Средоноса – адреналин за цял живот

Виж снимките

Едно съвсем буквално главозамайващо приключение за всички любители на Пирин и силния адреналин  в предстоящия уикенд! Един от най-труднодостъпните и рядко посещаван ридове на Пирин ви предизвиква! Един техничен скален ръб започва своето начало от Мраморното било и стремително се спуска към подножието на величествения Пирин. Това удивително каменно ребро носи името "Средоноса", а тесните гърбици по дължината му са разпознаваеми за всеки жаден за адреналин планинар. Стягайте раниците – в съботния ден ще направим загрявка по „Стъпалата“ преди неделната кулминация на адреналина и красотата по каменните ридове на Пирин!


Описание (по дни)

  Заминаване от Паркинга пред Национален стадион "Васил Левски" в 06:30 часа

 • 1

  Отпътуваме за подножието на втората най-висока планина у нас – Пирин. Нашият преход ще започне от Предела – мястото, където се докосват двете най-високи планини в България – Пирин и Рила. Оттук за около 2 часа ще достигнем хижа Яворов – хижа на годината за 2016 година! Настаняване.  Оставяме си багажа и излизаме на „аклиматизационна” разходка из циркуса на Разложки суходол. След кратка почивка ще загреем с изкачване на улея на „Стъпалата“, а от връхната точка ще зърнем за първи път и мечтания рид на Средоноса, който ще бъде наше предизвикателсво в утрешния ден. Връщаме се до хижата с поглед зареян нависоко към арената на днешното ни приключение и си лягаме, заредени с адреналин. Време за почивка на по чаша червено вино или студена бира! Нощувка.

  Денивелация (+): 1800 м. Денивелация (-): 1100 м. Разстояние: 12 км.

 • 2

  Ранно ставане! След закуска напускаме хижата и захапваме баира в прохладната борова гора. Изкачваме се до панорамната площадка, от която за последен път ще зърнем от далеко днешната ни цел и нейната привличаща геометрия и се отправяме към потстъпите на Средоноса. Добре осигурени и внимателни започваме нашето преминаване по ръба. Излизаме от гората и все повече привикваме със стесненията пред нас. Върховно удоволствие ни доставят най-тесните участъци, където стабилно преминаваме с помощта на нашите водачи, обградени от туфи цъфнали еделвайси. Обръщаме поглед назад и с наслада оглеждаме тесните участъци и отвесите, на които допреди малко сме били. Изкачваме и последната част до Мраморното било и с отпуснато съзнание и безкрайно спокойствие се отправяме обратно към хижа Яворов. Мислите ни са някъде другаде на ръба на Средоноса, а ние се прибираме към хижата и срещата с транспорта, който ще ни свали обратно в реалността, където никога няма да забравим този ден.

  Денивелация (+): 1600 м. Денивелация (-): 2300 м. Разстояние: 17 км.


Включва:

 • Транспорт от и до град София
 • Нощувка в хижа Вихрен
 • Професионален планински водач
 • Нужната алпийска екипировка
 • Планинска застраховка

Не включва:

 • Лични разходи
 • Храни и напитки по време на програмата
 • Непредвидени разходи при форсмажорни обстоятелства (виж: Общи условия)
Бисквитките ни помагат да ви предоставяме по-добра услуга. Използвайки нашите услуги, вие се съгласявате с нашето използване на бисквитки. Научи повече