Скалите на Кутра, Горноводенски манастир и палеонтологията на България

Виж снимките

Пролетта бавно настъпва в рида Чернатица и ТрекМания ви кани на една приятна разходка из южните склонове на Родопите! Приготвили сме ви уникална комбинация от лежерни пътечки, древни църкви и китни параклиси, манастири и най-голямата палеонтологична експозиция в България! Ще видим по-малкия и пренебрегван събрат на Асеновата крепост – църквата „Свети Йоан Предтеча“, ще преминем през множество параклиси, за да достигнем до Горноводенския манастир, където освен да научим историята му, ще можем да видим и икони рисувани от Захари Зограф. Ще стъпим на ръба на шеметните скали на Кутра, за да надникнем в дефилето на река Чая, а за финал ще посетим Палеонтологичния музей на Асеновград за една запомняща се лекция и разглеждане на феноменалната ѝ експозиция! Разбира се, няма да пропуснем да наминем и през сладкарница Нико :)


Описание (по дни)

  Заминаване от Паркинга пред Национален стадион "Васил Левски" в 07:00 часа

 • 1

  Отпътуваме за Асеновград и подножието на рида на Чернатица. Оттук започва малка пътечка, която ни отвежда до една от най-интересните цървки в града -  църквата „Свети Йоан Предтеча“. Най-ранната и датировка е от 11 век, а по външност поразително напомня на Асеновата крепост. Оттук плетеница от пътечки и пътища ни водят през китните параклиси „Свети Христофор“, „Свети Нестор“ и „Свети Илия“ до Горноводенския манастир „Свети Кирик и Юлита“. Тук ще починем, ще разгледаме храма, където можем да видим икони рисувани от Захари Зограф и ще научим историята на манастира. Правим кратка разходка и до аязмото на манастира и панорамните скали издигащи се над него. Оттук поемаме към най-атрактивната планинска част от прехода ни – връх Кутра! Шеметните скали на върха се издигат гордо над дефилето на река Чая и предоставят феноменални гледки към рида Добростан, Асеновград и Асеновата крепост! Пътеката ни от върха ни повежда към следващата обзорна точка – параклиса „Свети Димитър“, а от него и към руините на страноприемницата на Бачковския манастир, намиращи се край храма „Свети Георги Метошки“. Следващата ни цел е Палеонтологичния музей на Асеновград, където ще видим най-богатата експозиция от неогенски гръбначни животни, намерени на територията на България! За финал, разбира се, ще наминем към сладкарница Нико, преди да отпътуваме за София. Пристигане в София около 20:00 часа.

  Денивелация (+): 650 м. Денивелация (-): 650 м. Разстояние: 10 км.


Включва:

 • Транспорт от и до град София
 • Професионален планински водач 
 • Планинска застраховка

Не включва:

 • Лични разходи, храни и напитки по време на програмата
 • Непредвидени разходи при форсмажорни обстоятелства (виж: Общи условия)

Нужна екипировка

 • Обувки – В зависимост от метеорологичната прогноза и вида на терена, обувките могат да бъдат ниски (половинки или тричетвърти). Може да си вземете сандали или леки маратонки, които да оставите в транспорта и с които да се преобуете след карая на прехода.
 • Осветление – В случай на по-ранно стъмване поради сезона или удължаване на прехода поради форсмажорни обстоятелства, всеки участник трябва да носи осветление – фенерче или челник. Предимствата на челника са повече и екипът на ТрекМания ви препоръчва да ползвате него. В допълнение на това осветлението ще ви е нужно и при приключенията част от серията КемпингМания, многодневните преходи, където в част от хижите няма ток денонощно или когато за даден връх се тръгва преди изгрев.
 • Облекло за дъжд – В зависимост от прогнозите, преходът може да се осъществи във време на дъжд или временни превалявания. За да се подсигурите комфорта и да бъдете сухи по време на пътуването, всеки участник трябва да разполага с дъждобран или водонепромукаеми яке и панталон. Добре е да помислите и за дъждобран за разница, за да сте сигурни, че вещите ви ще останат сухи. Също така може да опаковате вещите си в „суха торба“ вътре в раницата и да си оставите резервни сухи дрехи за преобличане в транспорта за преобличане след прехода.
 • Раница – при еднодневните/двудневните преходи, раницата не трябва да надвишава 40 литра или 7-10 килограма.
 • Съд за вода – Добре е всеки участник да разполага с поне 1,5 литра вода. Преди всеки преход водачът ще ви даде информация за това дали ще има от къде да се налее вода по време на прехода и с минимум колко вода да тръгнете.
 • Храна – Добре е всеки участник да разполага с храна за прехода в зависимост от това какви хранения са включени в програмата. В допълнение съветваме винаги да имате с вас енергийни храни като шоколад, локум, тахан, мед, ядки или др.
 • Облекло подходящо за сезона и съобразено с терена и прогнозата – къси/дълги удобни за трекинг панталони, тениска, полар, яке и бъфче. При съмнения с какво облекло да тръгнете на прехода, не се колебайте да се свържете с водача за съвет.
 • Гети и ръкавици – в зависимост от сезона е добре да разполагате с гети и ръкавици. Обърнете внимание, че гетите се използват не само при сняг, а и при дъжд, за да опазят краката ви сухи. Също така при очаквани ниски температури или обилен дъжд е добре да разполагате с повече от един чифт ръкавици.
 • Щеки – Щеките имат много предимства и са препоръчитителни за всички маршрути с категория динамичен и по-висока.
 • Медикаменти – препоръчително е всеки участник да има медикаменти за най-често срещаните здравни проблеми. В това число: превързочни материали, хапчета за разстройство и обезболяващи.
 • Канче, ножче и лъжичка/виличка – Винаги е добра идея да имате канче или чашка, както и прибори за хранене. Често по време на преходите имаме почивки-изненада за хапване и кафенце

Времето:

Бисквитките ни помагат да ви предоставяме по-добра услуга. Използвайки нашите услуги, вие се съгласявате с нашето използване на бисквитки. Научи повече