8

  Закуска. Днес се отправяме на втората част от пътешествието ни из Кения – сафари в четири от най-известните национални парка в страната. Започваме с легендарния Масай Мара! По-голямата част от денят ни ще премине в пътуване по живописните африкански пътища, които ще ни отведат до покрайнините на парка. Ще поспрем за обяд на огледно място за снимки, а в ранния следобед ще се настаним в лоджа ни. Преди вечеря ще направим вечерно сафари и ще търсим и наблюдаваме животни до залез слънце. Връщане в лоджа за вечеря и нощувка.

 • 9

  Закуска. Днес ще прекараме цял ден из обширните савани на Масай Мара, прорязани от река Мара. Заедно със Серенгети и Нгоронгоро представляват една от най-обширните територии, естествена среда за животни и най-известните национални паркове не само в Африка, но и в света! Тук могат да се наблюдават огромни стада от Зебри, Гну, газели на Томпсън, Импали, слонове и биволи! Ще можем да наблюдаваме още лъвове, леопарди, гепарди и хиени! По бреговете на река Мара ще видим още крокодили и хипопотами, а разнообразието от птици е трудно да се обхване с думи! Вечерта се връщаме в лоджа за вечеря и нощувка.

 • 10

  Ставаме рано за закуска и отпътуваме за района на езерото Наиваша. По пътя ще имаме възможност да посетим масайско село и да научим за живота на местното население, препитаващо се от гледане на добитък. Около обяд достигаме езерото и се настаняваме в комфортен лодж. Обядваме и имаме няколко часа за кратка почивка преди да се отправим на разходка с лодка из езерото. Езерото Наиваша е дом на многобройни видове птици - Африкански орел рибар, марабута, жълтоклюни щъркели, няколко вида чапли и корморани, африкански джакани и още много други. Вечерта се връщаме в лоджа за вечеря и нощувка.

 • 11

  След закуска се отправяме към Национален парк Накуру - един рай за белите и черните носорози, фламингота, хипопотами и Ротшилдски жирафи! Сафарито ни започва още от ранно утро и ще продължи до обяд, когато ще се отправим към лоджа ни, разположен на висок хълм в центъра на парка. Обядваме в него с уникален изглед към езерото. Имаме време за следобедна почивка, преди да се отправим на следобедно сафари из парка. Предстои ни феноменален залез над езерото, след който ще се върнем в лоджа за вечеря и нощувка.

 • 12

  Ставаме рано и закусваме. Днес ни предстои много дълъг трансфер до Национален парк Амбосели. Пътуването ни ще мине през Голямата Рифова долина, ще преминем отново покрай Найроби, ще обядваме по пътя и в късния следобед ще достигнем луксозен лодж на самата граница на Национален парк Амбосели. Настаняваме се в лоджа за вечеря и нощувка.

 • 13

  След закуска се отправяме на целодневно сафари в Национален парк Амбосели, в самото подножие на Килиманджаро, който ще можем да зърнем при хубаво време, цели 5 км над нас! Тук отново ще можем да наблюдаваме лъвове, леопарди, жирафи и гну, както и легендарните стада слонове с които е известен парка. На обяд се връщаме в лоджа за топла храна и кратка почивка. Следобед отново излизаме сред саваната и посрещаме залеза от хълм за наблюдение, от който при хубаво време ще можем да се насладим на феноменални панорами към Килиманджаро! Вечеря и нощувка в лоджа.

 • 14

  Отново ставаме рано за сафари по време на изгрева. След снимки на Килиманджаро и слоновете с изгряващото слънце се връщаме в лоджа за закуска и отпътуваме за Найроби. Настаняване в хотел и нощувка. След полунощ отпътуваме за летището.

 • 15

  Полет за България.


Включва:

 • всички вътрешни трансфери в Кения
 • 3 нощувки в хотел, 4 нощувки в хижи/палатки
 • 6 нощувки в сафари лоджове по време на сафарито
 • всички хранения упоменати в програмата
 • местни английско-говорящи планински водачи и опитен български планински водач
 • английско-говорящ сафари водач-шофьор
 • носачи (15 кг на човек)
 • готвач
 • Всички паркови такси, такси за хижи и съпровождащ екип
 • Застраховка „Асистанс при пътуване в чужбина“ на стойност 25 000 евро и застраховка покриваща разходи по заразяване или карантиниране с Covid-19  по време на пътуването

Не включва:

