Родопски Изгрев – изоставени махали, притихнали параклиси и панорами

Виж снимките

Този уикенд ТрекМания ще ви отведе на едно по-различно Родопско приключение! Няма да се стремим към някой връх или скала, а ще обходим най-далечния край на Чернатица, за да се потопим в неповторимия чар на една от най-магичните планини – Родопите. Ще преминем през няколко китни селца със стари къщи, които сякаш са застинали във времето, ще посетим изоставени махали, огласяни само от птиците и звъна на чановете на стадата преминаващи през тях и ще поспрем край притихнали параклиси с феноменални гледки към заобикалящите ни върхове и долини!


Описание (по дни)

  Заминаване от Паркинга пред Национален стадион "Васил Левски" в 06:15 часа

 • 1

  Отпътуване за района на Широка Лъка. Преминаваме по древен мост и поемаме по пътя на Тримата Кехаи, ще научим историята за техните неволи, техните сънища и техния живот. Ще посетим издигнатите параклиси по склоновете на планина и ще преминем през няколко живописни планински махали с къщи на стотици години. Пътеките ни водят нависоко в планината, хоризонтите се разширяват и пред очите ни се ширват гледки към Перелишкия дял, Баташка планина, Радюва планина и Добростан! В ранния следобед достигаме хижа Изгрев и се настаняваме. Почиваме за кратко и отиваме на разходка - ще отидем до вековният смърч „Десетте братя“ :) Връщаме се към хижата като по пътя ще се насладим на оцветените от залеза панорами. Нощувка.

  Денивелация (+): 1050 м. Денивелация (-): 500 м. Разстояние: 13 км.

 • 2

  Желаещите могат да станат за изгрев – не случайно хижата носи името „Изгрев“ – гледката на издигащото се над планинските ридове слънце е неповторима! След закуска отново тръгваме в издирване на китни махали и параклиси. Днес ни очаква основно спускане, но ще го усетим чак към края на прехода. През цялото време очите ни ще обхождат издигащия се пред нас масив на Перелишкия дял и извисяващите се над всичко върхове Перелик, Карлъка, Чаева чука. Под нас ще се редят десетки долини, всяка криеща истории и човешки съдби, всяка разкриваща ни нова и неповторима красота.  Достигаме до мястото за среща с транспорта, а преди да отпътуваме за София, ще посетим изпитан ресторант за заслужено похапване! Пристигане в София след 21:00 часа.

  Денивелация (+): 550 м. Денивелация (-): 1100 м. Разстояние: 15 км.


Включва:

 • Транспорт от и до град София
 • Нощувка в хижа
 • Професионален планински водач
 • Планинска застраховка

Не включва:

 • Лични разходи, Храни и напитки по време на програмата
 • Непредвидени разходи при форсмажорни обстоятелства (виж: Общи условия)

Нужна екипировка

 • Обувки – В зависимост от метеорологичната прогноза и вида на терена, обувките могат да бъдат ниски (половинки или тричетвърти). Може да си вземете сандали или леки маратонки, които да оставите в транспорта и с които да се преобуете след карая на прехода.
 • Осветление – В случай на по-ранно стъмване поради сезона или удължаване на прехода поради форсмажорни обстоятелства, всеки участник трябва да носи осветление – фенерче или челник. Предимствата на челника са повече и екипът на ТрекМания ви препоръчва да ползвате него. В допълнение на това осветлението ще ви е нужно и при приключенията част от серията КемпингМания, многодневните преходи, където в част от хижите няма ток денонощно или когато за даден връх се тръгва преди изгрев.
 • Облекло за дъжд – В зависимост от прогнозите, преходът може да се осъществи във време на дъжд или временни превалявания. За да се подсигурите комфорта и да бъдете сухи по време на пътуването, всеки участник трябва да разполага с дъждобран или водонепромукаеми яке и панталон. Добре е да помислите и за дъждобран за разница, за да сте сигурни, че вещите ви ще останат сухи. Също така може да опаковате вещите си в „суха торба“ вътре в раницата и да си оставите резервни сухи дрехи за преобличане в транспорта за преобличане след прехода.
 • Раница – при еднодневните/двудневните преходи, раницата не трябва да надвишава 40 литра или 7-10 килограма.
 • Съд за вода – Добре е всеки участник да разполага с поне 1,5 литра вода. Преди всеки преход водачът ще ви даде информация за това дали ще има от къде да се налее вода по време на прехода и с минимум колко вода да тръгнете.
 • Храна – Добре е всеки участник да разполага с храна за прехода в зависимост от това какви хранения са включени в програмата. В допълнение съветваме винаги да имате с вас енергийни храни като шоколад, локум, тахан, мед, ядки или др.
 • Облекло подходящо за сезона и съобразено с терена и прогнозата – къси/дълги удобни за трекинг панталони, тениска, полар, яке и бъфче. При съмнения с какво облекло да тръгнете на прехода, не се колебайте да се свържете с водача за съвет.
 • Гети и ръкавици – в зависимост от сезона е добре да разполагате с гети и ръкавици. Обърнете внимание, че гетите се използват не само при сняг, а и при дъжд, за да опазят краката ви сухи. Също така при очаквани ниски температури или обилен дъжд е добре да разполагате с повече от един чифт ръкавици.
 • Щеки – Щеките имат много предимства и са препоръчитителни за всички маршрути с категория динамичен и по-висока.
 • Медикаменти – препоръчително е всеки участник да има медикаменти за най-често срещаните здравни проблеми. В това число: превързочни материали, хапчета за разстройство и обезболяващи.
 • Канче, ножче и лъжичка/виличка – Винаги е добра идея да имате канче или чашка, както и прибори за хранене. Често по време на преходите имаме почивки-изненада за хапване и кафенце

Времето:

Бисквитките ни помагат да ви предоставяме по-добра услуга. Използвайки нашите услуги, вие се съгласявате с нашето използване на бисквитки. Научи повече