 • Самолетните билети София – Найроби – София
 • Ваксинации / Covid-19 Тестове / Застраховка Отмяна от пътуване
 • Виза
 • Храна извън планината и сафаритата
 • Личен спален чувал (Температура на комфорт около -6 градуса)
 • Такси за снимане, Бакшиши (около 180$)
 • Допълнителни атракции: балон над саваната, посещение на масайско село, разходка с лодка или наем на колела
 • Лични разходи при напускане на програмата по време на пътуването
 • Непредвидени разходи при форсмажорни обстоятелства (виж: Общи условия)

Цената е валидна при минимум 7 участника

 

Нужна екипировка

 • Обувки – Обувките трябва да са високи, стабилни и непремокаеми с мембрана и в зависимост от терена и надморската височина може да се наложи да са с жлеб за котки
 • Осветление – В случай на по-ранно стъмване поради сезона или удължаване на прехода поради форсмажорни обстоятелства, всеки участник трябва да носи осветление – фенерче или челник. Предимствата на челника са повече и екипът на ТрекМания ви препоръчва да ползвате него. В допълнение на това осветлението ще ви е нужно и при многодневните преходи, където в част от хижите няма ток денонощно или когато за даден връх се тръгва преди изгрев.
 • Облекло за дъжд – В зависимост от прогнозите, преходът може да се осъществи във време на дъжд или снеговалеж. За да се подсигурите комфорта и да бъдете сухи по време на пътуването, всеки участник трябва да разполага с дъждобран или водонепромукаеми яке и панталон. Добре е да помислите и за дъждобран за разница, за да сте сигурни, че вещите ви ще останат сухи.
 • Раница – при еднодневните/двудневните преходи, раницата не трябва да надвишава 40 литра или 7-10 килограма. Имайте предвид, че зимата може да се наложи на разницата да се закачат щеки, снегоходки или пикел. Затова раницата трябва да разполага с достатъчно катарами и приспособления за закачане на допълнителна екипировка.
 • Съд за вода – Добре е всеки участник да разполага с поне 1,5 литра вода. Преди всеки преход водачът ще ви даде информация за това дали ще има от къде да се налее вода по време на прехода и с минимум колко вода да тръгнете. За зимата е добра идея да си носите термос вместо шише за вода. В него може да носите както топли течности, така и да служи като съд в който водата да не замръзва.
 • Храна – Добре е всеки участник да разполага с храна за прехода в зависимост от това какви хранения са включени в програмата. В допълнение съветваме винаги да имате с вас енергийни храни като шоколад, локум, тахан, мед, ядки или др.
 • Облекло подходящо за сезона и съобразено с терена и прогнозата –удобни ветро/водоустойчиви панталони за трекинг, термо бельо, полар, яке мембрана, пухенка и бъфче/балаклава. При съмнения с какво облекло да тръгнете на прехода, не се колебайте да се свържете с водача за съвет.
 • Гети и ръкавици – Зимата е задължително да имате гети и ръкавици. Обърнете внимание, че гетите се използват не само при сняг, а и при дъжд, за да опазят краката ви сухи. Също така при очаквани ниски температури или обилен дъжд/снеговалеж е добре да разполагате с повече от един чифт ръкавици. В зависимост от температурите и влажността може да комбинирате различните видове тъкавици – с мембрана, поларени, вълнени.
 • Щеки – Щеките са задължителни за всички преходи със снегоходки.
 • Медикаменти – препоръчително е всеки участник да има медикаменти за най-често срещаните здравни проблеми. В това число: фолио за оцеляване, превързочни материали, хапчета за разстройство и обезболяващи.
 • Котки, пикел, снегоходки – Във всички програми на ТрекМания, снегоходките са включени в цената и се осигуряват от фирмата. Котките и пикелите са лична екипировка, която всеки участник трябва да си набави сам. ТрекМания предлага котки и пикели под наем в ограничени количества. Ако някой участник има лични снегоходки, котки или пикел не е проблем да ги ползва.
 • Уормъри – това са химически грейки за крака или ръце, кото се продават във всички магазини за екипировка. Ако знаете, че ръцете и краката ви мръзнат бързо, добра идея е да се снабдите с няколко.
 • Канче, ножче и лъжичка/виличка – Винаги е добра идея да имате канче или чашка, както и прибори за хранене. Често по време на преходите имаме почивки-изненада за хапване и кафенце

 

Бисквитките ни помагат да ви предоставяме по-добра услуга. Използвайки нашите услуги, вие се съгласявате с нашето използване на бисквитки. Научи повече